Kuzey Kore Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Temel Bilgi, Ülkenin Özeti

0

Kuzey Kore hakkında genel anlamda bilinmesi gerekenlerin yer aldığı 10 temel bilgi. Kuzey Kore’yi özetleyen 10 maddede Kuzey Kore.

Kuzey Kore Bayrağı

  • 1. Kuzey Kore ülkesi, Kore Körfezi’nden Japonya Denizi’ne uzanan Kore Yarımadası’nın kuzey kesiminde yer almaktadır. Çin’in güneyinde ve Güney Kore’nin kuzeyindedir ve yaklaşık 46.540 mil karedir (120.538 kilometrekare), bu da Mississippi eyaletinden biraz daha küçüktür.
  • 2. Kuzey Kore, Kore Savaşı’nın sona ermesinden sonra 38. paralel boyunca kurulan ateşkes hattıyla Güney Kore’den ayrıldı. Çin’den Yalu Nehri ile ayrılmıştır.
  • 3. Kuzey Kore’deki arazi esas olarak derin, dar nehir vadileri ile ayrılmış dağlardan ve tepelerden oluşmaktadır. Kuzey Kore’nin en yüksek zirvesi olan volkanik Baekdu Dağı, ülkenin kuzeydoğu kesiminde, deniz seviyesinden 9.782 m (2.700 m) yükseklikte bulunur. Kıyı ovaları da ülkenin batı kesiminde öne çıkmaktadır ve bu bölge Kuzey Kore’de tarımın ana merkezidir.
  • 4. Kuzey Kore iklimi ılımandır ve yağışlarının büyük bir kısmı yaz aylarında yoğunlaşmıştır.

Pyongyang

  • 5. Temmuz 2018 tahminine göre Kuzey Kore nüfusu ortalama 34.2 yıl olan 25.381.085’tir. Kuzey Kore’de yaşam beklentisi 71 yıldır.
  • 6. Kuzey Kore’de hakim dinler Budizm ve Konfüçyüsçü (% 51), Şamanizm gibi geleneksel inançlar % 25 iken, Hıristiyanlar nüfusun % 4’ünü oluşturuyor. Kalan Kuzey Koreliler kendilerini diğer dinlerin takipçileri olarak görüyorlar. Ayrıca, Kuzey Kore’de devlet destekli dini gruplar da var. Kuzey Kore’deki okuma yazma oranı % 99’dur.
  • 7. Kuzey Kore’nin başkenti aynı zamanda en büyük şehri olan Pyongyang’dır. Kuzey Kore, Yüksek Halk Meclisi adı verilen tek bir yasama organına sahip komünist bir devlettir. Ülke dokuz il ve iki belediyeye ayrılmıştır.
Kim Jong Un

8. Kuzey Kore’nin şu anki eyalet şefi, 2011 yılında göreve başlayan Kim Jong Un’dur. Daha önce babası Kim Jong-Il ve Kuzey Kore’nin ebedi başkanı olarak adlandırılan büyükbabası Kim Il-Sung vardı.

Kim Yong Un

  • 9. Kuzey Kore, 15 Ağustos 1945’te Kore’nin Japonya’dan kurtuluşu sırasında bağımsızlığını kazandı. 9 Eylül 1948’de Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, ayrı bir komünist ülke haline geldiğinde kuruldu ve Kore Savaşı‘nın sona ermesinden sonra Kuzey Kore, dış etkileri sınırlamak için “kendine güven” e odaklanan kapalı bir totaliter ülke oldu.
  • 10. Kuzey Kore kendine güvenmeye odaklandığı ve dış ülkelere kapalı olduğu için, ekonomisinin % 90’ından fazlası hükümet tarafından kontrol edilmektedir ve Kuzey Kore’de üretilen malların % 95’i devlete ait endüstriler tarafından üretilmektedir. Bu ülkede kalkınma ve insan hakları konularının ortaya çıkmasına neden oldu. Kuzey Kore’deki ana ürünler pirinç, darı ve diğer tahıllardır, üretim askeri silahların, kimyasalların üretimine ve kömür, demir cevheri, grafit ve bakır gibi minerallerin madenciliğine odaklanmaktadır.

Kuzey Kore Tarihi

Kore Savaşı’nın ardından, Kuzey Kore yönetimi savaştan büyük yıkım gören ülkenin, yeniden inşası çalışmalarına girişti. 1954-1961 arasında endüstrileşmeye ağırlık verildi. 1966’da Kim İl Sung, Kore İşçi Partisi’nin bağımsız bir parti politikası izleyeceğini açıkladı. 1970’de Kim İl Sung, ABD’nin Güney Kore’den çekilmesi ön koşuluyla, Kuzey ve Güney Kore’nin federatif bir yapıda birleşmelerini önerdi. Bu çerçevede iki Kore arasındaki ilk görüşme 1971 Aralığında iki ülkenin Kızılhaç Örgütü temsilcilerince yapıldı.

4 Temmuz 1972 antlaşmasıyla iki ülke arasındaki savaş durumu sona erdi. Aynı yılın aralık ayında Kim İl Sun yeniden devlet başkanlığına seçildi. Güney Kore 1973 Haziranında, sürekli gözlemci statüsüyle Birleşmiş Milletler’e kabul edildi. 1974’te Güney Kore ile ABD arasındaki gerginlikte yumuşama görüldü. 1979’da iki Kore arasında birleşme görüşmeleri yeniden başladıysa da kısa süre sonra kesintiye uğradı. 1980’de Kuzey Kore, ABD ile ikili bir barış antlaşmasından yana olduğunu açıkladı. 1982’de Kim İl Sung yeniden devlet başkanı seçildi.

1984’te SSCB ile 30 km’lik ortak sınıra ilişkin bir anlaşma yaptı. 1985 Ağustosunda, iki ülke arasında parçalanan ailelerden küçük ziyaretçi topluluklarının gelip gitmesi kararlaştırıldı. 1986 sonlarında Devlet Başkanı Kim İl Sung’un uzun süre ortada gözükmemesi üzerine Güney Kore kaynaklannca öldüğü yolundaki söylentilerin daha sonra gerçek dışı olduğu anlaşıldı. Ancak, 1980’lerin başında, yerine oğlu Kim İl Yong’u geçeceği biçiminde yorumlandı.

Buna karşın, Sung’un 1986 ve 1990 başkanlık seçimlerine tek aday olarak katılması ve yönetimini sürdürmesi, bu olasılığı çürüttü. 1988 Seul Olimpiyatları’nı boykot kararının, SSCB ve Çin tarafından benimsenmemesi, Sung’un prestijini sarstı. 1988’de, Güney Kore ile yeniden başlatılan birleşme görüşmelerinde, ilerleme sağlanmasına karşın, kesin bir çözüme ulaşılamadı. SSCB’nin dağılmasındanın (1991) ardından Kim İl Sung’un 1994’te ölmesi üzerine yerini oğlu Kim İl Yong’un alması, komünizmin son kalelerinden biri olan ülkenin geleceğini belirsizliğe itti.

Günümüzde Kuzey Kore’nin başında oldukça genç bir lider olan Kim Jong Un bulunmakta. Kim Jong Un yönetimindeki Kuzey Kore hala dış dünya ile kapalı olan ülke politikasından vazgeçmiş değildir ve Kuzey Kore bu hali ile tüm dünyanın en çok merak ettiği ülke olma özelliğini de taşımaktadır.


Leave A Reply