Kemik Erimesine (Osteoporoz) İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir? Bitkisel Çözümler

0
Advertisement

Kemik erimesi nedir? Kemik erimesinin nedenleri ve belirtileri nelerdir? Kemik erimesine iyi gelen yiyecekler ve bitkisel çözümler.

Osteoporoz

Kaynak: commons.wikimedia.org

Kemik erimesi nedir?

Tıp dilinde “osteoporoz” olarak bilinen kemik erimesi hastalığı, kemik yapısındaki dokuların yoğunluğunun azalmasıyla birlikte otomatikman dayanıklılığının da azalmasıdır. Kemiklerin içeriğinde bulunan protein yapısının zamanla seyrekleşmesinden kaynaklanan kemik kütlesi kaybı, kemik dokusunda bozukluklar meydana getirmektedir. Böylece kemikler çok daha kırılgan bir yapıya bürünmektedir. Kemik erimesi hastalığı toplumda her iki cinsiyette de sıklıkla görülebilmektedir.

Kemik erimesi belirtileri

Kemik erimesi hastalığının ortaya çıkmasına bir çok faktör neden olduğu için birbirinden farklı kemik erimesi belirtileri de ortaya çıkmaktadır. Bu belirtilerden en sık rastlanılanları;

  • Kişinin mevcut boy uzunluğunda kısalmaların meydana gelmesi
  • Bacaklarda meydana gelen kramplar
  • Bireyin sırt kemiğinde gözle görülür bir kamburlaşmanın meydana gelmesi
  • Sürekli hale dönüşen sırt ağrıları
  • Bacaklarda oluşan eklem ağrıları
  • Diş yapısında eksikliklerin meydana gelmesi
  • Diş etlerinde hastalıkların ortaya çıkması
  • Omuz kemiklerinin gün geçtikçe şekil olarak yuvarlaşmaya başlaması
  • Omurga bölgesinde şekil değişikliklerinin yaşanmaya başlaması

Kemik erimesi nedenleri

  • Erken yaşta menapoza girilmesi
  • Tiroid hastalığına sahip olunması
  • Genel anlamda hayatın çok fazla hareket etmeden yaşanması
  • Safra kesesinde hastalık bulunması
  • Diyabet hastalığına sahip olunması
  • Çok fazla sigara tüketilmesi
  • Böbrek hastalığına sahip olunması
  • Karaciğer hastalığına sahip olunması
  • Çok fazla alkol tüketilmesi
  • Çok fazla güneş ışığına çıkılmamış olunması

Kemik erimesine iyi gelen yiyecekler

Brokoli

Kaynak: pixabay.com

Brokoli : Vücudumuzdaki demir eksikliğini ve mineral eksikliğini giderebilen brokoli sebzesi, aynı zamanda çok iyi bir C vitamini, A vitamini ve E vitamini kaynağıdır. İçeriğinde bütün bu faydalı ürünlerin yanı sıra kemik sağlığı için olmazsa olmaz kalsiyumdan da bol miktarda bulunan brokoli, kemik erimesi hastalığı için birebir bir ürün niteliğindedir.

Potasyum, demir, bakır ve selenyum gibi içerikleri sayesinde bunlara bağlı olarak bol miktarda da flavonoid içeren brokoli, kemik sağlığını güçlendirip korurken aynı zamanda özellikle erkekleri prostatla alakalı enfeksiyon durumlarından ve genel olarak metabolizmayı bağışıklık sistemi hastalıklarından koruyabilme gücüne sahiptir.

süt

Kaynak: pixabay.com

Süt : İçeriğinde bulunan yararlı maddeleri sayacak olursak A vitamini, D vitamini, B2 vitamini, E vitamini, demir minerali, folik asit minerali, kalsiyum, protein ve fosfor gibi pek çok önemli maddeyi barındıran süt, kemik sağlığı için muazzam faydalı bir besindir.

Advertisement

Özellikle fosfor, D vitamini ve kalsiyum içeriği sayesinde hem kemik yapısını hem de diş yapısını güçlendirmekle yükümlüdür. Vücuda uzun süre süt alınmadığı takdirde kemik erimesi problemleri meydana gelebilmektedir.

kayısı

Kaynak: pixabay.com

Kayısı : Kemik erimesi hastalığı için faydalı olan meyvelerden biri olan kayısı, içeriğindeki bol miktarda bulunan magnezyum minerali ve kalsiyum minerali sayesinde bu faydasını sağlamaktadır.

elma

Kaynak: pixabay.com

Elma : Kemiklerde meydana gelen erime durumunun azaltma etkisi yaratan meyvelerden biri elmadır.

narenciye

Kaynak: pixabay.com

Narenciye meyveleri : Portakal, greyfurt ve mandalina gibi narenciye meyvelerinin içeriğinde bol miktarda bulunan flavonoit bileşenleri ve C vitamini sayesinde kemik sağlığını koruma görevini sorunsuz yerine getirebilmektedirler.

soğan

Kaynak: pixabay.com

Soğan : Kendisi gibi etkileri bulunan sarımsakla birlikte, ne zaman tüketilirlerse tüketilsinler her yaşta kemiklerin herhangi bir sağlık sorunu yaşamalarının önüne geçmektedirler.

