Kazakistan Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ülkeler Rehberi Kazakistan – Kazakistan ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi

kazakistan bayrağı

Kaynak: pixabay.com

KAZAKİSTAN;

  • Yüzölçümü: 2.715.000 km2.
  • Başkenti: Astana
  • Dil: Kazakça
  • Din: Müslüman (% 50 Sünni), Hristiyan (% 50 Ortodoks)
  • Para birimi: 1 tenge = 100 tiin.
  • Başlıca kentleri: Almatı (eski başkent), Karaganda, Çimkent, Semipalatinsk, Pavlodar, Ust-Kamenogorks, Cambul, Aktyubinsk, Petropavlovsk.

Orta Asya’da devlettir. Hazar Denizi’nden Çin’in Uygur Özerk Bölgesi’ne kadar 3.220 km’lik alan boyunca uzanır. Kuzeyden Rusya Federasyonu, batıdan Hazar Denizi, doğudan Çin Halk Cumhuriyeti, güneyden Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan ile çevrilidir.

Yüzey Şekilleri;

Ülke topraklan, büyük ölçüde geniş bozkırlarla kaplıdır. Güneyden ve doğudan Altay ve Tanrı Dağları ile çevrelenir. Batıda Hazar Denizi’ne yaklaşan çöküntü alanlarına geçilir. Aral ve Balkaş göllerinin yanı sıra, çok sayıda küçük tuz gölleri vardır. Göller, eski iç denizin kalıntılarıdır. Ural ve Emba ırmakları, Hazar Denizi’ne; Siri Derya, Aral Gölü’ne; İli, Balkaş Gölü’ne; İrtiş, Tobol, İşim ırmakları Kuzey Buz Denizi’ne dökülür.

Kazakistan

Kaynak: pixabay.com

İklim;

Ülkede tipik bozkır iklimi (soğuk kışlar, kurak yazlar) gözlenir. Ülkenin toprak büyüklüğü dikkate alındığında sıcaklıklar da bölgelere göre değişiklikler gösterir. Kuzeyde yıllık yağış tutarı, 380 mm’yi bulan çayırlıklar dışında tümüyle bozkır ve çöllerle kaplıdır.

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;

Ülkenin geniş bir bölümünü kaplayan çöllerde yetişen başlıca bitkiler ılgın ve yavşandır. Steplerde ise sorguçotuna da rastlanır. Ülkenin bulunduğu coğrafya yapısı nedeniyle orman yok denecek kadar azdır. Rusya sınırındaki çernozem (karatoprak) topraklarında zengin bir bitki örtüsü vardır. Ayrıca bu alanlar tarıma da son derece elverişlidir.

Ülkenin geniş topraklarında her türlü memeli hayvana rastlanmaktadır. Samure değerli kürkleri için çiftliklerde üretilmektedirler. Başta Hazar Denizi olmak üzere çeşitli göl ve ırmaklarda balıkçılık yapılır.

Advertisement
Kazakistan

Kaynak: pixabay.com

Ekonomisi;

Tarım: Göçebe hayvan yetiştiriciliğinden tahıl ve pamuk, kauçuk, şekerpancarı vb endüstri ürünleri üretimine geçildi. Günümüzde ülkenin ekilebilir topraklarında yılda 28.5 milyon ton tahıl; 17 milyon ton şekerpancarı; 2 milyon ton patates; 12 milyon ton sebze; 200 bin ton pamuk; 600 bin ton üzüm ve çeşitli meyve, tütün, kauçuk, vb üretimi yapılır. Tarım alanlarının 2.050.000 hektarında sulamalı tarım yapılır.

Hayvancılık: 95 milyon büyükbaş, 36.5 milyon küçükbaş hayvan, (koyun,keçi), 3.2 milyon domuz varlığından, yılda 1.3 milyon ton et, 5 milyon ton süt elde edilir. Son yıllarda yabani akhar koyunuyla, merinos koyununun çiftleşmesinden türetilen akharomerinos ırkından çok kaliteli yün sağlanmaktadır.

Doğal Kaynaklar: Ülkenin kısa sürede endüstrileşmesinde zengin yeraltı kaynaklarının payı büyüktür. Karaganda, Ekibastus, Çimkent yöreleri kömür ve tungsten üretim merkezidir. Emba Irmağı’nın batı kıyıları boyunca 1911’den bu yana işletilen zengin petrol yatakları vardır. Bakır, kurşun, çinko rezervleri, eski SSCB’nin toplam rezervlerinin yarısı kadardır. Kustnay ve Semipalatinsk’te krom, nikel molibden çıkarılır. 1943’ten sonra Doğu ve Güney Kazakistan’da zengin manganez, kömür, boksit ve demir yatakları bulunmuştu.


Yorum yapılmamış

  1. nazgul tercuman on

    merhaba! Kazakistana tatil yapmaya veya is kurmaya veya herhangi bir amacla geliyorsaniz ve sizin benim guzel ulkemde gelis maksadiniza ulasmaniz icin tercuman veya rehber lazimsa, lutfen beni arayiniz. kazakistanin herhangi bir sehrinde size rehberlik yapabilir ve seyahatinizin tum asamasinda size ozel asistan hizmetini sunabilirim.
    havalimanindan karsilama,uygun fiyata otele (kiralik daireye) yerlestirme, sehirici ve sehirdisi rehber hizmetini sunuyorum. ilgilenenler varsa lutfen bu numaralardan bana ulasiniz veya e mail adresime mail atiniz lutfen.
    ilginize onceden tesekkurler! telefon numaralarim: +77071106647 Whatsapp dahil
    +77752871190/

    mail adresim :monako@mail.ru

    ulkemize hos geldiniz, Efendim:)

    saygilarma NAzgul Mukhammed

Leave A Reply