Örebro Nerededir? Örebro Şehri Konumu Özellikleri Gezilecek Yerler

0
Advertisement

Örebro Nerededir? İsveç’in Örebro kentinin özellikleri, konumu nedir? Örebro’da gezilecek yerler nelerdir, hakkında bilgi.

Örebro Kalesi

Örebro

Örebro, İsveç’in orta güneyinde kent, aynı adı taşıyan yönetim biriminin merkezidir. İsveç’in yedinci en büyük şehri ve ülkenin en büyük iç merkezlerinden biridir. Küçük nehir Svartån boyunca birkaç kilometre iç olmasına rağmen, Hjälmaren gölü yakınında yer almaktadır.

Örebro Üniversitesi, Örebro hastanesi, bir ortaçağ kalesi, Gustavsvik su parkı ve birkaç büyük alışveriş merkezi ile göl kıyısındaki Oset-Rynningeviken doğa rezervine ev sahipliği yapmaktadır.

Tarihçesi

Örebro, Royal Charter ve şehir ayrıcalıklarını en geç 1404’te aldı.

Örebro adı, şehrin bulunduğu Svartån nehrini geçen bir köprüyü ifade eder. Yer, İskandinav Ortaçağında doğal bir ticaret merkezi haline geldi ve 13. yüzyılda basılı olarak bahsedilir. İlk günlerden kalma eski binalar, birkaç değişikliğe uğramış bir bina olan şehir kilisesinin temellerini içerir. Şehrin doğal merkezi, Svartån’daki bir adacık üzerinde bulunan ve kasabayı kuzey ve güney bölümlerine ayıran muhteşem Örebro Kalesi’dir. Bu kale, 13. yüzyılın başlarında Birger Jarl’un gözetiminde inşa edilmiştir. Daha sonra 1560’larda Kral Gustav Vasa döneminde modifiye edilmiş ve genişletilmiştir. Örebro Sinodu burada 1529’da yapıldı.

Advertisement

Örebro’nun tarihindeki önemli olaylar arasında, Jean-Baptiste Bernadotte’nin İsveç veliaht prensi seçildiği 1810’da Örebro’daki ulusal diyet toplantısı yer alıyor.

Bir ticaret kasabası olmasına rağmen, Örebro, 19. yüzyılın ikinci yarısına kadar, ulusal ayakkabı imalat sanayinin merkezi olarak hızla büyüdüğü kadar küçük kaldı.

Örebro

İklimi

Örebro, Mälardalen’e yakın alanın geri kalanı gibi, suya ve Körfez Akıntısı’na yakınlığı nemli bir karasal iklime sahiptir. Bu da onu okyanus iklimleriyle değiştirilebilir hale getirir. Yaz sıcaklıkları ara sıra yıllık olmamakla birlikte bazen 30 ° C’yi (86 ° F) aşar. Donmayan geceler bazen meydana gelse de kış aylarında 5 ° C’nin (41 ° F) üzerindeki sıcaklıklar nadirdir. Temmuz ayı yüksek sıcaklıkları, hava modellerine bağlı olarak 20 ° C (68 ° F) ile 26 ° C (79 ° F) arasında değişmektedir; 2002-2014 ortalama yüksekliği 23,4 ° C (74,1 ° F) civarındadır. Soğuk kış aylarında Örebro’ya bol miktarda kar yağışı gelir.

Haritası:

Örebro, istatistiklere göre neredeyse her kış gerçekleşen sıcaklıkların −20 ° C (−4 ° F) veya daha düşük sıcaklıklara yaklaşmasıyla kıyı bölgelerinden çok daha sert donlara eğilimlidir. İstasyonun kırsal bir bölgedeki konumu, biraz daha düşük bir yükseklikte ve Hjälmaren’e yakın olan kentsel alana kıyasla sıcaklıkları bir miktar kırabilir. Özellikle bir gecede alçaklar düşünüldüğünde bu, şehir merkezinde küçük bir kentsel ısı adası etkisi yaratabilir.

Advertisement
Ancak, iklim yıldan yıla çok değişkendir.

Örneğin, Aralık 2010, günlük ortalama −9 ° C (16 ° F) ile rekor soğukken, Aralık 2006’dan sadece birkaç yıl önce ortalama 4.3 ° C (39.7 ° F) vardı. Temmuz 2018’de kayıtlarda en sıcak ay 21.8 ° C (71.2 ° F) ve Ocak 1987’de kayıtlarda en soğuk −12.8 ° C (9.0 ° F). Örebro, gündüz sıcaklıklarının donma noktasının hemen üzerinde olduğu kış aylarının büyük bölümleri için kar örtüsü içermez.

Şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık 7 Ağustos 1975’te 36 ° C (97 ° F) ile yoğun bir sıcak dalgası sırasında ayarlanmıştır. Bu kuzeydeki paralellikler için çok yüksek bir sıcaklıktır. 21. yüzyılda, rekor sıcaklık 8 Ağustos 2018’de belirlenen 33.9 ° C’dir (93.0 ° F). Kayıtlı tarihte kaydedilen en düşük sıcaklık Şubat 1966’da −30 ° C (−22 ° F) ile ayarlanmıştır. Resmi istatistiklerine göre 2010’larda birkaç aylık rekorlar, yani 2010’da ayarlanan en yüksek Mart, Mayıs, Temmuz, Ekim, Kasım, Aralık ve rekor düzeyde olan en soğuk Aralık ayı sıcaklığı rekor kırıldı. 2014 yılının Kasım ayının en yüksek rekoru son derece dengesiz fırtınalarla ilişkilendirildi. Nem yılın çoğu yerinde yüksektir, ancak yaz aylarında yeterince düşüktür. Bu yaza rağmen, sıcak ve soğuk karasal hava sistemleri arasındaki şiddetli fırtına yağışına neden olan çatışmalar nedeniyle genellikle en fazla yağış alan zamandır.


Leave A Reply