Rüstem Paşa Cami Nerededir? Ne Zaman Yapılmıştır? Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Rüstem Paşa camisi ne zaman, nerede yapılmıştır? Caminin özellikleri, Rüstem Paşa hakkında bilgi.

Rüstem Paşa Camii

Kaynak : wikipedia.org

Rüstem Paşa Cami: Büyük Türk mimarı Sinan‘ın eserlerinden biridir. Kanuni’nin damadı sadrazam Rüstem Paşa yaptırmıştır (1560). İstanbul’da Yeni Cami ile Unkapanı arasındaki Nalburlar Çarşısı’ndadır.

Caminin en başta gelen özelliği, Lâleli Camisi’nde de bir dereceye kadar görülebileceği gibi, yüksekte yapılmış olmasıdır. Bundan faydalanarak, altına mahzenler, dükkânlar yapılmıştır. Avluya iki taraflı bir merdivenle çıkılır. Avlunun üstü örtülüdür. Son cemaat yeri de beş kubbeyle örtülmüştür. Caminin kubbesi, bir kasnağa dayanır, kasnaktan köşe bindileriyle kemerlere inilir, kemerler de sekizgen dört filayağına bindirilmiştir.

Rüstem Paşa Camisi, Sinan‘ın, en sade olmakla birlikte, her türlü yapı meselesinin güçlüklerini en kolay, akla yakın şekilde hallettiği olgun eserlerindendir. Bulunduğu yerin şartlarına uymak konusunda, mimar deha eseri göstermiştir: Basık bir Haliç kıyısında, camiyi altı boş avlu üzerine kurarak, her yandan görülebilir hale getirmiştir.

Rüstem Paşa Camisi’nin en önemli özelliklerinden biri de İznik çinileriyle kaplanmış olmasıdır. Çağımızda, o devirden kalma İznik çinisi epey azalmış bulunduğu için Rüstem Paşa Camisi bu bakımdan çok büyük bir değer taşır. Yalnız, yarım kubbelerin içi, sonradan Barok devri anlayışıyla, nakkaşlar tarafından, caminin çini süslemelerine uymayan bir şekilde resimlenmiştir.

Rüstem Paşa Camii'nin sanat tarihçisi Cornelious Gurlitt tarafından 1912'de hazırlanan plan ve kesit seksiyon çizimi

Rüstem Paşa Camii’nin sanat tarihçisi Cornelious Gurlitt tarafından 1912’de hazırlanan plan ve kesit seksiyon çizimi (Kaynak : wikipedia.org)

Rüstem Paşa Kimdir?

(?- 1561) Kanuni Sultan Süleyman‘ın sadrazamıdır. Fasılalı olmak üzere 14 yıl sadrazamlık etmiştir. 1544’te Kanuni’nin kızı Mihrimah Sultan’ la evlendi, kaynanası Hürrem Sultan‘ın bütün oyunlarının sadık bir aktörü oldu.

Advertisement

Rüstem Paşa ilk defa 1544’te sadrazam oldu, Veliaht Şehzade Mustafa‘yı, yıllarca süren komplolardan sonra babasına idam ettirmeyi o başardı. 1553’te geçen bu olayda Osmanlı ordusu ayaklanmaya yakın bir memnuniyetsizlik gösterdi, bunun üzerine Kanuni damadını iktidardan uzaklaştırmak zorunda kaldı. İki yıl sonra Rüstem Paşa yeniden sadrazam oldu, ölünceye kadar bu makamda kaldı.

Rüstem Paşa, pek çok hayır eseri bırakmasına rağmen, devrinde hiç sevilmemiştir. Çok büyük bir servet bırakarak ölmüştür. İstanbul’da Mimar Sinan’a yaptırdığı cami, Türk mimarlığının şaheserlerindendir. Rüstem Paşa, bir de Osmanlı Tarihi yazmış, bu eser Almanya’da basılmıştır.


Leave A Reply