Keban Nerededir? Keban Barajı Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Keban ilçesi nerededir? Hangi ilimize bağlıdır? Keban barajı nerededir? Keban ilçesinin ve barajının özellikleri hakkında bilgiler.

Keban Barajı

Keban Barajı

Keban; Elazığ İli’ne bağlı ilçe ve merkezi. Nüfusu 10.663, ilçe merkezi 4.900 (1990); 29 köyü vardır. İlin batısında; kuzeyden Ağın ve Keban Baraj Gölü, doğudan Merkez, güneyden Baskil, batıdan Malatya’nın Arguvan ve Arapkir ilçeleriyle çevrilidir.

İlçe toprakları dağlık yapıdadır. Güneyde Hasan Dağı (1.500 m), ilçenin en yüksek noktasıdır. Fırat ve Fırat’a katılan kollar başlıca ırmaklardır. Yamaçlar, ırmak vadisine dik olarak iner. Bitki örtüsünün zayıflaması sonucu yamaçlarda toprak aşınması sürmektedir. Keban Baraj Gölü ve Fırat Vadisi’ ni toprak aşınmasından korumak amacıyla 1982’den bu yana Orman Bölge Müdürlüğü erozyon denetimi için yamaçlarda ağaçlandırma çalışmaları yapmaktadır. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Yıllık ortalama sıcaklık 14.8°C, yağış tutarı 493 mm’dir. Doğal bitki örtüsü büyük oranda yok edilmiştir. Çevrede küçük topluluklar biçiminde meşe türlerine rastlanır. Yerleşim alanları çevresinde, ırmak boylarında ceviz, söğüt, kavak ağaçları görülür. Tarımsal üretim düşüktür. Buğday, arpa, fiğ, nohut, fasulye, soğan, patates, üzüm, elma, kayısı başlıca ürünlerdir. Koyun ve kılkeçisi beslenir. Manganez, molibden dışında, yeraltı kaynağı yoktur. Keban Barajı, gerek yapımı sırasında, gerekse üretimi geçtikten sonra ilçe ve çevresine büyük bir işgücü olanağı sağlamıştır.

Fırat Irmağı’na karışan Keban Deresi kenarında, deniz düzeyinden 850-900 m yükseltide kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 50 km uzaklıktadır.

Keban Barajı;

Doğu Anadolu’da Fırat Irmağı üzerinde baraj ve hidroelektrik santralıdır. Ana gövdesi, Elazığ İl Merkezi’nin 50 km. kuzeybatısında, Keban İlçe Merkezi yakınındadır. Atatürk Barajı devreye girene kadar Türkiye barajlarının en büyüğü, dünya barajları arasında enerji üretiminde 39., ana gövde yüksekliğinde 19., göl alanında 21. sırayı alan Keban Barajı, yurdumuzda tüketilen hidroelektrik enerjinin % 56’sını (yılda 6 milyar kwh) karşılar. DSİ (Devlet Su İşleri) kayıtlarına göre barajın dolgu hacmi 15.585.500 m3 beton ve kaya dolgudur. Baraj ana gövde üst düzeyinin denizden yüksekliği 848 m, temelden yüksekliği 207 m, su düzeyi denizden yüksekliği tam dolu olduğu zaman 845 m’dir. 675 km2’lik baraj gölü 306 milyar m3 su depolar. Keban Baraj Gölü, Van Gölü ve Tuz Gölü’nün ardından Türkiye’nin 3. büyük gölüdür. Baraj yapımıyla ilgili ilk gözlemlere ve ölçümlere 1936’da başlandı. 1959’da proje hazırlanmasına geçildi, 1964’te temeli atıldı, 1974’te işletmeye açıldı.

Advertisement

Leave A Reply