Surendranath Banercea Kimdir?

0
Advertisement

Surendranath Banercea kimdir? Modern Hindistan’ın kurucularından birisi olan Sir Surendranath Banercea hayatı ile ilgili bilgiler.

Surendranath Banercea Kimdir?

Sir Surendranath Banercea, (d. 10 Kasım 1848, Kalküta – ö. 6 Ağustos 1925, Kalküta yakınlarında Barrackpore, Hindistan), modern Hindistan’ın kurucularından. İngiliz Uluslar Topluluğu içinde özerkliği savunmuştur.

Surendranath Banercea

Banercea, o dönemde kast sisteminin en yüksek kademesi olan Kulin Brahmanları arasında tanınmış bir ailenin oğluydu. İngiltere’de yükseköğrenim gördükten sonra Hindistan’da devlet memuru olmak için başvurdu; o dönemde kamu görevlisi olarak çalışan bir tek Hindu vardı. Yaşını doğru bildirmediği gerekçesiyle göreve kabul edilmeyen Banercea, ırk ayrımı yapıldığını öne sürerek mahkemeye başvurdu. Hindu geleneklerinde yaşın doğum tarihine göre değil, tohumun ana rahmine düştüğü güne göre hesaplandığını ve bu nedenle bildiriminin doğru olduğunu savunarak davayı kazandı. Bunun üzerine, bugün Bangladeş’te bulunan Sylhet’e atandı; ama davada usulsüzlük olduğu iddiaları üzerine, tartışma ve protestolar arasında 1874’te görevine son verildi. Sonraki 37 yıl boyunca öğretmenlik yapan Banercea, Kalküta’da, gelecekte kendi adını taşıyacak olan Ripon College’ı kurdu ve milliyetçi düşüncelerini geliştirdi. Hindular ile Müslümanlar arasında siyasal eylem birliği sağlamak amacıyla, 1876’da Hindistan Derneği’nin kurulmasına yardımcı oldu. Üç yıl sonra satın aldığı The Bengalee gazetesini, 40 yıl boyunca milliyetçi görüşleri doğrultusunda yönetti. 1883’te gazetesinde bir yargıcı eleştirdiği için iki ay hapis yattı.

İlk kez 1885’te toplanan Hindistan Ulusal Kongresi’nin yıllık oturumlarında etkili konuşmalar yapan Banercea, 1917’deki ılımlılar-aşırılar bölünmesi ortaya çıkmadan önce, iki kez kongre başkanlığına seçildi.

1909’da Londra’da Bengal’in bölünmesi kararının gözden geçirilmesi, habeas corpus ilkesinin yeniden yürürlüğe konması ve Hindistan için Kanada modeli bir anayasa hazırlanması için İngiliz hükümetine başvurdu. Banercea temsili hükümet sistemine ve anayasal düzenin gene anayasal yollarla geliştirilmesine yürekten inanıyor ve Hintlilere, “şikâyet etme sanatını öğrenmelisiniz” öğüdünde bulunuyordu. Ama siyasal önderlerden B. G. Tilak’ın savunduğu aşırı yöntemlere de, Mahatma Gandhi’nin uyguladığı bazı pasif direniş taktiklerine de karşıydı. 1913’te hem Bengal yasama meclisine, hem de İngiliz yönetimini temsil eden meclise seçilen Banercea, 1918 Montagu-Chelmsford raporunun getirdiği ilkeleri olumlu karşıladı. Raporda, kendi kendini yönetme, Hindistan’daki ingiliz politikasının hedefi kabul ediliyordu. 1921’de Banercea’ya “sir” unvanı verildi ve yerel Bengal hükümetinde bakan olarak görev aldı. Aşırı milliyetçiler tarafından döneklikle suçlanan Banercea, 1924 seçimlerinde bağımsızlık yanlısı bir aday karşısında yenilgiye uğrayınca siyasetten çekildi. Otobiyografisini A Nation in Making (1925; Bir Ulus Doğuyor) adıyla kaleme aldı.

Advertisement

Leave A Reply