Metatarsalji Nedir? Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? Teşhis ve Tedavisi

0
Advertisement

Metatarsalji nedir, ayağın hangi bölgesini etkiler ve neden olur? Metatarsalji belirtisi, evde tedavi yöntemleri, ne zaman doktora gitmeli?

Metatarsalji, ayağınızın tabanında ağrılı bir iltihaptır. Ayağınızın metatars kemiklerinde oluşur. Bu bölge, ayak parmaklarınızla kemeriniz arasındaki alandır. Metatarsalji, ayak parmaklarınızın ortasında, ayak parmaklarınıza bağlanan beş metatarsal kemik için adlandırılmıştır.

Metatarsalji

Metatarsalji genellikle sporda koşma ve atlama içeren aşırı kullanım yaralanmalarından kaynaklanır. Uymayan ayakkabılar, ayak anormallikleri veya artrit ve diğer hastalıklardan da kaynaklanabilir.

Metatarsaljinin belirtileri nelerdir?

Metatarsaljinin ağrısı genellikle zamanla yavaş yavaş başlar. Ayağınızı dinlediğinizde düzelebilir ve ayakta dururken, yürürken veya egzersiz yaparken daha da kötüleşebilir. Ayağınız şöyle olabilir:

  • ayakkabınızda bir çakıl taşıyla yürüyorsunuz gibi batma
  • ayağınızın metatatrs kemiklerinde keskin bir yanma veya ağrı
  • ayak parmaklarında uyuşma veya karıncalanma

Ayrıca şu durumlarda ağrınızın daha da kötüleştiğini fark edebilirsiniz:

Advertisement
  • ayakta durmak
  • Çalıştırmak
  • yalınayak yürümek
  • Etkili bir spor aktivitesine katılmak

Metatarsaljiye ne sebep olur?

Metatarsaljinin en sık nedeni, ayağınızın önündeki metatarsal kemiklere baskı yapan spor aktivitelerine katılmaktır. Bu faaliyetler genellikle bölgenin aşırı kullanımına yol açar. Koşmak, örneğin, ayağınızın metatars kemiklerine sürekli kuvvet uygulamaktır. Ayağınızdaki anormal stres metatarsal bölgedeki iltihabı artırabilir. Ayrıca kemik çevresindeki tendonları, bağları ve kıkırdağı tahriş edebilir.

Diğer nedenler:

Uygun uymayan ayakkabılar: Ayakkabılarınız çok sıkı olabilir, ayağınızı sıkabilir. Ya da ayakkabılarınız çok gevşek olabilir, bu da ayağınızı ileri geri kaydırır.

Yeterli dolgu ve kemer desteği olmayan yüksek topuklu ayakkabılar veya spor ayakkabılar: Bu ayakkabılar ayağınızın metatars bölgesine daha fazla ağırlık vermenize neden olabilir.

Ayak anormallikleri: Yüksek kemerler, ayak başparmağınızdan daha uzun ikinci bir ayak parmağı, ayağınızın altındaki nasırlar, bunyonlar ve çekiç parmağı metatarsaljiye katkıda bulunabilir.

Fazla kilo: Fazla kilolu veya obez olmak ayaklarınıza ve metatars bölgesine daha fazla baskı uygular.

Advertisement

Bazı hastalıklar: Bursit, artrit, gut, Morton nöroma ve ayak parmaklarınızdaki ve metatarsal kemiklerdeki küçük stres kırıkları, bu bölgedeki stresi artırabilir.

Kimler risk altında?

Koşma ve zıplama içeren yüksek etkili sporlar yapan insanların metatarsalji riski daha yüksektir. Ayrıca daha fazla risk altında, iyi destek almadan sivri veya ayakkabı giyen sporcular vardır.

Metatarsalji riski daha yüksek olan diğer insanlar şunlardır:

  • daha yaşlı insanlar
  • yüksek topuklu giyen kadınlar
  • kötü ayakkabı giyen insanlar
  • inflamatuar artrit veya ayak deformiteleri olan insanlar
  • aşırı kilolu veya obez insanlar

Metatarsalji nasıl teşhis edilir?

Metatarsal bölgedeki ağrınız, ayaklarınızı dinledikten veya ayakkabılarınızı değiştirdikten sonra birkaç gün devam ederse, bir doktora görünmek en iyisidir.

Doktorunuz ayağınızı inceleyecek ve yürüyüşünüzü gözlemleyebilmeleri için yürümenizi isteyecektir. Ayrıca aktiviteleriniz ve ağrının ne zaman başladığı hakkında sorular soracaklar. Doktorunuz ağrının diğer nedenlerinden şüphelenirse, başka testleriniz olabilir. Bunlar şunları içerebilir:

  • bir stres kırığını ekarte etmek için bir röntgen
  • gutun bir göstergesi olan ürik asidi kontrol etmek için bir kan testi
  • metatarsaljiye katkıda bulunabilecek bursit veya nöromalar gibi yumuşak doku problemlerine bakmak için bir ultrason testi
  • artrit ve olası yaralanmaların kanıtlarını aramak için manyetik rezonans görüntüleme (MRI)

Nasıl tedavi edilir?

Metatarsalji tedavisi ağrınızın nedenine ve şiddetine bağlıdır. Genellikle ayaklarınızdan uzak durmak, ayakkabılarınızı değiştirmek ve ayakkabınızda bir ortez pedi kullanmak gibi konservatif önlemler ağrıyı hafifletir.

Evde tedaviler şunları içerir:

  • ayağını dinlendirmek
  • ayağını günde birkaç kez, her seferinde 20 dakika buz uygulama
  • Aktiviteden sonra ayağınızı yükseğe kaldırmak
  • ağrı ve iltihaplanmaya yardımcı olmak için tezgah üstü ağrı kesici almak
  • fazla kiloluysanız kilo vermek

Ayrıca, ayakkabılarınızı iyi bir destekle iyi oturan bir çiftle değiştirerek ağrıyı hafifletebilir ve nüksü önleyebilirsiniz. Yüksek topuklu ayakkabılar giymekten de kaçınmalısınız. Yüksek etkili spor veya egzersiz rutinlerinden kopmak da yardımcı olacaktır. Egzersiz için, düşük etkili olan yüzme veya bisiklete binmeyi deneyin.

Doktorunuz bir fizyoterapistle çalışmanızı önerebilir. Size hareket açıklığı egzersizleri ve çevredeki kasları güçlendiren egzersizler verebilirler. Terapist, gerekirse yürüyüşünüzü düzeltmeye de yardımcı olabilir.

Bir meslek terapisti de yardımcı olabilir. Size metatarsal ped veya kemer desteği gibi özel ortezlerle sunabilirler. Metatarsal pedli sandaletlerin yürüyüş süresini ve ağrısız mesafeyi artırmada en iyi sonuçlara sahiptir.

Konservatif tedavi önlemlerini denedikten sonra ağrınız devam ederse, metatarsal kemiklerinizi yeniden hizalamak için ameliyat için aday olabilirsiniz.

Advertisement

Tedavi edilmezse, ağrı yürüyüşünüzü değiştirmenize neden olabilir, bu da kalçalarınızı, belinizi ve bacaklarınızı etkileyebilir.

Görünüm nedir?

Çoğu metatarsalji, koruyucu önlemler ve uygun ayakkabı ile rahatlar. Erken tanı ve tedavi genellikle size iyi bir prognoz sağlar. Bazı durumlarda, ağrının altta yatan nedenini tedavi etmek için ameliyat gerekebilir.


Leave A Reply