Flamingolar Neden Pembe Renktir? Beslenmelerinin Rengine Etkisi

0
Advertisement

Flamingoların rengi neden pembedir? Gri doğan flamingolar nasıl pembe renk alır, renklerini ne etkiler, hakkında bilgi.

Flamingolar Neden Pembe Renktir?

Günbatımından ilham almış gibi görünen canlı pembe ve turuncu tüyleri ile flamingolar, kuş dünyasının en iyi giyinen kuşlarındandır. Yine de böyle doğmamışlar! Bebek flamingolar aslında gri tüylerle doğar.

flamingo

Kaynak: pixabay.com

Beslenmeleri sayesinde ayırt edici pembe renkleri zamanla gelişir. Flamingolar ne yer? Bir flamingo diyetinde öncelikle karotenoid adı verilen pigmentlerde bulunan karides ve algler gibi suda yaşayan organizmalar bulunur.

Karotenoidler, karideslerin kaynatıldığında griden pembeye dönmesine neden olan pigmentlerdir. Karotenoidler, flamingo’nun imza rengi olan pembeyi korumak için esastır. Eğer bir flamingo, böceklere, tohumlara veya meyvelere bayılan diğer kuşlara benzer bir yemek planı benimsemiş olsaydı, tüyleri sonunda beyaz ya da soluk pembe olurdu.

Algler, ailemizin bakkal listesinin başında olmasa da insanlar da karotenoidler bakımından zengin yiyecekleri yerler. Bu pigmentler, havuç, kayısı, kabak, mango ve tatlı patates dahil sevdiğimiz kırmızı, sarı ve turuncu meyve ve sebzelerin çoğunun renginden sorumludur. Bununla birlikte, çeşitli ve dengeli beslenmeler sayesinde, karotenoid dolgulu yiyeceklerin tadını, cildimizin gece boyunca rengini değiştireceği endişesi duymadan çıkarabiliriz.

flamingo

Kaynak: pixabay.com

Flaman Kuşu (Flamingo) Özellikleri

Flamingo, Güney Amerika ve Afrika’da, Güney Avrupa ve Batı Asya’nın sıcak bölgelerinde bulunan pembe renkli bir kuştur. Flamingo, yaklaşık 200 kuş sürüsüyle yaşar ve nehir ve göllerinde balıklarla beslenir. Flamingolar genellikle yaklaşık 30 yaşına kadar yaşarlar, ancak bazı flamingoların 50 yaşına gelmesi nadir değildir.

Advertisement

Flamingo türlerinin çoğu pembemsi / turuncu renktedir, ancak bazıları beyaz, siyah veya mavi olabilir. Flamingo’nun rengi, flamingonun yediği yosun türünden gelir ve bu şekilde flamingoyu çok aşina olduğumuz parlak pembe kuşa dönüştürür.

Flamingo genellikle gölün kıyısında tek bacak üzerinde durmakta görülür. Flamingo aslında tek ayak üstünde olduğunda uyuyordur, ama garip olan, flamingoların yarım uykuda olması – bacağını içeren kısım hala aktif durumdadır. Flamingo daha sonra geriye kayar, böylece kalan tarafı biraz dinlenebilir ve uyuyan taraf tekrar aktif hale gelir.

flamingo

Kaynak: pixabay.com

Dünyada altı farklı flamingo türü bulunmaktadır. Farklı flamingo türleri, Afrika, Güney Avrupa ve Güney Asya’da bulunan en yaygın flamingo türleri olan daha büyük flamingolardır. Şili flamingoları, Güney Amerika’da bulunan büyük bir flamingo türüdür. Amerikan flamingoları, Karayip adalarında ve Galapagos adalarında bulunan büyük bir flamingo türüdür.

Flamingolar karidesi sudan süzmek için büyük, garip şekilli gagalarını kullanır. Flamingo, sudaki çamuru ve yiyecekleri ayırmak için garip bir şekilde ters çevrilmiş gagasını kullanır. Flamingo ağzı, suyun süzülmesinde yardımcı olan lamel adı verilen küçük tüylerle kaplıdır ve flamingoda ayrıca suyun gıdadan süzülmesine yardımcı olmak için kullandığı sert bir dil bulunur.

Flamingolar yılda sadece bir kez yuva yapmasına rağmen, flamingo kolonilerinin yılın herhangi bir zamanında üredikleri bilinmektedir. Bir flamingo, 3-6 yaşları arasındayken cinsel olgunluğa ulaşır. Flamingolar yuvalarını çamur, taş ve tüylerden yaparlar ve yumurtalarını bırakmadan yaklaşık 6 hafta önce yaparlar. Flamingolar 30 günlük inkübasyon süresinden sonra yuvaya tek bir yumurta koyma eğilimindedir. Hem anne flamingo hem de baba flamingo’nun, flamingo yavrusunu büyütmeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Dişi ve erkek flamankuşu 28-32 gün süren kuluçkaya sırayla yatarlar. Yavrular yumurtadan çıktıktan 3-4 gün sonra yuvadan ayrılacak gücü kazanırlar. 3 hafta içinde de kendi kendilerine beslenecek kadar gelişirler. Üreme için ıssız bir bölgede sayıları iki milyonu bulacak sürüler halinde toplanırlar.

Advertisement


Leave A Reply