Tapir Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Beslenme Üreme İlginç Gerçekler

0
Advertisement

Tapir nedir, nasıl bir hayvandır? Tapir hayvanının özellikleri, beslenmesi, yaşam koşulları, fiziksel özellikleri hakkında bilgi.

tapir

Kaynak: pixabay.com

Tapir

Tapir; Omurgalı hayvanların tekparmaklılar (Perissodactyla) takımının tapirgiller (Tapiridae) ailesinden memeli hayvandır. Gerçekte tapir, ön ayakları dört parmaklı, arka ayakları üç parmaklı olan bir toynaklıdır (Ungulata).

Bir toynakta birleşmemiş olan bu parmaklar, toynak biçimindeki büyük tırnaklarla son bulurlar. Bacaklar kısa ve güçlüdür. Hayvanın bir başka özelliğiyse dişinin erkek kadar büyük olmasıdır.

Dış görünüşleriyle domuzları anımsatan tapirler, burunlarının küçük, hareket edebilir bir hortum biçiminde uzamış olması, kuyruklarının kısalığı ve derilerinin ipek gibi yumuşak tüylerle örtülü ve kaim oluşuyla nitelenirler. Bunlar, gündüz sık ağaçlıklı yerlerde saklanan, geceleri de besinlerini (bitkiler, meyveler) aramak ve yıkanmak için ortaya çıkan tatlı ve yumuşak başlı hayvanlardır. Erkekler ve dişiler, ancak birkaç hafta süreyle bir arada yaşarlar; dişi (genellikle tek olan) yavrusunu 390 ile 395 gün süren bir gebelik döneminden sonra dünyaya getirir; yavruyu yalnız başına yetiştirir ve onu büyük bir cesaretle korumayı bilir.

amerikan tapiri

Kaynak: pixabay.com

Tapir, normal zamanda bir çeşit homurtu, ama kızgınlık döneminde, tiz bir ıslık sesi çıkarır. Yaşam süresi otuz yıl kadardır. Asya’da 2,40 m boya ve omuzbaşı yüksekliği 1 m’ye erişebilen, kısa ve sık tüylü Hint tapiri (Tapirus indicus) yaşar. Ortalama ağırlığı 200 kg’dır, Tayland’da, Sumatra’da ve Malezya yarımadasında bulunur. Tüyleri siyah ve beyaz renklerdedir. Hint tapirinden daha büyük olan Amerikan tapirinin (Tapirus americanus) tüyleri kahverengimsidir ve küçük bir yelesi vardır. Orta Amerika’da, Orinoco’dan La Plata’ya kadar yaşar. Tüyleri çok koyu kahverengi olan ve burnunun ucunda beyaz bir leke bulunan dağ tapiri (Tapirus pinchaque) Peru ve Kolombiya Andları’nda yaşar.

Baird tapiriyse (Tapirus bairdi) Orta Amerika’da çok yayılmıştır. Yerliler, eti çok değerli olan tapiri av hayvanı olarak görürler. Tapirin derisinden dayanıklı bir meşin elde edilir, kemikleri çeşitli yerlerde kullanılır, toynakları kastanyet yapımına yarar. Kimi kez yavruları yakalanır ve ehlileştirilir.

Advertisement
tapir

Kaynak: pixabay.com

Tapir Hakkında İlginç Gerçekler

  • Tapirler 500-700 pound ağırlığında ve omuzlarda 29-42 yüksekliğe ulaşabilir. Malaya tapiri en büyüğüdür ve Dağ tapiri en küçük türdür.
  • Tapirlerin en yakın akrabaları atlar ve gergedanlardır.
  • Tapirler on milyonlarca yıldır pek değişmedi.
  • Tapirlerin ön ayaklarında 4, arka ayaklarında 3 ayak parmağı vardır.
  • Tapirler otçuldur. Günde iki kez yaprak ve meyve yerler.
  • Bu hayvanlar ekolojik olarak çok önemlidir çünkü tohumları bir yerden başka bir yere giderken dışkılarıyla dağıtırlar.
  • Burunları, burun ve üst dudağın birleşimidir. Yemek yemeyi kolaylaştırır. Tapirler, yakındaki dallardan yaprak toplamak, meyveyi yerden toplamak veya suyun dibinde su bitkisi bulmak için kullanırlar.
  • Tapirler, yüksek tiz seslerle ve sözlü olmayan idrar dışkılarıyla sözlü olarak iletişim kurarlar. Tapirler, idrar izlerini koklayarak ve tanıyarak, bölgede başka tapirler olup olmadığını anlayabilirler.
  • Suda vakit geçirmeyi severler çünkü su onları soğutur ve parazitleri yok etmelerine yardımcı olur.
  • Tapirler su altında birkaç dakika geçirebilirler. Daha uzun süre su altında saklanmaları gerekiyorsa (tehlike durumunda) burunlarını şnorkel olarak kullanabilirler.
  • Jaguarlar, kaplanlar, timsah ve anakondalar tapir avlar.
  • 13 aylık hamilelikten sonra bir buzağı doğar. Anne süt ürettiği sürece, genç tapir onu içer.
  • Genç tapirler, kırmızımsı kahverengi kürk üzerinde mükemmel kamuflaj sağlayan belirli sarı ve beyaz şeritlere ve noktalara sahiptir. Birkaç ay sonra (bu izleri kaybettiklerinde), yetişkin hayvanın minyatür versiyonu gibi görünürler.
  • Tapirler vahşi doğada 25-30 yıl ve esaret altında 30 yıldan fazla yaşarlar.


Leave A Reply