Panter Bukalemunu Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Beslenmesi Üremesi

0
Advertisement

Panter Bukalemunu nedir, nasıl bir hayvandır? Panter Bukalemununun özellikleri, beslenmesi, üremesi nasıldır, hakkında bilgi.

Panter bukalemunu, Madagaskar’a özgü bir bukalemun türüdür. Bu renkli sürüngenler evcil hayvan ticaretinde çok popülerdir. Panter bukalemunları canlı mavi, kırmızı, yeşil veya turuncu olabilir. Dişiler genellikle nerede bulunurlarsa bulunsunlar, pembe, şeftali veya parlak turuncu, bronz ve kahverengi kalırlar, ancak farklı renk aşamaları arasında desen ve renklerde küçük farklılıklar vardır. Bu türdeki erkekler dişilerden daha büyük ve daha canlı renklidir.

Panter Bukalemunu

Davranışları ve Yaşam Tarzı

Panter bukalemunları yalnız ve çok bölgeseldir. Hayatlarının çoğunu çiftleşme mevsimi dışında tek başına geçirirler. İki erkek temas ettiğinde, renklerini değiştirecek ve bedenlerini şişirecek, egemenliklerini göstermeye çalışacaktır. Genellikle bu güç gösterisi bu aşamada sona erer, kaybeden geri çekilir, sıkıcı ve koyu renkler dönerler. Bazen, rakiplerden hiçbiri geri adım atmazsa, fiziksel kavgayla sonuçlanır. Panter bukalemunları gün boyunca en aktif hayvanlardır ve günlerini ağaçlarda böcek arayarak geçirir. Panter bukalemunları, ağızdan hızla uzayabilecek çok uzun dillere (bazen kendi vücut uzunluklarından daha uzun) sahiptir. Dil dışarıya hızla uzanır ve avı yaklaşık 0.0030 saniye içinde vurur. Bu elastik dilin ucunda, kalın mukusla kaplı kaslı yapı bir vantuz oluşturur. Uç bir av maddesine yapıştığında, panter bukalemunun güçlü çenelerinin ezdiği ve tüketildiği ağza hızla geri çekilir.

Panter bukalemunları etoburdur (böcek öldürücü). Diyetleri böceklerden, küçük kuşlardan ve diğer sürüngenlerden oluşur.

Üremeleri

Panter bukalemunları, bir erkeğin birden fazla dişi ile eşleştiği çok eşlidirler. Üreme bölgeye göre değişir ancak genellikle Ocak ve Mayıs arasında görülür. Yumurta taşırken, dişiler, çiftleşme niyetinde olmadıklarını erkeklere göstermek için koyu kahverengi veya siyah turuncu çizgili renge dönerler. Dişiler, gelişme döneminde yiyecek ve besin tüketimine bağlı olarak 10 ila 40 yumurta bırakabilir. Yumurtalar genellikle kazılan oyuklara gömülür ve 240 gün içinde yavrular yumurtadan çıkar. Yumurtadan çıkan yavrular yaklaşık 0.25 ila 0.75 g ağırlığındadır. En az yedi aylıkken üreme olgunluğuna ulaşırlar.

Advertisement

Bu bukalemunların gözleri sürüngenler arasında en belirgindir. Gözleri birbirinden bağımsız olarak hareket eder ve Panter bukalemunlarına vücutlarının etrafında 360 derecelik bir görüş açısı verir.


Leave A Reply