Muşmula Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Muşmula nedir, nasıl bir meyvedir? Muşmula (yeni dünya) meyvesi nerede yetişir, özellikleri ve faydaları nelerdir? Yeni dünya hakkında bilgi

Muşmula

Muşmula Hakkında Bilgi

Muşmula, (Latincesi Mespilus germanica). İkiçenekliler sınıfının Gülgiller familyasından bir ağaçtır. Yeni dünya da denir. Kışın yapraklarını döker. Gövdesi eğri, dalı budaklı bir ağaçtır. Sürgünleri tüylüdür, dikenleri vardır. Çiçekleri beyaz ya da pembe renklidir. Beş bölmeli olan meyvesi etlidir. Her bölmenin içinde sert olan bir çekirdek vardır. Meyvesi buruk olan tadı nedeniyle ancak iyice olgunlaştıktan sonra yenir.

Türkiye’de birçok çeşidi yetişir. Başlıcaları: Etli ve küçük olan İstanbul muşmulası; etli, iri ve yuvarlak olan İtalyan muşmulası; Mersin yöresinde yetişen ve çok lezzetli olan çekirdeksiz muşmula.

musmula

Kırmızımsı kahverengi meyvesi için ve süs bitkisi olarak yetiştirilen muşmula, büyük bir çalı veya küçük yaprak döken bir ağaçtır. Ilıman iklimler gerektirir ve iyi drene olmuş ve hafif asitli toprağı tercih eder. Muşmula ağacının, 30 ila 50 yıl boyunca yaşayan kısa bir ömrü vardır. 8 m yüksekliğe kadar büyüyebilen büyük bir çalıdır. Yapraklar koyu yeşil, iri, basit, 8-15 cm uzunluğunda; 3-4 cm genişliğinde ve tüylüdür. Kabuğu grimsi kahverengidir. Ağaç Geç İlkbahar veya Erken Yaz döneminde çiçek açar. Meyveler kırmızımsı ila kahverengiye sahip olan alt küresel torba içinde küreseldir; 3-4 cm (-6 cm) çapında ve 2-3 cm (0.79-1.18 inç) çapındadır. Dallar boğumlu ve kırılgandır. Meyve yaklaşık 15 gram ağırlığındadır. Meyvenin iç posası veya eti pürüzlü kremsidir.

Advertisement

Sağlığa Faydaları

Muşmula meyvesi, sağlığa faydalı olan besin maddelerine sahiptir. Yüksek miktarda B2, B1, C ve A Vitamini içerir. Muşmula, tıbbi özellikleri için de kullanılır. Tanen, protein, doğal organik asitler ve düşük miktarda karbonhidrat içeren pektin içerir. İmmün sağlığın geliştirilmesine yardımcı olan meyvelerde kalsiyum, potasyum, demir ve magnezyum gibi mineraller de bulunur. Bu meyvenin günlük alımı böbrek ve karaciğer rahatsızlığı olan kişiler için faydalıdır. Organları ve vücudu detoksifiye ederek ve nemlendirerek sağlığı arttırır.

Geleneksel kullanımları

İran’da muşmula, yüksek tansiyon gibi hastalıkları tedavi etmek için kullanılır. Yaprakların özü boğaz ve ağız enfeksiyonunu tedavi etmek için kullanılır. Meyveler, kabızlıkta, yardımcı olan gevşetici ve temizleyici özelliklere sahiptir. Tohum mesane taşı atmaya yardımcı olur. Muşmula meyvesi kabızlığın tedavisinde yardımcı olur ve taşların mesane ve böbreklerini temizler. Bu bitki oral apse, mide şişkinliği, boğaz apsesi, ateş, iç kanama, ve bağırsak iltihabını tedavi eder. Yapraklarından yapılan çay böbrek taşlarının tedavisinde kullanılır. Muşmula ağacının kabuğu, iltihap önleyici özelliklere sahiptir.


Leave A Reply