Kümes Hayvanlarının Beslenmedeki Önemi ve Besin Değeri

0
Advertisement

Kümes hayvanlarının beslenmedeki önemi nedir? Kümes hayvanlarının yapısı, besin değeri, özellikleri hakkında bilgi.

kumes-hayvanlari-1Kümes Hayvanlarının Beslenmedeki Önemi ve Besin Değeri

Kümes Hayvanlarının en bilinen üyeleri tavuk, hindi, kaz ve ördektir. Tavuk, eti ve yumurtası için yetiştirilir. Bazı tavuk ırkları yumurtası için bazıları da eti için tercih edilir. Legorin (yumurta için), Pleymut (et için) gibi ırklar en çok bilinenlerdir. Tavuk, hindi ve diğerleri doğal besinlerle yetiştirildikleri zaman daha lezzetli olurlar. Zamanımızda besiciler buna pek fırsat bulamamakta, yapay besinlerden daha fazla faydalanmaktadırlar.

Tavuk ve hindi beyaz etler grubuna, kaz ve ördek ise siyah etler grubuna girer. Hâlbuki kasap hayvanlarında süt kuzu ve dana beyaz etler grubuna girdikleri hâlde sütle beslenmelerinin kesilmesinden hemen sonra otla beslenmeye başlayınca etleri renk değiştirir. Siyah etlerde ete kırmızı rengini veren miyoglobin daha fazladır. Beyaz etlerde miyoglobin yok denilecek kadar azdır. Miyoglobinin yapısında demir olduğu unutulmamalıdır.

Yapısı ve Besin Değeri: Kümes hayvanlarının etleri besin değeri bakımından kasap etlerine yakındır. Ancak bazı ırkları ve yanlış yöntemlerle beslenenler hariç olmak üzere genellikle daha az yağlıdırlar. Yağları deri altında ve kuyruk kısımlarında birikir. Kas liflerinin arasında çok az yağ oluşur. Miyoğlobin eksikliği demir yönünden fakirliğini gösterir. Protein değeri kasap etlerinden daha fazladır. B grubu vitaminleri bakımından çok zengindir. Besin değeri kümes hayvanlarında da beslenme şekline göre farklılık gösterir. Kasap etlerine nazaran daha ucuz fiyatla satılması güzel bir özelliktir.

Tavuk ve pilicin yapıları farklılık gösterir. Piliçte henüz bağ dokusu gelişmemiştir. Kemiklerin uç kısımları ile eklemler kıkırdak halindedir. Tavuk ve pilicin pişirme yöntemleri farklı olacağı için pişirmeden önce piliç mi tavuk mu olduğu iyi ayırt edilmelidir.

Advertisement

Kaz ve ördeğin göğüs kısmı fazla gelişmiş, butları küçük kalmıştır. Bunların derilerinin altları büyük çapta yağ tabakası ile kaplıdır. Gövdenin iç kısmı, organ ve ciğerlerinin bulunduğu kısmı daha geniştir. Yani boşluğu büyüktür. Bu oluşumlar, deri altı yağlan ve yağın tüylere kazandırdığı özellik, hayvanların su üzerinde ıslanmadan ve üşümeden durabilmelerini sağlar.


Leave A Reply