Sintigrafi Nedir? Neyi Gösterir? Neden Çekilir? Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Sintigrafi nedir? Radyoaktif bir teşhis yöntemi olan sintigrafi neden ve nasıl çekilir? Sintigrafi neyi gösterir, özellikleri hakkında bilgi.

Sintigrafi Cihazı

Sintigrafi Cihazı (Kaynak: wikipedia.org)

Sintigrafi, Bedene radyoaktif bir izotop verilmesi ve daha sonra bu izotopun bedende katettiği yolun incelenmesinden oluşan bir teşhis yöntemidir. İncelenecek organa bağlı olarak ağız, damar içi ya da deri altı yoluyla verilen izotop, bu organa karşı olan duyarlılığına göre seçilir: Sözgelimi, karaciğer için altınla (Au 198) işaretlenmiş koloit bir asıltı ya da iyotla (I 131) işaretlenmiş Bengal pembesi gibi bir boyarmadde. İzotop, incelenecek organın metabolizmasına katılan bir maddenin içine de eklenebilir.

İzotopun yaydığı gama (ý) ışını bir sintigrafi sayacının ekranında parlak noktalar oluşturur, bunların kaydı ya radyoaktif yoğunlaşma ya da bir ayarlanabilir zaman ilkesine göre düzenlenir. Organın bozuna uğramış olması durumunda elde edilen görüntüler sıklıkla negatif olarak belirir; çok sayıdaki hastalık (enfeksiyon hastalıkları, asalak hastalıkları, urlar) hücrelerde temizleme işlevinin yitimiyle birlikte bir bozulmaya neden olurlar ve bir boşluk görünümündeki bozun düzeyinde radyoizotop bulunmaz. Bazı başka hastalıklar radyoizotopların aşırı yoğunlaşmasına neden olurlar.

Sintigrafi incelemesi sırasında organın hacmi, yeri, bütünlüğü ya da doku değişiklikleriyle ilgili bügi edinilir, ama hastalığın nedeni üstüne kesinlik sağlanamaz. Renkli Sintigrafi (polikrom Sintigrafi) radyoaktifliğin yüzde olarak dağılımını belirlemeyi sağlar ve sonuçların okunmasını kolaylaştırır. Çok sayıda (yaklaşık 10 kadar) renk kullanılır. Renk seçimi elektronik olarak yapılır ve daha sonra fotoğraf desteğine kaydedilir. Kırmızı en yüksek radyoaktifliğe denk düşer, daha sonra sırasıyla yeşil, sarı, mavi ve beyaz gelir.

İnceleme yönteminin hiçbir tehlikesi yoktur. Kimyasal zehirlüiği hiç yoktur; Sintigrafi incelemesinde gerçekleştirilen ışınlama çoğunlukla bir radyografi incelemesinde karşı karşıya kalman ışınlamanın altındadır. En sık gerçekleştirilen Sintigrafiler ve kullanılan izotoplar şunlardır: Tiroyit bezi için 1131 (iyot 131); karaciğer için Au 198 ve Tc 99 (teknesiyum); böbrekler için Hg 203 (civa); dalak için Cr 51 (krom) ya da teknesiyumla işaretlenmiş kan hücreleri; akciğerler için 1131 ya da Tc 99 ile işaretlenmiş büyük albümin katışmaçları; iskelet sistemi için Sr 85 ve Sr 87 (stronsiyum). Sintigrafi, beynin ve kalbin incelenmesinde de kullanılabilir. Beyin Sintigrafi 1131, As 74 ya daCu 64 ile, kalp Sintigrafisiyse 1131 ile işaretlenmiş insan albüminiyle yapılır.

Advertisement

Leave A Reply