Sıvı Klorofilin Faydaları Nelerdir? Klorofil Takviyeleri Ne İşe Yarar?

0
Advertisement

Klorofil takviyesi ne işe yarar, yararları nelerdir? Klorofil nasıl alınabilir, hangi yiyeceklerde bulunur, sağlık yararları nelerdir?

sıvı klorofil

Kaynak: pixabay.com

Klorofil nedir?

Klorofil, bitkilerin yeşil ve sağlıklı olmasında önemli bir rol oynar. Aynı zamanda vücudunuza fayda sağlama potansiyeline sahip vitaminler, antioksidanlar ve tedavi edici özelliklere sahiptir.

Bitkilerden veya takviyelerden klorofil alabilirsiniz, ancak takviyeler daha etkili olabilir. Bunun nedeni, klorofilin sindirimde emilim için yeterince uzun süre hayatta kalamayabilmesidir.

Klorofil takviyeleri aslında magnezyum yerine bakır içeren klorofilindir. Klorofilin dozları alındığında, bakır plazmada tespit edilebilir, bu da emilimin gerçekleştiğini gösterir.

Neyse ki, klorofilin, klorofile benzer özelliklere sahiptir. Klorofil takviyeleri için alışveriş yaparken, pazarlanan faydaların şunlar olduğunu fark edebilirsiniz:

  • bağışıklık sistemini uyarmak
  • vücuttaki mantarı ortadan kaldırmak
  • kanın detoksifiye etmek
  • bağırsaklarınızı temizlemek
  • kötü kokulardan kurtulmak
  • vücuda enerji vermek
  • kanseri önlemek

Bununla birlikte, klorofilin sağlığınızı bu yollarla gerçekten iyileştirip iyileştiremeyeceği konusunda araştırma sonuçları karışıktır. Klorofilin potansiyel sağlık yararlarını değerlendirmek için daha büyük, daha titiz çalışmalara ihtiyaç vardır.

Advertisement

Klorofilin faydaları nelerdir?

Araştırmacılar, klorofilin sağlık ve zindelik için nasıl faydalı olabileceğini keşfetmeye devam ediyor. Şimdiye kadar bildiklerimizi biraz inceleyelim.

1. Cilt iyileşmesi

Klorofilin, cilt yaralarında iltihaplanmayı ve bakteri büyümesini azaltmak için olası etkiler göstermiştir. Yara bakımı araştırmalarının 2008 yılında gözden geçirilmesi, papain-üre-klorofilin içeren merhemler üzerine birkaç çalışma içeriyordu.

Bireysel çalışmalar bu merhemin diğer tedavilerden daha etkili olduğunu bulsa da, gözden geçirenler bu bulguları doğrulamak için daha büyük, daha kontrollü çalışmaların gerekli olduğunu belirtiyorlar.

Klorofilin, iki pilot çalışmanın sonuçlarının da kanıtladığı gibi, diğer cilt durumları için de etkili olabilir. Pilot çalışma, daha büyük bir çalışma veya denemeden önce gerçekleştirilen küçük ölçekli bir ön çalışmadır.

Akneli ve geniş gözenekli 10 kişiden oluşan 2015 tarihli bir pilot çalışma, topikal klorofilin jeli 3 hafta boyunca kullanıldığında ciltte iyileşme gördü.

Yine 10 kişiyi içeren bir başka 2015 pilot çalışması, 8 haftadan fazla topikal klorofilin kullanmanın güneşten zarar görmüş cildi iyileştirdiğini buldu.

Advertisement
kapsül takviye

Kaynak: pixabay.com

2. Kan yapıcı

Bazı insanlar sıvı klorofilin kırmızı kan hücrelerinin kalitesini artırarak kanınızı oluşturabileceğini öne sürüyor. 2004 yılında yapılan bir pilot çalışma, yaklaşık yüzde 70 klorofil içeren buğday çiminin, bir kan hastalığı olan talasemili kişilerde ihtiyaç duyulan kan nakli sayısını azalttığını ileri sürdü. Ancak, çalışma yazarlarının, transfüzyon ihtiyacının azalmasının sebebinin klorofil olduğu sonucuna varmadıklarını belirtmek önemlidir.