Kemik erimesine bitkisel çözüm

Kırık kilit otu: Bir litre miktarındaki suya bir yemek kaşığı miktarındaki kırık kilit otunu attıktan sonra beş dakikalık süreyle kaynatıp ardından yirmi dakikalık bir soğutma sürecine bırakmalısınız. Soğuma gerçekleştikten sonra bu karışımdan 1 bardak miktarında ürün tüketip içemediğiniz kısmı da ayak sağlığınız için ayaklarınızı sokabileceğiniz bir kaba dökerek ayaklarınızı içerisinde bekletebilirsiniz.

Advertisement

Nar özütü : Nar özütünün besinsel içeriğinde bulunan flavonoit içeriği sayesinde kemik erimesine neden olan biyolojiksel tepkimelerin önüne geçebilmektedir.

Üzüm çekirdeği özütü : Üzüm çekirdeği özütü de nar özütü gibi flavonoid bileşenler açısından zengin bir üründür. Kemiklerde kemik erimesi problemini yaratan “proteolitik enzim“lerin daha az sayıya düşmesine yardımcı olmaktadır.

Ada çayı : 50 gram miktarındaki ada çayını; yine 50 gram miktarındaki civan perçemi, 50 gram miktarındaki çörek otu ve 50 gram biberiyeyle birlikte bir kavanoza koyarak sallayıp iyice karışmalarını sağladıktan sonra su kaynatarak bu karışımdan her bir bardağa bir yemek kaşığı miktarında ürünü koyarak biraz demlenmesini bekleyip tüketmeniz yeterli olacaktır.

Kuru erik : İçeriğinde bol miktarda bor elementi ve fenolik bileşikler olan kuru erik, bor elementi içeriği sayesinde kemik sağlığını koruyarak kemik erimesi problemine koruyucu etki gösterir. Düzenli olarak makul miktarlarda kuru erik tüketmek kemik erimesi probleminden korunabilmek için ciddi bir önleyicidir.

Yumurta kabuğu : Kalsiyum içeriği açısından oldukça zengin olan yumurta kabuğu, kemik erimesi problemini önlemesi adına ilk önce kaynatılarak mikserden geçirilir. Ardından toz haline gelen kabuklar her sabah bir çay kaşığı miktarında tüketilir. Eğer yutmada zorlanılıyorsa kolaylaştırmak adına herhangi bir meyvenin suyuyla da tüketilmesi mümkündür.

Kemik erimesi tedavisi

Kemik erimesi hastalığına yakalanan kişilerin iyileşmeleri adına kendilerine uygulanan iki farklı tedavi çeşidi bulunmaktadır. İlk akıllara gelen tedavi türü östrojen tedavisidir. Bu tedavi yönteminde en önemli kısım, hastalığın ne derece ilerlediğidir. Çünkü eğer kişinin hastalığı çok ileri durumlarda değilse, bu tedaviyle birlikte hem kemiklerin kırılganlığını almak hem de hastalığın tamamen durmasını saplamak mümkündür.

Ancak bazı durumlarda kişilerin metabolizmalarındaki başka çeşit hastalıklarından dolayı östrojen tedavisinin uygulanması riskli sonuçlara yol açacağından bunun yerine bu kişilerde ilaç tedavisi daha uygun görülmektedir. İlaç tedavisiyle birlikte hastalığın tedavi sürecinde hem beslenme düzenine hem de hareket alışkanlıklarına çok dikkat edilmesi gerekir.

Aslında hastalığın en büyük çaresi, doğru ve yeterli beslenmekten geçmektedir. Ağırlıklı olarak kalsiyum içerikli besinler tüketmek, alkol ve sigara kullanımını bırakmak, öğün atlamamak; bunlarla birlikte kemikleri rahatsız edici ani hareketlerde bulunmamak, kemikleri zorlayıcı hareketlerde bulunmamak ve bir eğilip kalkma durumu için mutlaka bir yerlerden destek alma kemik erimesi hastalarının mutlaka dikkat etmesi gereken noktalardandır.

Sağlık Uyarı


Leave A Reply