Jacques Yves Cousteau Kimdir? Denizlerin Kaşifinin Hayatı ve Çalışmaları

0
Advertisement

Jacques-Yves Cousteau kimdir ve ne yapmıştır? Denizlerin araştırmacının hayatı, çalışmaları, icatları, eserleri ve keşifleri.

Jacques-Yves Cousteau

Jacques Cousteau, Aqua-Lung da dahil olmak üzere dalış ve tüplü dalış cihazlarını icat eden bir Fransız denizaltı araştırmacısı, araştırmacı, fotoğrafçı ve belgesel sunucusuydu.

Jacques-Yves Cousteau

Kaynak: commons.wikimedia.org

Jacques Cousteau Kimdi?

Denizaltı kaşifi Jacques Cousteau, 1943’te tüplü dalış için bir solunum cihazı olan Aqua-Lung’u icat etti. 1945’te Fransız Donanması’nın denizaltı araştırma grubunu kurdu. 1951’de, Calypso ile okyanusu keşfetmek için yıllık gezilere çıkmaya başladı. Cousteau gezilerini Jacques Cousteau’nun Denizaltı Dünyası adlı televizyon dizisine kaydetti. 1996’da Calypso battı.

Erken Yaşam ve Aile

Jacques-Yves Cousteau, 11 Haziran 1910’da güneybatı Fransa’nın Saint-André-de-Cubzac köyünde doğdu. Daniel ve Elizabeth Cousteau’nun iki oğlundan küçük olan, gençken mide sorunları ve anemiden muzdaripti. Cousteau 4 yaşında yüzmeyi öğrendi ve hayat boyu suyla ilgilenmeye başladı. Ergenliğe girerken, mekanik nesnelere karşı güçlü bir merak gösterdi ve bir film kamerası satın aldıktan sonra, nasıl çalıştığını anlamak için onu parçalara ayırdı.

Cousteau, merakına rağmen, okulda başarılı olamadı. 13 yaşındayken Fransa’nın Alsas kentindeki yatılı okula gönderildi. Hazırlık çalışmalarını tamamladıktan sonra, Paris’te Collège Stanislas’a katıldı ve 1930’da Cousteau, Fransa’nın Brest kentinde Ecole Navale’ye (Fransız Deniz Akademisi) girdi. Mezun olduktan sonra topçu subayı olarak Fransız Donanması’nın bilgi servisine katıldı. Kamerasını yanına aldı ve Hint ve Güney Pasifik okyanuslarındaki egzotik limanlarda birçok film rulosu çekti.

1933’te Cousteau, ölümden döndüğü büyük bir otomobil kazası geçirdi. Rehabilitasyonu sırasında Akdeniz’de her gün yüzmeye başladı. Bir arkadaşı Philippe Tailliez, Cousteau’ya onu denizin gizemlerine açan ve su altı dünyasını anlama arayışına giren bir çift yüzücü gözlüğü verdi. 1937’de Cousteau, Simone Melchior ile evlendi.

Advertisement

Jean-Michel ve Phillipe adında iki oğlu vardı. Her iki oğul da zamanla babalarına sualtı dünyası keşiflerinde katılacaktı. Simone 1990’da öldü ve bir yıl sonra, Cousteau, ondan da kızı ve oğlu olduğu Francine Triplet ile evlendi (Cousteau, Simone ile evliyken doğdu).

Jacques-Yves Cousteau

Kaynak: commons.wikimedia.org

Ünlü Kaşif ve Aqua-Lung’un İcadı

II.Dünya Savaşı sırasında, Paris Nazilerin eline geçtiğinde, Cousteau ve ailesi İsviçre sınırına yakın küçük Megreve kasabasına sığındı. Savaşın ilk birkaç yılında su altı deneylerine ve keşiflerine sessizce devam etti. 1943’te, keşif tutkusunu paylaşan Fransız mühendis Emile Gagnan ile tanıştı. Bu süre zarfında, basınçlı hava silindirleri icat edildi ve Cousteau ve Gagnan şnorkel hortumları, vücut giysileri ve solunum cihazı ile deneyler yaptı.

Zamanla, dalgıçların uzun süre su altında kalmasına izin veren ilk su-akciğer (Aqua-Lung) cihazını geliştirdiler. Cousteau ayrıca, derin suyun yüksek basıncına dayanabilecek su geçirmez bir kameranın geliştirilmesinde de etkili oldu. Bu süre zarfında Cousteau, su altı araştırmaları üzerine iki belgesel çekti: Par dix-huit mètres de fond (“18 Metre Derinlik”) ve Épaves (“Gemi Enkazları”).

