Yürüyüş, Sağlıklı Yaşama Giden Yolda Yapabileceğiniz En Güzel Spor

0
Advertisement

Ucuz, kolay, risksiz, tehlikesiz her derde deva bir spor; yürüyüş… Gündelik yaşamın koşuşturmacası, vakitsizlik, tembellik, üşengeçlik, ya da getireceği maddi yük nedeniyle pek çoğumuz spor yapmıyoruz, ya da yapamıyoruz.

Yürüyüş

Oysa spor yalnızca güzel görünüm için değil, yaşamsal fonksiyonlarımızı işlevsel bir şekilde yerine getirebilmek için ve normal nefes almak için, iyi uyumak için, rahatça eğilip kalkabilmek, olması gerektiği şekilde yaşayabilmemiz için gerekli. Yani spor bir lüks değil, sağlıklı bir yaşam ve yaşanası bir yaşlılık dönemi için bir gereklilik. Yukarıda pek çok bahane sıraladık spor yapmayışımız için. Tüm bu bahaneler tek bir spor için geçerliliğini yitiriyor; yürüyüş. Haftanın 5-6 günü, yarım saatlik bir yürüyüş sağlıklı bir yaşama kapı aralamak için yeterli, üstelik bu sporu yapmak için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor, geçirin ayağınıza bir spor ayakkabı ve bütün yollar emrinizde. “Neden yürüyüş yapayım ki?” diye düşünenlerdenseniz yazımıza bir göz atın deriz, inanın yürüyüş yapmak için çok nedeniniz var.

Yürüyüş

Neden Yürüyüş?

– Pahalı spor salonlarına ya da spor malzemelerine ihtiyaç duymadan yapabilirsiniz.
– Kalori yakmanıza yardımcı olur, metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlar, sindirimi kolaylaştırır böylelikle kilo almanızı engeller.
– Enerjinizi ve direncinizi artırır, zinde kalmanızı sağlar, uykunuzu düzene sokar.
– Zihninizi dinginleştirir, moral verir, depresyona girmiş olan kişilere doktorlar tarafından önerilir.
– Kalp hastalığına iyi gelir, kalp krizi riskini azaltır.
– Kemikleri güçlendirir ve ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek kemik hastalıklarını oluşumunu engeller.
– Tansiyon seviyesini kontrol altında tuar.
– İyi huylu, kötü huylu kolestrol dengesini düzenleyerek damar hastalıkları riskini azaltır.
– Kalp kası da dahil olmak üzere vücut kaslarını güçlendirir ve daha etkin çalışmalarını sağlar.

Yürüyüş Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Unsurlar
  • Öncelikle yürüyüşe başlamadan önce ve yürüyüşü bitirdikten sonra hafif ısınma hareketli yapmayı ihmal etmeyin.
  • Rahat ve yürüyüşe uygun bir ayakkabı seçmelisiniz. Rahatsız veya yürüyüş için uygun olmayan bir ayakkabı seçmeniz halinde hem keyifli bir yürüyüş yapamazsınız, hem de gerekli performansı gösteremezsiniz.
  • Ağır, dar ve aşırı kalın kıyafetler giyemkten kaçının.
  • Yürüyüşe yeni başlayan bir insansanız, yavaş bir tempoyla ve başlayın. Zamanla hızınızı ve yürüyeceğiniz mesafeyi yavaş yavaş artırın. Uzmanlar düzenli olarak yürüyen bir insan için ideal yürüyüş hızı ve mesafesinin saatte 5-6 km hızla, 30 dakika ile 1 saat arasında olduğunu söylüyor.
  • Yürümek için devamlı aynı rotayı kullanmayın, farklı parkurlarda, farklı alanlarda yürüyüş yapın. Örneğin zamanla yokuşlu alanları da rotasnıza dahil edin.
  • Kendi başınıza yürüyüş yapmak aynı zamanda kafanızı da dağıtmak için çok iyi bir yöntemdir, ancak ara sıra arkadaşlarınız ve aile fertlerinizle birlikte yürüyün, bu daha eğlencelidir.
  • Her yürüyüşünüzün sonunda bir çizelge tutun. Mesafeyi, zamanı ve nasıl hissettiğinizi yazın. Bu çizelgede zamanla nasıl bir gelişim gösterdiğinizi görmek motivasyonunuzu artıracaktır.
  • Eğer göğsünüzde ağrı, yanma, nefes alma zoruluğu ya da baş dönmesi gibi beklenmedik bir şeyle karşılaşırsanız derhal yürüyüşü kesin ve hemen doktorunuza başvurun.
  • Kalbinizle ilgili herhangi bir rahatsızlığınız veya belirli ciddi bir hastalığınız varsa, doktorunuza danışmadan yürüyüş yapmayın.
  • Yürüyüşe yoğun bir tempoyla başlamayın. Ne kadar uzun zamandır yürüyüş yapıyor olursanız olun, yürüyüşe yavaş bir tempoyla başlayarak ısınmalısınız. Aynı şekilde yürüyüşünüzü bitirirken de yüksek tempolu bir şekilde yürürken yürüyüşü bir anda kesmak sakıncalı, temponuzu azaltın, bir süre için bu şekilde yürüyün ve daha sonra yürüyüşünüzü noktalayın.
  • Yazın öğlen saatlerinde yürüyüşe çıkmayın.
  • Yürüyüşten önce ve sonra birer bardak su için. Yaz mevsiminde, sıcak havalarda yürüyüş yaparken yanınıza su alın ve her 15-20 dakikada bir 150 ml kadar su için.
  • Aç karnına yürüyüşe çıkmayın, ancak ağır yemekler yedikten sonra da yürüyüşe çıkmaktan kaçının. Yürüyüş öncesinde hafif bir şeyler yiyin.
  • Yürüyüşe yalnız çıkıyorsanız walkman’de tempolu bir müzik dinleyin. Hem yürüyüşünüz daha eğlenceli hale gelir, hem de tempolu bir şekilde yürümenize yardımcı olur.
  • Belirli bir tempoyu tutturduktan aynı tempoda kalmaya çalışın.
  • Kendizi sıkarak, kasarak değil, gevşek ve rahat bir şekilde yürüyün.
Yürüyüş
İstanbul’da Nerelerde Yürünür?

– Belgrad Ormanı
– Fatih Ormanı
– Parkorman
– Yıldız Parkı
– Fenerbahçe – Bostancı sahil yolu
– Maltepe – Pendik sahil yolu
– Selamiçeşme Özgürlük Parkı
– Üsküdar – Paşalimanı sahil yolu
– Harem – Üsküdar sahil yolu
– Kuzguncuk – Beykoz sahil yolu
– Mihrabad Korusu, Beykoz
– Hıdiv Kasrı, Beykoz
– Emirgan Korusu
– Cemile Sultan Korusu, Kandilli
– Kuruçeşme, Bebek, Emirgan, Yeniköy, Tarabya, Sarıyer sahilleri.

Advertisement

Leave A Reply