Evren Hakkında Son Derece Şaşırtıcı Muhteşem Gerçekler

0
Advertisement

Evren hakkında çok az bilinen ilginç gerçekler? Nasıl bir uzaydayız, evrende neler oluyor, şaşırtıcı, akıl almaz, muhteşem gerçekler.

Evren Hakkında Son Derece Şaşırtıcı Muhteşem Gerçekler

Gliese 436 b

Yanan Buz İle Kaplı Exoplanet

Gliese 436 b, Leo takımyıldızında yaklaşık 33 ışık yılı uzaklıkta bulunan Neptün büyüklüğünde bir exoplanet’tir. Gökbilimciler, yüzeyinin yanan buzla kaplı olduğuna inanıyorlar. Gezegende sıcaklığın çok yüksek olmasına rağmen, su buz halindedir. Gezegendeki basınç, buzu katı halde kalmaya zorlar, ancak 570 ° F (300 ° C) ‘lik aşırı yüzey sıcaklığı suyu aşırı ısıtır ve buhar olarak çıkmasına neden olur.

Eau de Cosmos

Astronotlar, uzayda doğrudan veya bir uzay giysisi yoluyla koku almanın imkansız olmasına rağmen, bir uzay yürüyüşünden döndükten sonra, katılaşmış biftek, sıcak metal ve ark kaynağı dumanı gibi belirgin bir koku aldıklarını söylüyorlar. Bu kokunun kaynağı, izleri evrende bulunabilen, ölmekte olan yıldızların yan ürünleri olabilir.

Galaksiler arası alkol bulutu

Yaklaşık 10,000 ışıkyılı uzaklıkta olan Takımyıldız Aquila’da, güneş sistemimizden 1000 kat daha büyük bir alkol bulutu var. Bulutta bulunan etil alkol miktar 400 septilyon (400, ardından 24 sıfır) kadeh demektir.

Advertisement

En yakın komşumuz

Andromeda galaksisi, yaklaşık 2,5 milyon ışıkyılı uzaklıktaki en yakın galaktik komşumuzdur. 140.000 ışıkyılı uzaklıkta olmasına rağmen, gece gökyüzünde gözlerimizle görülebileceğimiz kadar parlak değil. Daha parlak olsaydı, dolunaydan altı kat daha büyük görünürdü.

Karadelik Dünya

Bazı çok büyük yıldızlar çöktüğünde ve kütlelerinin tümünü Schwarzschild yarıçapı olarak bilinen çok küçük bir alanda yoğunlaştırdığında kara delikler oluşur. Dünya’nın Schwarzschild yarıçapı sadece 9 mm’nin (1/3 inç) dir. Eğer dünya bu boyuta sıkıştırılmış olsaydı, gezegenimiz karadelik olurdu. Bir insanın karadelik olabilmesi için protondan daha küçük boyuta sıkıştırılması gerekir.

Doğan ve Ölen Yıldızlar

Yıldızların doğum ve ölümü oldukça sık gerçekleşir. Gökbilimciler Samanyolu’nda gözlenen yıldız oluşumunu ve süpernova olaylarını kullanarak, gözlemlenen evrende her gün 275 milyon yıldızın doğduğunu ve öldüğünü tahmin ediyorlar. Bu, bir yıl boyunca 100 milyardan fazladır.

Galaktik yıl

Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesi 24 saat, güneşin etrafında dönmesi 365 gün sürer. Güneş sistemimizin Samanyolu çevresindeki tek bir yörüngeyi tamamlaması ise yaklaşık 230 milyon yıl sürer.Galaksimiz şu anki pozisyonunda son bulunuşunda ilk dinazorlar ortaya çıkmıştı ve çiçek açan bitkilerin oluşmasına daha 100 milyon yıl vardı.

Ahududulu Samanyolu

Güneş sistemimiz sıcak metal ve katılaşmış biftek gibi kokuyor olabilir, peki ya Samanyolu’nun ortası nasıl kokuyor? Max Plank Enstitüsü’nün son araştırmalarına göre, ahududu gibi kokuyor ve rom gibi tadı var. Hem ahududu hem de rom için önemli bir kimyasal bileşen olan etil formatın galaksimizin merkezinde kolayca bulunabiliyor.

Advertisement

Zaman hızlı mı akıyor?

Bir günün daha uzun olmasını istiyorsanız, sabredin. Her yüzyılda, Dünya’nın dönüşü 1,4 milisaniye yavaşlar. Dinozorlar etraftayken, bir gün yaklaşık 23 saat idi. NASA, Dünya’nın dönüşünün 1820’de tam 24 saat sürdüğünü ancak şimdi 2,5 milisaniye daha uzun olduğunu bildirdi.

Yaşanabilir bölgeler

Samanyolu’nda 200-400 milyar yıldız ve tahminen 100 milyar gezegen var. Beş yıldızın yaklaşık biri güneşimiz gibidir ve gökbilimciler, yaklaşık % 22’sinde, suyun bir sıvı olarak var olabileceğini, yaşanabilir bölgelerinde Dünya’nın büyüklüğünde gezegenlere sahip olduğunu tahmin etmişlerdir. Bu, galakside yaşamı destekleyebilecek (gezegenin veya atmosferinin oluşumunu hesaba katmayacak şekilde) 8,8 milyar gezegenin olabileceği anlamına gelir.

Beyaz gürültü

Analog televizyon setleri bir kanala doğru şekilde ayarlanmadığında, statik ve beyaz parazit oluşur. Bunun yaklaşık % 1’i, Büyük Patlama’dan yayılan radyasyondur.

Kuasarlar

Kuasarlar, gazın kara delik etrafında çok hızlı bir şekilde dönmesiyle meydana gelir ve sürtünme ısınmasına ve ışık yaymasına neden olur. Astronomlar, ortalama bir kuasar grubundan 6.5 kat daha büyük olan 73 kuasarlık bir grup keşfettiler. Bu yapı dört milyar ışıkyılı büyüklüğündedir ve aslında Genel Görelilik Teorisi ile açıklanamaz. Teorik olarak, olmamalı bile.


Leave A Reply