Koronavirüs Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey, Nedir? Nasıl Bulaşır?

0
Advertisement

Koronavirüs nedir, türleri nelerdir? Koronavirüs nasıl bulaşır, öldürücü midir, hastalık belirtileri ve tedavisi nasıldır? Hakkında her şey.

Koronavirüs

Koronavirüsler, insanlar dahil olmak üzere memelilerin solunum yollarını tipik olarak etkileyen virüs türleridir. Soğuk algınlığı, pnömoni ve ciddi akut solunum sendromu (SARS) ile ilişkilidir ve bağırsakları da etkileyebilir.

Koronavirüs

Koronavirüs ilk olarak 1937’de kümes hayvanı stoklarını ciddi şekilde tahrip etme yeteneğine sahip olan kuşlardaki bulaşıcı bir bronşit virüsünden izole edilmiştir. Bu virüsler soğuk algınlığının yüzde 15 ila 30’undan sorumludur.

Son 70 yılda, bilim adamları koronavirüslerinin farelere, sıçanlara, köpeklere, kedilere, hindilere, atlara, domuzlara ve sığırlara bulaşabileceğini buldular. En son olarak, yetkililer Çin’de şimdi diğer ülkelere ulaşan bir koronavirüs salgını belirlediler.

Koronavirüsler hakkında hızlı gerçekler
    • Soğuk algınlığının tedavisi yoktur.
    • Koronavirüs hem SARS’a hem de MERS’e neden olur.
    • Koronavirüsler birçok farklı türe bulaşır.
    • Bilinen altı tane insan koronavirüsü vardır.

Koronavirüsler nelerdir?

İnsan koronavirüsleri (HCoV) ilk olarak 1960’larda soğuk algınlığı olan hastaların burunlarında bulundu. İki insan koronavirüsü, soğuk algınlığı OC43 ve 229E’nin büyük bir kısmından sorumludur. Koronavirüslere, yüzeylerindeki taç benzeri çıkıntılara dayanarak isimleri verilmiştir. Latince “Corona”, “taç” anlamına gelir.

Advertisement

İnsanlar arasında enfeksiyon en sık kış aylarında olduğu kadar erken ilkbaharda da görülür. Bir kişinin bir koronavirüsün neden olduğu soğuk algınlığı ile hastalanması ve yaklaşık dört ay sonra tekrar yakalanması nadir değildir.

Çünkü koronavirüs antikorları çok uzun süre dayanmaz. Ayrıca, bir koronavirüs suşu için antikorlar diğer suşlara karşı yararsız olabilir.

Belirtiler

Soğuk veya grip benzeri semptomlar genellikle koronavirüs enfeksiyonundan iki ila dört gün sonra ortaya çıkar ve tipik olarak hafiftir. Bununla birlikte, semptomlar kişiden kişiye değişir ve virüsün bazı formları ölümcül olabilir.

Belirtiler şunları içerir:

  • hapşırma
  • burun akıntısı
  • yorgunluk
  • öksürük
  • nadir durumlarda ateş
  • boğaz ağrısı
  • alevlenmiş astım

Tedavi yoktur, bu nedenle tedaviler kendinize dikkat etmeyi içerir:

  • Dinlenin ve aşırı zorlanmadan kaçının.
  • Yeterince su için.
  • Sigara ve dumanlı alanlardan kaçının.
  • Ağrı ve ateşi azaltmak için ağrı kesici ateş düşürücüler alın.
  • Temiz bir nemlendirici veya soğuk bir buharlaştırıcı kullanın.

Sorumlu virüs, burundan mukus veya kan gibi bir solunum sıvısı örneği alınarak teşhis edilebilir.

Advertisement

Türleri

Farklı insan koronavirüs tipleri, neden oldukları hastalığın şiddetine ve ne kadar uzağa yayılabildiklerine göre değişir.

Şu anda insanları enfekte edebilen tanınmış yedi tip koronavirüs vardır.

Ortak tipler şunları içerir:

  • 229E (alfa koronavirüs)
  • NL63 (alfa koronavirüs)
  • OC43 (beta koronavirüs)
  • HKU1 (beta koronavirüs)

Daha nadir, daha tehlikeli tipler arasında Orta Doğu Solunum Sendromuna (MERS) neden olan MERS-CoV ve SARS’dan sorumlu koronavirüs olan ciddi akut solunum sendromu (SARS-CoV) bulunur. 2019’da, tehlikeli yeni bir tür dolaşmaya başladı, ancak henüz resmi bir adı yok. Sağlık otoriteleri şu anda 2019 Roman Coronavirus (2019-nCov) olarak adlandırıyorlar.

Bulaşması

Bir insan koronavirüsünün bir kişiden diğerine nasıl yayıldığı konusunda çok fazla araştırma yapılmamıştır. Bununla birlikte, virüslerin solunum sisteminden salgılanan sıvı kullanılarak bulaştığına inanılmaktadır.

Koronavirüsler aşağıdaki şekillerde yayılabilir:
  • Ağzı kapatmadan öksürme ve hapşırma, damlacıkları havaya dağıtarak virüsü yayabilir.
  • Virüsü olan bir kişiyle el sıkışmak virüsü bir kişiden diğerine geçirebilir.
  • Virüsü olan bir yüzey veya cisimle temas etmek ve sonra burnunuza, gözlerinize veya ağzınıza dokunmak.
  • Nadir durumlarda, bir koronavirüs dışkı ile temas yoluyla yayılabilir.