Buğday çimi alanında klinik bir uzman olan Dr. Chris Reynolds, faydaların muhtemelen klorofilden ziyade buğday çiminden geldiğine inanıyor. Buğday çiminin kırmızı kan hücrelerini nasıl etkilediği belirsizdir. Ancak buğday çimi ekstresi üretimi sırasında klorofilin yok edildiğine inanılıyor.

3. Detoksifikasyon ve kanser

Araştırmacılar, klorofil ve klorofilinin kanser üzerindeki etkisini araştırdılar.

Alabalıkta yapılan bir hayvan araştırması, doza bağlı olarak klorofilin karaciğer tümörü insidansını yüzde 29 ila 63 ve mide tümörlerini yüzde 24 ila 45 oranında azalttığını buldu.

Bir 2018 çalışması, klorofilin pankreas kanseri hücrelerinin büyümesi üzerindeki etkisini değerlendirdi.

Araştırmacılar, günlük olarak oral klorofil almanın, insan pankreas kanseri hücreleri ile nakledilen farelerde tümör boyutunu önemli ölçüde azalttığını buldular. Hayvan çalışmalarının sonuçları ümit verici olsa da, son zamanlarda insan denemeleri yapıldı. Dört gönüllüden oluşan küçük bir çalışma, klorofilin kansere neden olduğu bilinen bir bileşik olan yutulan aflatoksini sınırlayabileceğini buldu.

Bu, her öğünde klorofilin tüketiminin, aflatoksin biyobelirteçlerinde plaseboya kıyasla yüzde 55’lik bir azalmaya yol açtığı, Çin’den gelen eski bir araştırmaya uygundur.

Buna göre, International Business Times’a göre Çin’deki bir klinik araştırma, klorofilinin karaciğer kanseri üzerindeki etkilerini 20 yıl boyunca inceleyecek.

Klorofil açısından zengin bir diyetin kolon kanseri riskini nasıl etkileyebileceğini incelemek için denemeler de planlanıyor. Böyle bir diyet, ıspanak ve maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzelerin alımının artmasını içerir.

Bununla birlikte, 2019 fizibilite çalışması, böyle bir diyete bağlılığın beklenenden daha düşük olduğunu ve katılımcıların yönergeleri yalnızca yüzde 73,2 oranında karşıladığını buldu.

4. Kilo kaybı

Sıvı klorofille ilgili en popüler iddialardan biri kilo verme desteğidir. Ancak, bu konuyla ilgili araştırmalar şu anda çok sınırlıdır.

Advertisement

38 kadın katılımcının yer aldığı bir 2014 araştırması, klorofil içeren yeşil bitki zarı takviyesi alanların, takviye almayan bir gruba göre daha fazla kilo verdiklerini buldu.

Araştırmacılar ayrıca takviyenin zararlı kolesterol seviyelerini düşürdüğünü öne sürdü. Bu bulguların arkasındaki mekanizma ve klorofil içerip içermediği şu anda bilinmemektedir.

5. Doğal bir deodorant

Klorofilin, 1940’lardan beri belirli kokuları nötralize etmek için kullanılsa da, çalışmalar modası geçmiş ve karışık sonuçlar gösteriyor.

Balık kokusuna neden olan bir durum olan trimetilaminüri hastalarının en son araştırması, klorofilinin trimetilamin miktarını önemli ölçüde azalttığını buldu.

Klorofilinin ağız kokusunu azalttığına dair iddialara gelince, bunu destekleyecek çok az kanıt var.

Riskler nelerdir?

Doğal klorofil ve klorofilinin toksik değildir. Ancak aşağıdakiler dahil bazı olası yan etkiler vardır:

  • Sindirim problemleri
  • ishal
  • gastrointestinal kanama ile karıştırılabilen yeşil, sarı veya siyah dışkı
  • topikal olarak uygulandığında kaşıntı veya yanma

Araştırmacılar hamile veya emziren kadınlarda klorofil almanın etkilerini araştırmamışlardır.

