Panait Istrati Kimdir? Balkanların Gorki’si Panait Istrati’nin Hayatı Eserleri

0
Advertisement

Panait Istrati kimdir ve ne yapmıştır? Balkanların Gorki’si olarak bilinen Panait Istrati’nin hayatı, eserleri ve görüşleri.

Panait Istrati

Panait Istrati; bazen Panaït Istrati olarak çevrilir; (10 Ağustos 1884 – 16 Nisan 1935), Balkanlar’ın Maksim Gorki’si olarak anılan, Fransızca ve Rumence yazan bir Romen işçi sınıfı yazarıydı. Istrati, çalışmalarında eşcinsel bir karakteri açıkça tasvir eden ilk Romen yazar oldu.

Panait Istrati

Erken dönem

Brăila’da doğan Istrati, çamaşırcı Joița Istrate’nin ve Kefalonya’daki Faraklata köyünden (Panait’in hiç tanışmadığı) Yunan bir kaçakçının oğluydu.

İlkokulda Baldovinești’de altı yıl okudu. Daha sonra hayatını bir meyhanede çırak olarak, sonra da pastacı ve seyyar satıcı olarak kazandı. Bu arada üretken bir okuyucuydu.

Yazma konusundaki ilk girişimleri, România Muncitoare’de Hotel Regina adlı makaleyle çıkış yaparak Romanya’daki sosyalist süreli yayınlara yazılar göndermeye başladığı 1907 dolaylarında tarihleniyor. Burada, daha sonra ilk kısa öyküleri olan Mântuitorul (“Kurtarıcı”), Calul lui Bălan (“Bălan’ın Atı”), Familia noastră (“Ailemiz”), 1 Mayıs yayınladı. Dimineața, Adevărul ve Viața Socială gibi diğer sol gazetelere de yazılarıyla katkıda bulundu.

Advertisement

1910’da Brăila’da bir grev eylemi düzenlemeye dahil oldu. Bükreş, İstanbul, Kahire, Napoli, Paris (1913–1914) ve İsviçre’ye (verem tedavisi sırasında bir süre yerleştiği) gitti. Istrati’nin hayatına, seyahatleri, birbirini izleyen iki mutsuz evlilik, domuz çiftçisi olarak hayatını kazanmaya çalıştığı 1915’te Romanya’ya kısa bir dönüş ve uzun süreli serserilikle damgasını vurdu.

Sanatoryumdayken Istrati, arkadaşı ve Fransızca öğretmeni olan Rus Yahudi-İsviçreli Siyonist yazar Josué Jéhouda ile tanıştı.

Sefalet içinde, hasta ve depresyonda yaşarken, 1921’de Nice’e giderken intihara teşebbüs etti, ancak kurtarıldı. Girişimden kısa bir süre önce, en çok hayran olduğu ve uzun süredir iletişim kurmaya çalıştığı Fransız yazar Romain Rolland’a yazmıştı. Rolland, mektubu Polis aracılığıyla aldı ve hemen cevap verdi. 1923’te Istrati’nin hikayesi Kyra Kyralina (veya Chira Chiralina) Rolland tarafından bir önsöz ile yayınlandı. Adrien Zograffi edebiyat döngüsünde ilk oldu. Rolland, Istrati’nin maceralı yaşamından büyülenmişti, onu daha fazla yazmaya ve çalışmalarının bazı bölümlerini Henri Barbusse ile sahibi olduğu Clarté’de yayınlamaya teşvik etti. Istrati’nin bir sonraki büyük eseri Codine adlı romandı.

Pamfil Șeicaru, Istrati’yi “kızlığı bozulmuş eşeklerin zavallı şairi” olarak adlandırdı. Istrati, bir karakterin eşcinsel olduğu bir roman (Chira Chiralina) yazan ilk Rumen yazardır.

Panait Istrati

Istrati ve komünizm

Istrati, Rolland’ın sol ideallerini paylaştı ve umutlarını Bolşevik vizyona yerleştirdi. 1927’de Ekim Devrimi’nin yıldönümünde, yolculuğun ilk aşamasında Christian Rakovsky eşliğinde Sovyetler Birliği’ni ziyaret etti (Rakovsky, Sovyet Paris büyükelçisiydi ve o sırada Joseph Stalin’in gözünden düştü). Moskova ve Kiev’deki kutlamalara tanıklık ederek Avrupa kısmının büyük bölümlerini gezdi. Moskova’ya gelecekteki yakın arkadaşı Nikos Kazancakis de katıldı; Şehirde iken, Panait Istrati Victor Serge ile tanıştı ve Sovyetler Birliği vatandaşı olmak istediğini belirtti. O ve Kazancakis, Stalin’e cevapsız kalan bir tebrik mektubu yazdı.

Advertisement

1928-29’da, Yunanistan’da (polisle kavga ettiği ve ülkeyi terk etmeye davet edildiği) fırtınalı bir ziyaretinden sonra, tekrar Sovyetler Birliği’ne gitti. Moldavya ASSR (arkadaşı Ecaterina Arbore ile temas kurduğu), Nizhny Novgorod, Bakü ve Batum gibi daha uzak yerlere yapılan uzun ziyaretler sayesinde Istrati, Joseph Stalin’in komünist diktatörlüğünün tüm gerçekliğini öğrendi. Istrati, Eski Bolşeviklere yönelik artan zulüm ve tüm nüfus gruplarının kademeli olarak mağduriyetiyle uğraştı. Görüşleri, Aralık 1928’de GPU liderliğine gönderdiği iki mektupta da sert bir şekilde açıklandı.

Bundan sonra, eski komünist arkadaşları tarafından “Troçkist” veya hatta “Faşist” olarak damgalandığı için bir vicdan krizi yaşadı, bunların en şiddetlisi Henri Barbusse oldu. Rolland, Istrati’nin GPU’ya yazdığı mektuplara övgüde bulunmuştu, ancak yine de tartışmadan uzak durmayı seçti. Istrati hastalandı ve morali bozuldu, Nice’de tüberküloz tedavisi gördü, ardından Bükreş’e döndü.

Son yıllar

Istrati’nin Bolşevizm’den ayrılmasının ardından ifade ettiği siyasi görüşler oldukça belirsiz. Halen Romanya gizli polisi (Siguranța Statului) tarafından yakından izleniyordu.

Aynı zamanda Istrati, aşırı milliyetçi Demir Muhafızlar’ın sol eğilimli parçalanmış grubunun sesi olan Cruciada Românismului’de (“Românizmin Haçlı Seferi”) yayınlamaya başladı. Böylelikle Istrati, 1933’te Demir Muhafızlar için Parlamento üyesi olarak seçilen ve aynı yıl Decemviri tarafından acımasız suikastının nedeni olan grubun lideri Mihai Stelescu ile ilişkilendirildi; Istrati, Muhafız mangaları tarafından birkaç kez saldırıya uğradı.

İzole ve korumasız kalan Panait Istrati, Bükreş’teki Filaret Sanatoryumu’nda öldü. Bellu Mezarlığı’na gömüldü.


Leave A Reply