Kadınlardaki Hormonlar ve Görevleri

0
Advertisement

Kadınlarda üretilen hormonlar nelerdir? Kadınlardaki hormonların özellikleri ve görevleri nelerdir, açıklaması, hakkında bilgi.

Kadınlardaki Hormonlar ve Görevleri

Bazıları erkek vücudunda da doğal olarak üretilmesine rağmen, “dişi” hormonlar olarak kabul edilen birkaç hormon vardır. Bunlara kadınlık hormonu denilmesinin nedeni, kadının doğurganlığında oynadıkları rol ve kadınlarda erkeklerden daha baskın olmalarıdır.

Östrojen

Östrojen muhtemelen en çok bilinen dişi “cinsiyet” hormonudur. Böbreküstü bezler, yağ dokusu ve yumurtalıklarda östrojen üretilir. Başlıca işlevleri, ergenlik döneminde göğüs büyümesini teşvik etmek, adet döngüsünün başlangıcında rahim astarının büyümesine yardımcı olmak ve kemik kaybını önlemek için kalsiyum, D vitamini ve diğer minerallerle çalışarak kemik gücünü korumaktır. Bir erkeğin vücudunda da az miktarda östrojen bulunur.

Progesteron

Östrojen gibi, progesteron da yumurtalıklarda ve böbreküstü bezlerdeki dokuda üretilir. Östrojen adet döngüsünün başında iş başındayken progesteron, döngünün ikinci yarısında görev alır. Yumurtlamadan sonra, progesteron yumurtanın implante edilmesi için uterusun astarını hazırlar. Progesteron üretimi kadınlarda 40’lı yaşlarda ve menopozdan sonra azalmaya başlar. Düşük progesteron seviyeleri, sinirlilik, kilo alımı, depresyon, ağrı ve osteoporoz gibi semptomlara neden olabilir. Progesteron düşük olduğunda, östrojen birincil cinsiyet hormonu haline gelir ve “östrojen baskınlığı” olarak adlandırılan duruma yol açar.

Testosteron

Testosteron erkeklik hormonu olarak kabul edilir, ancak erkeklerde az miktarda östrojen üretildiği gibi kadınlarda da az miktarda testosteron üretilir. Testosteron, böbreküstü bezlerinde üretilen steroid hormonları, DHEA (Dehidroepiandrosteron) ve DHEA-S (bir tür DHEA) tarafından yapılır. Testosteron, erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da aynı işlevi görür, sadece daha az derecede. Bir kadının enerji seviyesini, kemikleri, kasları ve uyarılmaya karşı cinsel duyarlılığı güçlendirir. Bazı kadınlar diğerlerinden daha yüksek testosteron seviyelerine sahiptir. “U.S. News and World Report” un 24 Ağustos 2009 tarihli sayısında yayınlanan bir makalede, daha yüksek testosteron düzeyine sahip kadınların, özellikle finansal alanlarda daha büyük riskler içeren bir kariyer seçme olasılıklarının daha yüksek olduğunu belirtilmiştir.

Advertisement

HCG

Kadınlarda doğal olarak üretilen bir başka hormon da hCG’dir. Hamilelik sırasında plasenta oluşturan hücrelerde HGC üretilir. Hem kan, hem de idrar hamilelik testlerinde saptanan bu hormondur. Hamilelikte, hCG seviyeleri gebeliğin 12. haftasına kadar her üç günde bir iki katına çıkar. Cenevre Eğitim ve Araştırma Vakfı, gebelikte hCG’nin rolünün, vücudu ısıtan ve uterusun hamileliğini muhafaza eden progesteron üretimini sürdürmek olduğunu açıklamaktadır.


Leave A Reply