Almadan önce doktorunuza danışın. Klorofilin aldığınız ilaçlarla olumsuz etkileşime girmesi de mümkündür.

detoks

Kaynak: pixabay.com

Klorofil takviyeleri nasıl alınır?

Klorofil takviyesini sağlıklı gıda mağazaları,  eczaneler ve doğal gıda mağazalarından satın alabilirsiniz. Ek olarak klorofil, aşağıdakiler dahil birkaç farklı biçimde gelir:

  • tabletler
  • merhemler
  • spreyler
  • sıvı

Oregon Eyalet Üniversitesi’ne göre, ortalama klorofilin takviyesi dozu, üç bölünmüş dozda günde 100 ila 300 miligram (mg) arasındadır.

Klorofil takviyeleri düzenlenmez ve dozları değişiklik gösterir. Bunlara ihtiyacınız olup olmadığına ve sizin için hangi dozun doğru olduğuna karar vermek için doktorunuza danışın.

Advertisement

Bazı insanlar tariflere sıvı bir form ekleyerek klorofili diyetlerine dahil ederler. Toz halini su, meyve suyu veya soslara da ekleyebilirsiniz.

Klorofil veya herhangi bir bitki veya takviye almadan önce daima doktorunuzla konuşun. Özellikle zaten ilaç kullanıyorsanız veya sağlık sorunlarınız varsa, istenmeyen yan etkilere neden olabilirler.

Doğal klorofil

Taze ve yeşil olan bitkiler muhtemelen iyi bir klorofil kaynağıdır. Bu, aşağıdaki sebzeler ve otlar anlamına gelir:

  • buğday çimi
  • yeşil fasulyeler
  • ıspanak
  • maydanoz
  • Roka
  • bezelye
  • pırasa

Oregon Eyalet Üniversitesi’ne göre, bir fincan çiğ ıspanak yaklaşık 24 mg klorofil içerir. Maydanozun fincan başına yaklaşık 19 mg vardır. Maydanozu suyla karıştırarak “sıvı klorofil” bir içecek elde edebilirsiniz.

Diğer yeşillikler, fincan başına ortalama 4 ila 15 mg olacaktır. En iyi klorofil kaynağınız, içi ve dışı yeşil olan sebzeler ve bitkilerden gelir. Brokoli ve kuşkonmaz gibi sebzelerin dışı yeşil olabilir, ancak beyazımsı iç kısımları daha az miktarda klorofili gösterir.

Buğday çimi klorofille ilgili faydalara sahiptir

Buğday çimi, bazı koşullar için iyi bir alternatif tıp yaklaşımı olabilir.

Buğday çimi suyu tedavisinin gözden geçirilmesi, aşağıdakilere ihtiyacı olan insanlar için yararlı olabileceğini buldu:

  • kan nakilleri
  • antikanser tedavisi
  • ülser iyileşmesi
  • karaciğer detoksifikasyonu
  • müshiller
  • diş çürümesini önlemek için

Buğday çimi yağı yara izlerini tedavi etmeye yardımcı olabilir. Buğday çimi yağını, buğday çimi kararıncaya kadar kavurup ardından yağı çıkararak yapabilirsiniz. Klorofilde olduğu gibi, buğday çiminin potansiyel sağlık yararları hakkında ek araştırmalara ihtiyaç vardır. Ayrıca kendi buğday çiminizi de ekebilirsiniz.

Özetle;

Klorofil bitkilerde bulunabilir veya ek olarak alınabilir. Kanser riskini azaltmak ve cildin iyileşmesine yardımcı olmak gibi çeşitli sağlık yararları olabilir.

Ancak, araştırma şu anda sınırlıdır. Bu potansiyel faydaları karakterize etmek için ek çalışmalara ihtiyaç vardır.

Ispanak, maydanoz ve roka gibi sebze alımınızı artırarak diyetinize klorofili dahil edebilirsiniz. Klorofil takviyeleri sağlıklı gıda mağazalarında ve eczanelerde de mevcuttur.

Advertisement

Yeni bir ilaca başlamadan önce daima doktorunuzla konuşun.


Leave A Reply