Kakapo, baykuş papağanı nasıl bir kuştur? Kakapoların özellikleri, yaşadıkları yerler, beslenmesi, Kakapolar hakkında ilginç gerçekler.
Kakapo kuşunu daha önce duymuş muydunuz? Duymamışsanız, bunun iyi bir nedeni var – çünkü onlar dünyanın en nadir kuşlarından biridir. Muhtemelen etrafta uçan birini görmediniz. Bu gerçekleri okuduktan sonra, onları çok seveceksiniz.
İşte Baykuş Papağanı (Kakapo) hakkında en nadir 20 gerçek.
1. Kakapolar, dünyanın tek uçamayan papağanlarıdır.
Diğer kuşlar gibi kanatlarını kullanamasalar da güçlü bacakları sayesinde bir noktadan diğerine geçebilirler. Bu uçamayan papağanlar, şaşırtıcı derecede iyi yürürler. Kısa kanatlarını yalnızca vücutlarını dengelemeleri veya ağaçlardan aşağı süzülmeleri gerektiğinde kullanırlar.
2. Bunları Yeni Zelanda’da bulabilirsiniz, ancak sadece şanslıysanız.
Yeni Zelanda Koruma Bakanlığı’na göre, Ağustos 2018 itibariyle dünyada sadece 147 tane vardı. Böylelikle vahşi doğada bu kuşu bulmak zordur. Ayrıca IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi’ne de eklendiler.
3. 90 yıldan fazla yaşıyorlar.
Ömürleri inanılmaz. Sırları ne? Bazı bilim adamları yaşam tarzlarını bir zaman kapsülünde yaşıyormuş gibi olarak tanımlarlar. Kakapolar acele etmezler, yavaş olgunlaşırlar, yavaş ürerler ve yavaş ölürler.
4. Bal gibi kokarlar
Balın kokusunu seviyorsanız, kakapo kokusunu da beğenebilirsiniz. Kakapolar, balın kokusunu hatırlatan tatlı kokusuyla tanınır. Bununla birlikte, kokuları aç avcılara ipucu verebilir.
5. Kakapo, dünyanın en çirkin hayvanlarından biri olarak seçildi
Nesli tükenmekte olan türlerin farkındalığını artırmak için düzenlenen yarışmada, kakapo, derin deniz blobfish’in ardından ikinci sırayı aldı. Herkesin farklı bir zevki vardır. Şahsen kakapoları canlı renkleri ve keskin gözleri nedeniyle çekici buluyorum.
6. Papağan olmasına rağmen baykuşlara çok benziyorlar
Aslında benzer görünen yüz görünümlerinin yanı sıra benzer davranışları da paylaşırlar. Her iki kuş da, kakapolar ve baykuşlar gece kuşudur. Yani gece boyunca daha aktifler.
7. Kakapoların koku alma duyusu insanlardan bir buçuk kat daha güçlüdür
Cornell Üniversitesi yayınına göre, kakapolar bu gezegendeki en iyi koku alabilenlerden biridir. İnsanlarda 400 fonksiyonel koku alma reseptörü bulunurken, Kakapolar 667 taneye sahiptir.
8. Kakapolar, diğer tüm Papağan türleri arasında en ağır olanıdır
Bazıları, şişman vücut yapılarının uçmalarını engelleyen sebep olduğundan şüphelenebilir. Ancak yine de tartışmalıdır. Ünlü “tavuk veya yumurta” sorusuna benzer bir soru sorulabilir.
Kakapolar şişman oldukları için mi uçamıyor yoksa uçmadıkları için şişman mı oluyor?
9. Kakapolar, avcıların olmadığı uzak adalarda yalnız yaşıyordu
Bu, aç bir yaratık için av olma korkusu olmadan yaşadıkları anlamına gelir.
Bazı bilim adamları, Kakapoların, diğer kuşların aksine, herhangi bir korku ve savunma dürtüsü yaşamadıkları için uçmayı öğrenmediğini teorileştirirler.
10. Kakapolar, Yeni Zelanda’nın yerli Maori halkı için tarihsel olarak önemliydi
Kakapolar, onlar için kolay erişilebilir protein kaynağıydı. Avrupalı yerleşimciler de onları et için avladılar. Böylece insanlar kedileri ve köpekleriyle bu adalara gelmeye başlayınca, Kakapoların nüfusu neredeyse yok oldu.
Son yapılan koruma faaliyetleri sayesinde nesli tükenmeleri engellendi.
11. Kendilerini tehdit altında hissederlerse dururlar ve donarlar
Bu, kakapoların savunma mekanizmasıdır. Gafil yakalandıklarında, hareketsiz kalırlar. Kamuflaj tüyleri doğanın bitki örtüsüne oldukça iyi uyum sağlayarak tespit edilmesini zorlaştırdığından, bu yöntem onlar için işe yarar.
12. Mevcut tüm kakapoların harika isimleri var
Çok fazla olmadığı için tüm isimlerini ezbere öğrenebilirsiniz. İsimlerinin yanı sıra aile ve yaşam öyküleri de kayıt altına alınmaktadır. Örneğin, Maggie the Kakapo, Steward Adaları’nda yakalanan ikinci dişiydi. İlk olarak Mart 1980’de bulundu. Ne yazık ki 2014 yılında bir heyelan sonucu vefat etti.
13. Şu anda, içinde yırtıcı olmayan adalarda tutuluyorlar
Codfish ve Anchor adaları, Kakapos’un yuvasıdır. Refahlarını sürdürmek için düzenli olarak izleniyorlar.
14. Kakapolar tamamen otçul
Başka bir deyişle, bitki bazlı diyete sadık kalırlar. Çilek, meyve, tohum ve kuruyemiş yerler.
Ağaçlardan meyve yerler. Ağaca uçacak kanat kaslarından yoksun oldukları için, oraya tırmanarak yükselirler. Sonuçta Kakapo kuştur, bu yüzden diğer kuşlar gibi ağaçta olmak isterler.
Böylece güçlü bacaklarını kullanarak oraya tırmanırlar ve kanatlarla süzülerek aşağı inerler.
15. Kuşların çoğunun aksine, kakapolar yuvalarını yere veya içi boş bir ağaç gövdesine inşa eder.
Bazı durumlarda yuvaları doğal boşlukların içinde yer altında da bulunabilir. Kuşlar üreme mevsimi başına 1-4 yumurta bırakır. Erkek kakapolar kuluçka sürecine katılmaz. Yumurtalar 29-30 gün içinde çatlar.
Anne bakımı, genç kakaposlar bağımsız yaşama tamamen uyum sağlayana kadar yaklaşık 6 ay sürer.
16. GPS ile takip ediliyorlar
Kakapo Kurtarma Programı, tüm kakapoları hareketlerini uzaktan izlemek için bir GPS izleme cihazı ile donattı. Buna ek olarak, mevcut Kakapoların her biri yıl sonunda kişiselleştirilmiş bir sağlık kontrolünden geçer. Başka bir deyişle, kraliyet ailesi muamelesi görüyorlar!
17. Kakapo nüfusunun sayısı giderek artıyor
Elbette bu harika bir haber. 1995’te sayıları tükenmek üzereydi. Neyse ki, Kakapo Kurtarma Programlarının kurulması, sayılarının istikrarlı bir şekilde artmasına yardımcı oldu. 2016 yılı, sayılarını% 28 artıran kakapo yetiştiriciliği için gelişen bir sezon oldu.