Sülün Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri, Beslenme, Üremeleri Hakkında Gerçekler

0
Advertisement

Sülün nedir, nasıl bir hayvandır? Sülünlerin özellikleri, beslenme ve üreme davranışları, sülünler hakkında ilginç gerçekler.

sülün

Kaynak: pixabay.com

Sülün; (Lat. Phasianus colchicus)

Tavuksular takımının, Sülüngiller familyasından bir kuştur.

Bir Asya hayvanıdır, ancak, ilk çağlardan başlayarak Avrupa’da da götürüldü. Yıllık kuşlardır. Erkeklerde kuyruk içinde olmak üzere 75-90 cm arasındaki uzunluk, dişilerde 50-60 cm arasındadır. Uzun alımlı gövdeleri vardır. Özellikle erkeklerinin uzun kuyrukları ve gösterişli tüyleriyle dikkati çeken orta ve büyük boy türleri vardır. Bacaklar uzun ve gri renklidir. Erkek oldukça renklidir; boyunun üst bölümü ve başı parlak yeşil, ibiği kiremit kırmızısıdır. Kuyruğu uzun ve sivridir. Dişi kuş çok daha küçüktür ve gri, kahverengi ve siyah renktedir.

Genellikle baharda 8-12 arasında yeşilimsi gri yumurta yumurtlarlar. Kuluçkaya yalnızca dişi kuş yatar. Kuluçka süresi 25 gündür. Yavrular hızlı gelişirler ve 10-15 gün içinde uçmaya başlarlar. Ağaçlık bölgelerde yaşar, tahıl, böcek ve solucan yiyerek beslenir. Yerde çok hızlı koşabilir, uçmaktansa saklanmayı yeğler. İyi uçucudur. Ancak havada uzun süre kalamaz. Avlanmak amacıyla çokça üretilir. Çok güzel tüyleri nedeniyle kafesle beslenen türler arasında argus sülününün kanatlarındaki metalik lekeler göze benzerler ayrıca Güneydoğu Asya’ ya ağaçkakan sülünü yaşar.

sülün

Kaynak: pixabay.com

Sülünler Hakkında Gerçekler

  • Sülünler 20 ila 36 inç uzunluğa ve 2 ila 4 pound ağırlığa ulaşabilir. Erkekler dişilerden çok daha büyüktür.
  • Erkekler ve dişiler birbirine benzemiyor. Bu fenomen, cinsel dimorfizm olarak bilinir. Erkekler parlak renklidir ve altın, kahverengi, yeşil, mor ve beyaz tüylerle kaplıdır. Baş kırmızıdır ve küçük bir tepe ile donatılmıştır. Boyun yeşil ve beyaz yakalıdır. Dişiler kahverengi tüylerle kaplıdır. Genç erkekler parlak renklenene kadar 10 haftalık olana kadar kahverengidir.
  • Sülünlerin uzun, güçlü bacakları ve keskin pençeleri olan dört ayak parmağı vardır. Erkeklerin uzun kuyrukları vardır.
  • Sülün, yırtıcı hayvanların tespiti için kullanılan mükemmel bir görme ve işitme duyusuna sahiptir.
  • Sülünler saatte 8 ila 10 mil hızla koşabilir ve saatte 35 ila 45 mil hızla uçabilir. Sülünler de yüzebilirler.
  • Sülünler omnivorlardır (diyetleri hayvanları ve bitkileri içerir). Genellikle tohum, çilek, meyve, böcek, solucan ve küçük sürüngenleri yerler. Sülünler, kışın yiyecek bulmak için karın bir ayağını kazabilir.
  • Sülünlerin başlıca yırtıcıları, genç kuşları avlayan tilki, şahin ve baykuşlar ile yumurtalarla beslenen rakunlar ve kokarcalar.
  • Sülünler göçmen kuşlar değildir. Soğuk havalarda tüneklerinde kalırlar. Sülünler yemeksiz birkaç gün yaşayabilirler.
  • Yaz aylarında, sülünler aşırı vücut ısısını gidermek ve vücut ısısını sabit tutmak için hızla nefes alır (hızla nefes verir ve solur).
  • Sülünler, çiftleşme mevsimi dışında küçük sürüler halinde yaşayan sürü halinde yaşayan kuşlardır.
  • Erkek (horoz) çiftleşme mevsiminde 3 ila 7 dişi (tavuk) harem oluşturur.
  • Tavuklar yaklaşık 12 (20’ye kadar) yumurta bırakır. Kuluçka 23 gün sürer. Anne, uçmayı öğrenene kadar civcivlerle ilgilenir. Bu genellikle yumurtadan çıktıktan iki hafta sonra olur.
  • Dişilerin yılda birkaç kuluçka dönemi olur. Hatta bazen terk edilmiş veya kaybolmuş tavukları bile evlat edinirler.
  • Sülünlerin hayatta kalma oranı düşüktür. Genç kuşların% 35’i 6 ila 10 haftalık olmadan ölür. Sadece% 2-3 kuş, 3 yaşına kadar hayatta kalmayı başarır.
  • Sülünler vahşi doğada 3 yıla kadar yaşayabilir.
sülün

Kaynak: pixabay.com

Sülüngiller (Lat.Phasianidae)

Omurgalı hayvanlardan, Kuşlar sınıfının Tavuksular takımının Tavuklar alt takımından bir familya. Küçük yuvarlak ve kısa kuyruklu tavuğumsu kuşlardır. Toprağa ve açıklık bölgelere çok bağlıdırlar. Tarla, çayır kayalık taşlık ve yarı çöllük bölgelerde bulunurlar. Çok iyi koşarlar. Renkleri bulundukları çevreye uyum sağlamıştır. Erkekleri çok süslüdür ve başlarında ibikler ya da demet biçiminde renkli tüyler taşırlar. Yalnızca çok zorda kalınca uçarlar ve ağaçlara konarlar. Geceleri yerde geçirirler. Yuvaları basit toprak oyuklarından oluşur.

İyi bilinen türleri: Sülün, keklik, bıldırcın, tavuskuşu, evcil tavuk, beç tavuğu, parlak tavuk, bankiva tavuğu.

Advertisement

Leave A Reply