Ordu İlinin Fiziki Özellikleri ve Gezilecek Yerleri Nereleridir?

0
Advertisement

Ordu ilinin fiziki yapısı ve özellikleri nelerdir? Ordu’nun dağları, ovaları, gölleri, doğal yapısı ve zenginlikleri hakkında bilgi.

Ordu İlinin Fiziki Özellikleri

Ordu, Karadeniz Bölgesi’ndedir. Yüzölçümü 6.001 km3 olan Ordu ili doğuda Giresun, güneyde Sivas ve Tokat, batıda Samsun illeri, kuzeyde de Karadeniz ile çevrilidir. Melet Çayının batısındaki daha büyük kesimi Orta Karadeniz Bölümü, doğusundaki kesimi ise Doğu Karadeniz Bölümü sınırları içinde kalır.

İl toprakları, düzlüklerden oluşan dar bir kıyı şeridi ile hemen geride yükselmeye başlayan Kuzey Anadolu Dağlarının kıyı sıralarını kapsar. Akarsu vadileriyle derin biçimde parçalanmış olan dağlık alanın yüksekliği kuzeyden güneye doğru gittikçe artar. İlin doğu ve güneydoğu kesimini Giresun Dağlarının batı uzantıları, güney ve batı kesimini de Canik Dağları engebelendirir. Güneydoğuda yükselen Karagöl Dağının doruğu il sınırları dışındadır. Başlıca yükseltiler Giresun Dağlarının batı kesimindeki Gündeliç Tepesi (2.736 m), Aşıt Tepesi (2.569 m) ile Eriço Tepesidir (2.298 m). Dağların yüksek kesimlerinde yer alan ve hayvancılık açısından önem taşıyan yaylalarda kampçılık ve dağcılık da yapılır. Doğal bitki örtüsü açısından zengin olan dağlar kızılağaç, gürgen, meşe kayın, ladin, göknar ve sarı çam ormanlarıyla kaplıdır.

İl topraklarının sularını toplayan Melet Çayı, Bolaman Çayı ve Elekçi Deresi Karadeniz’e dökülür. Bunlardan başka Turna Suyu ve Akçay gibi Karadeniz’e ulaşan birçok küçük akarsu vardır. Yeşilırmak’ın kollarından Karakuş Çayının başlangıç kolları ilin güneybatı kesiminden doğar.

Karadeniz’e bakan öteki illere göre daha girintili çıkıntılı olan kıyı kesiminin doğu ucunda Vona (Çam) Burnu, batı ucunda da Yasun (Kiremit) Burnunun bulunduğu bir yarımada yer alır. Yarımadanın doğusundaki Vona Koyu doğal liman özelliği taşır.

Advertisement
Ordu İle Panaromik Görüntüsü

Ordu İli Panaromik Görüntüsü

Ordu Gezilecek Yerler

Doğu Karadeniz’in özel güzelliklerini barındıran Ordunun tarihi Milattan Önce 400 yıllarına kadar uzanmaktadır. Ünye Kalesi, Gölköy Kalesi, Bolaman Kalesi, Taşbaşı Kültür Merkezi, Paşaoğlu Konağı ve Osman Paşa Şadırvanı görülmesi gereken tarihi yerlerin başında geliyor. Geçmişi, milat öncesi tarihlere dayanan, insanları sıcak, suları serin, manzarası derin bir kenttir Ordu. Mavisi yeşiliyle dost şehir. Masmavi denizin; ufuk çizgisinde gökyüzüyle, karada yemyeşil doğa örtüsüyle ve dört bir yanda oksijenle buluştuğu yerdir burası.

Ordu’ya gelip de sıcaktan bunalanları masmavi deniz bekliyor. Çaka Kumsalı, Mavi Dünya Plajı ve Efirli Plajı en çok ilgi gören plajlar arasında.

Ordu’nun Fatsa ilçesindeki Sarmaşık Kaplıcaları; yenilenmeniz, rahatlanmanız ve şifa bulmanız için tavsiyelerimiz arasındaki yerini alıyor.

Asarkaya Milli Parkı, Turnasuyu Vadisi, Ordu Çambaşı Yaylası, Melet Nehri, Ordu Ulugöl ve Hoynat Adası’nda doğanın tüm güzellikleri sizi bekliyor.

Hamsili pilav, karalahana çorbası, karalahana sarması, Ünye pilâvı, hamsi tava, hamsi buğulaması, içli hamsi, pancar sarması, mısır çorbası ve yumurtalı sakarca Ordu turunda sizi bekleyen lezzetlerden yalnızca birkaçı…

Müzeleri: Ordu geziniz esnasında şehrin geçmişine dair bilgi almak ve tarihe şahitlik etmek isterseniz Ordu’daki müzeleri ve kültür merkezlerini ziyaret edebilirsiniz. Ordu Müzesi, Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi ve Taşbaşı Kültür Merkezi görmenizi önerdiğimiz Ordu’daki müzelerdir.

Advertisement

Kaleleri: Ordu’da yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan duraklardan biri de Ordu kaleleri. Eşsiz doğa manzaralarına sahip olan Ordu Kaleleri’nden olan Bolaman Kalesi, Ünye Kalesi, Gölköy Kalesi ve Kurul Kalesi’ni görmeden Ordu’dan sakın ayrılmayın.


Leave A Reply