Paradoks sevenler için aklınızı başınızdan alacak en iyi paradoksları sizler için derledik. Bakalım sizin kafanızı nasıl karıştıracaklar.
Bu yazıda, aklınızı başınızdan alacak en iyi paradoksları bulacaksınız. Paradoks, iki zıt gerçek veya özellik içerdiğinden, imkansız veya anlaşılması zor görünen bir durum veya ifadedir. En iyi paradokslar, sizi nihayet çözene veya pes etmeye karar verene kadar kafanızı saatlerce karıştırabilir.
Büyükbaba Paradoksu
Bir zaman yolcusu zaman içinde geri gider, gittiği zamanda büyükbabası henüz büyükannesiyle tanışmamıştır. Daha sonra, belirli koşullar nedeniyle, büyükannesiyle tanışmadan önce kendi büyükbabasını öldürür. Yani hiç doğmamış demektir, ama hiç doğmamışsa büyükbabasını öldürmek için nasıl geri dönebilirdi? Bu, yolcunun zaten doğacağı ve daha sonra büyükbabasını öldüreceği anlamına gelir.
Paradoks ilk olarak Nathaniel Schachner’ın Atalar Sesleri adlı bir hikayesinde ortaya çıktı. Bir başka varyasyon da Hitler paradoksudur. İkinci Dünya Savaşı’nı durdurmak için Hitler’i öldürmek için zamanda geriye giderseniz, İkinci Dünya Savaşı gerçekleşmezdi. Bu, geri dönme motivasyonunuzun kaybolduğu anlamına gelir; bu nedenle, İkinci Dünya Savaşı anlamına gelen Hitler’i öldürmek için zaman içinde geri dönmeyecektiniz. Bu en iyi paradokslardan biridir çünkü zaman yolculuğu hakkında ilginç sorular ortaya çıkarır.
Yalancı Paradoksu
“Tüm Giritliler yalancıdır”, Giritli Epimenides tarafından söylenen ölümsüz ifadedir. Öz referans, gerçeği söyleyip söylemediğine dair bir bulmaca sunar. Çözüm bulmak o kadar da zor değil. Sadece gerçeği söylediğini varsayarsanız, bir çelişki vardır. Yalan söylediğini varsayarsanız, o zaman paradoks yoktur. Yalan söylüyorsa, dürüst olan en az bir Giritli olmalı, çünkü o Giritli zorunlu olarak Epimenides değildir. Epimenides, MÖ 6. yüzyıldan kalma bir filozoftu. 57 yıldır kutsal bir mağarada uyuduğu söylenen kısmen efsanevi bir figürdü ve uyandığında kehanet yeteneğine sahipti.
Theseus’un Gemisi
Bu paradoks Plutarch (Plutarhos) tarafından yaratıldı:
Theseus ve Atina’nın gençlerinin Girit’ten döndüğü gemide otuz kürek vardı ve Atrialılar tarafından Demetrius Phalereus dönemine kadar korundu. Çünkü eski tahtaları çürüdükçe yerlerine yeni ve daha güçlü bir ahşap koydular. O kadafr çok yenileme yapıldı ki, bu gemi filozoflar arasında, eskiyen şeylerin mantıksal sorusu için ayakta duran bir örnek haline geldi; bir kesim geminin aynı kaldığını, diğer kesim aynı olmadığını iddia etti. “Theseus’un gemisi, eğer tüm parçaları değiştirilirse, aynı görünmesine rağmen yine de Theseus’un gemisi mi olarak kalır?” Daha fazla bilgi edinmek için
Berber Paradoksu
Sadece bir erkek berbere sahip bir kasaba düşünün, kasabanın asla kırmadığı bir kural var. Kural şudur ki, berber kasabasında kendini tıraş etmeyen tüm erkekleri tıraş eder. Kuaför kendini tıraş ediyor mu? Berber kendini tıraş ederse, o zaman kurala göre kendini tıraş etmez. Kendini tıraş etmiyorsa, o zaman kurala göre kendini tıraş etmelidir. Böyle bir berberin kendi kuralını bozmadan var olması imkansızdır. Daha fazla bilgi edinmek için
Buridan’ın Paradoksu
Hem susuz hem de aç, bir saman yığını ile bir kova su arasında eşit mesafede duran bir eşek hayal edin. Eşek hangisine daha yakın olursa ona doğru hareket edecektir, ancak ikisi de eşit mesafede olduğundan hangisine doğru hareket edeceğine karar veremez. Paradoks, Fransız filozof Buridan’ın adını taşıyor, ancak paradoksu yapan ilk bilinen kişi Aristoteles’ti. Dünyanın susuz olduğu fikrini çürütmek için “susuz kadar aç olan ve yiyecek ve içecek arasında yer alan kişinin, mutlaka bulunduğu yerde kalması ve açlıktan ölmesi gerekir” örneğini kullandı.
Mahkeme Paradoksu
Protagoras, öğrencilerinden biri olan Euathlus’ın eğitim ücretini, ilk mahkeme davasını kazandıktan sonra ödemesini kabul eder. Sonunda Euathlus hiçbir zaman Protagoras’a eğitimi için ödeme yapmayı başaramaz, çünkü hiç müşteri almamıştır. Protagoras daha sonra borçlu olduğu para için Euathlus’a dava açmaya çalışır. Fikir şudur: Protagoras kazanırsa, Euathlus ona ödeme yapmak zorunda kalacaktır ve Euathlus kazansa bile, ilk davasını kazandığı için Protagoras’ı ödemek zorunda kalacaktır. Euathlus itiraz eder. Çünkü, o kazanırsa, davayı kazandığından dolayı ödeme yapmak zorunda değildir ve kaybetmesi halinde henüz hiç dava kazanmadığı için ödeme yapmak zorunda kalmayacağını söyler. Bu en iyi paradokslardan biridir çünkü böyle bir şey aslında olabilir.