Nelson Mandela Kimdir? Güney Afrikalı Liderin Hayatı ve Başarıları

0
Advertisement

Nelson Mandela kimdir? İnsanlık tarihinin son dönemine damga vurmuş kölelik karşıtı sivil haklar aktivisti ve önderi Nelson Mandela’nın hayatı.

Nelson Mandela

Nelson Mandela

  • Kimdir: Güney Afrika Başkanı ve Aktivist
  • Doğum tarihi: 18 Temmuz 1918, Mvezo, Güney Afrika
  • Ölüm: 5 Aralık 2013 Johannesburg, Güney Afrika
  • En çok bilinen: Irk ayrımcılığına karşı protesto olarak 27 yıl hapis cezası çekmek

Biyografi:

Nelson Mandela Güney Afrika’da bir sivil haklar lideriydi. Beyaz olmayan vatandaşların beyazlardan ayrıldığı ve eşit haklara sahip olmadığı bir sistem olan apartheid’e karşı savaştı. Protestoları için hayatının büyük bir bölümünü hapiste tuttu, ancak halkı için bir sembol haline geldi. Daha sonra Güney Afrika’nın başkanı olacaktı.

Nelson Mandela Sözleri

Nelson Mandela nerede büyüdü?

Nelson Mandela 18 Temmuz 1918’de Mvezo, Güney Afrika’da doğdu. Doğum adı Rolihlahla. Okuldaki bir öğretmenden Nelson takma adını aldı. Nelson, Thimbu kraliyet ailesinin bir üyesiydi ve babası Mvezo şehrinin şefiydi. Fort Hare Koleji ve Witwatersrand Üniversitesi’nde okula ve daha sonra üniversiteye devam etti. Witwatersrand’da Mandela hukuk diplomasını aldı ve ırkçılara karşı bazı aktivistleriyle tanışacaktı.

Nelson Mandela ne yaptı?

Nelson Mandela, Afrika Ulusal Kongresi’nde (ANC) lider oldu. İlk başta kongreye ve protestoculara Mohandas Gandhi’nin şiddet içermeyen yaklaşımını izlemeleri için büyük çaba gösterdi. Bir noktada bu yaklaşımın işe yarayacağından şüphe etmeye başladı ve ANC’nin silahlı bir kolunu başlattı. Sadece bazı binaları bombalamayı planlıyordu. Kimsenin zarar görmeyeceğinden emin olmak istiyordu. Güney Afrika hükümeti tarafından terörist olarak sınıflandırıldı ve hapse gönderildi.

Mandela önümüzdeki 27 yılını hapiste geçirecekti. Hapis cezası, apartheid karşıtı harekete uluslararası görünürlük getirdi. Sonunda 1990 yılında uluslararası baskı yoluyla serbest bırakıldı.

Advertisement

Bir kez hapishaneden serbest bırakılan Nelson, ayrımcılığa son verme kampanyasını sürdürdü. 1994 seçimlerinde tüm yarışların oy kullanmasına izin verildiğinde sıkı çalışması ve yaşam boyu çabaları ödendi. Nelson Mandela seçimi kazandı ve Güney Afrika’nın başkanı oldu. Süreç boyunca şiddetin patlamakla tehdit ettiği birkaç kez vardı. Nelson sakin olmayı ve büyük bir iç savaşı önlemede güçlü bir güçtü.

Nelson Mandela

Nelson Mandela ne zamandır hapiste?

27 yıl hapis yattı. Serbest bırakılması için müdürlerine eğilmeyi reddetti ve idealleri için öleceğini söyledi. Her ırktan herkesin Güney Afrika’da eşit haklara sahip olmasını istedi.

Nelson Mandela hakkında ilginç gerçekler

  • Nelson 1993’te Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.
  • 18 Temmuz, Nelson Mandela günüdür. İnsanlardan başkalarına yardım etmek için 67 dakika ayırmaları istenir.
  • 67 dakika Mandela’nın ülkesine hizmet etmek için harcadığı 67 yılı temsil ediyor.
  • Invictus, Nelson Mandela ve Güney Afrika ragbi takımı hakkında 2009 yapımı bir filmdi.
  • Altı çocuğu ve yirmi torunu vardı.


Leave A Reply