Savaş sırasında Cousteau, İtalyan silahlı kuvvetlerini gözetleyerek ve asker hareketlerini belgeleyerek Fransız Direniş hareketine katıldı. Cousteau direniş çabalarıyla tanındı ve Fransa’dan Legion of Honor da dahil olmak üzere birçok madalya kazandı. Savaştan sonra Cousteau, Fransız donanmasıyla su altı mayınlarını temizlemek için çalıştı. Görevler arasında çeşitli testler yaparak ve su altı gezilerini filme alarak sualtı keşiflerine devam etti.

1948’de Cousteau, Philippe Tailliez ve uzman dalgıçlar ve akademik bilim adamlarıyla birlikte, Roma gemi enkazı Mahdia’yı bulmak için Akdeniz’de bir su altı gezisi yaptı. Bu, bağımsız dalış cihazı kullanan ilk sualtı arkeolojisi operasyonuydu ve su altı arkeolojisinin başlangıcını işaret ediyordu.

1950’de Cousteau, bir kerelik bir İngiliz mayın tarama gemisi kiraladı ve onu Calypso adını verdiği bir oşinografik araştırma gemisine dönüştürdü.

Advertisement

Edebiyat, Sinema, TV ve Daha Sonraki Geziler

Yolculuklarını yürütmek için finansman sağlamak için mücadele ettikten sonra Cousteau, insanları ne yaptığından ve neden bu kadar önemli olduğundan haberdar etmek için medyanın dikkatini çekmesi gerektiğini kısa sürede fark etti. 1953’te, daha sonra ödüllü bir film haline getirilecek olan Sessiz Dünya kitabını yayınladı.

Jacques-Yves Cousteau

Kaynak: commons.wikimedia.org

Bu başarı, Fransız hükümeti ve National Geographic Topluluğu tarafından desteklenen Kızıldeniz ve Hint Okyanusu’na başka bir seferi finanse etmesine izin verdi. On yılın geri kalanında, Cousteau birkaç sefer düzenledi ve su altı dünyasının gizemlerine ve cazibe merkezlerine daha fazla dikkat çekti.

1966’da Cousteau, bir saat süren ilk televizyon programı “Jacques-Yves Cousteau’nun Dünyası” nı başlattı. 1968’de, dokuz sezon boyunca devam eden Jacques Cousteau’nun Denizaltı Dünyası adlı televizyon dizisinin yapımcılığını üstlendi. Milyonlarca insan Cousteau’yu takip etti ve mürettebatı deniz yaşamı ve habitatları hakkında samimi açıklamalar sunarak dünyayı dolaşırken Cousteau bu süre zarfında insan faaliyetlerinin okyanusları nasıl yok ettiğini anlamaya başladı.

Cousteau ayrıca 1970’de Köpekbalığı, 1975’te Yunuslar ve 1985’te Jacques Cousteau: Okyanus Dünyası dahil olmak üzere birçok kitap yazdı. Artan şöhreti ve pek çok kişinin desteğiyle Cousteau, sualtı dünyasının ekosistemlerinin farkındalığı artırmak amacıyla 1973’te Cousteau Topluluğu’nu kurdu. Organizasyon hızla büyüdü ve kısa sürede dünya çapında 300.000 üyeye sahip oldu.

1980’lerde, Cousteau televizyon spesiyalleri üretmeye devam etti, ancak bunların daha çevresel bir mesajı ve okyanusal yaban hayatı habitatının daha güçlü korunması için talepleri vardı. 1979 yılının Haziran ayında, Cousteau’nun oğlu Philippe bir uçak kazasında öldüğünde trajedi yaşandı. The Associated Press’in 1979 tarihli bir makalesine göre, Philippe bir test uçuşu sırasında uçağı uçuruyordu ve inmeye çalıştığında, uçak Portekiz’in Tagus Nehri’ne düştü.

Ölümü

8 Ocak 1996’da Calypso kazara mavna ile çarptı ve Singapur Limanı’nda battı. Cousteau yeni bir gemi inşa etmek için para toplamaya çalıştı, ancak 25 Haziran 1997’de 87 yaşında Paris’te beklenmedik bir şekilde öldü. Mülkü ve vakıf, hayatta kalanlar arasında anlaşmazlığa yol açtı. Hukuki ihtilafların çoğu, oğlu Jean-Michel’in Cousteau Topluluğu’ndan ayrılması ve kendi örgütü olan Oceans Futures Society’yi kurmasıyla 2000 yılında çözüldü.


Leave A Reply