İnsanların kış veya sonbaharda hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir. Hastalık yılın geri kalanında hala aktiftir. Çoğu insan hayatında en az bir koronavirüs ile enfekte olur.

Koronavirüsün mutasyon yeteneklerinin onu bu kadar bulaşıcı yapan şey olduğu söylenir. Bulaşmayı önlemek için, belirtiler yaşarken evde kalın ve dinlenin ve diğer insanlarla yakın temastan kaçının. Öksürme veya hapşırma sırasında ağzın ve burnun bir mendille kapatılması da koronavirüsün yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir. Kullanılmış mendilleri attığınızdan ve evde hijyen sağladığınızdan emin olun.

koronavirüs

2019-Ncov

2019 yılında Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) yeni bir koronavirüsün ortaya çıkışını gözlemeye başladı. Yetkililer virüsü ilk olarak Wuhan, Çin’de buldular. 2019 Roman Coronavirus (2019-nCov) adını verdiler.

Çin’de 1000’den fazla kişi virüsü kaptı. Sağlık yetkilileri, Amerika Birleşik Devletleri’nde beş kişi de dahil olmak üzere, dünyanın her yerinde 2019-nCov’lu birkaç kişi tanımladı. 31 Ocak 2020’de, ABD’de Dünya Sağlık Örgütü’nde (WHO) bir kişiden diğerine geçen virüs, 2019-nCov ile ilgili bir halk sağlığı acil durumu ilan etti.

2019-nCov’a sahip ilk kişiler, bir hayvan ve deniz ürünleri pazarı ile ilişkilendirildi. Bu hayvanların virüsü insanlara aktardığı fikrine neden oldu. Bununla birlikte, daha yeni teşhisler insanların virüsü birbirine geçebileceğini düşündürüyor.

Advertisement

Virüs hakkında bilgi şu anda azdır. Geçmişte, SARS ve MERS gibi koronavirüslerden gelişen solunum koşulları yakın temaslar yoluyla yayılmıştır.

Bununla birlikte, bazı virüsler oldukça bulaşıcı olsa da, koronavirüslerle ne kadar hızlı yayılacağı konusu belli değildir.

Semptomlar, 2019-nCov enfeksiyonu olan kişiden kişiye değişir. Az sayıda semptom üretebilir veya hiç göstermeyebilir. Bununla birlikte, ciddi hastalığa da yol açabilir ve ölümcül olabilir. Yaygın semptomlar şunları içerir:

  • ateş
  • nefes darlığı
  • öksürük

Bir kişinin enfeksiyondan sonra semptomları fark etmesi 2-14 gün sürebilir. 31 Ocak 2020 itibariyle, 2019-nCov ile 99 kişinin yaptığı bir araştırmaya göre virüs% 10’luk bir ölüm oranı taşıyor.

2019-nCov için henüz bir aşı mevcut değildir. Ancak araştırmalar sürüyor.

SARS

Şiddetli akut solunum sendromu (SARS), SARS-CoV koronavirüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Tipik olarak hayatı tehdit eden bir pnömoni formuna yol açtı.

Virüs Kasım 2002’de Çin’in güneyindeki Guangdong Eyaletinde başladı ve sonunda Hong Kong’a ulaştı. Oradan, 37 ülkedeki insanları enfekte ederek hızla dünyaya yayıldı.

SARS-CoV benzersizdir. Hem üst hem de alt solunum yollarını enfekte edebilir ve ayrıca gastroenterite neden olabilir.

SARS semptomları bir hafta boyunca gelişir ve ateşle başlar. Durumun başlarında, insanlar grip gibi semptomlar geliştirir, örneğin:

  • kuru öksürük
  • titreme
  • ishal
  • nefes darlığı
  • ağrılar

Daha sonra ciddi bir akciğer enfeksiyonu olan pnömoni gelişebilir. En ileri aşamasında SARS, akciğerlerin, kalbin veya karaciğerin başarısızlığına neden olur.

Salgın sırasında, 774 ölümle sonuçlanan 8.098 doğrulanmış SARS vakası vardı. Bu yüzde 9,6’lık bir ölüm oranına eşittir. Komplikasyonlar yaşlı erişkinlerde daha olasıdır ve 65 yaşın üzerindeki hasta olan tüm insanların yarısı hayatını kaybetti. Sonunda Temmuz 2003’te kontrol altına alındı.

Advertisement

mers

MERS

MERS potansiyel olarak ölümcül bir koronavirüstür. MERS-CoV koronavirüsünün neden olduğu MERS ilk olarak 2012 yılında tanınmıştır. Bu ciddi solunum yolu hastalığı ilk olarak Suudi Arabistan’da ortaya çıkmış ve diğer ülkelere yayılmıştır. Virüs ABD’ye ulaştı ve Arap Yarımadası dışındaki en büyük salgın 2015 yılında Güney Kore’de meydana geldi.

Semptomlar ateş, nefes darlığı ve öksürüğü içerir. Hastalık, zaten enfekte olmuş insanlarla yakın temas yoluyla yayılır. Bununla birlikte, tüm MERS vakaları yakın zamanda Arap Yarımadası’na seyahatten dönen bireylerle bağlantılıdır.

MERS, yüzde 30 ila 40’ında ölümcüldür.


Leave A Reply