Zührevi Hastalığı Nedir? Zührevi Hastalıklar Ne Demek?

0
Advertisement

Zührevi hastalıklar ne demektir? Zührevi hastalıklar nasıl bulaşır? Zührevi hastalık belirtileri nelerdir? Zührevi hastalıklar nelerdir?

Zührevi

Zührevi hastalıklar ne demektir?

Deri ve zührevi hastalıklar nelerdir sorusundan önce; zührevi hastalık tanımının ne olduğunun öğrenilmesi gerekmektedir. Halk arasında cinsel yolla bulaşan hastalıklar (kısaltması “CYBH” şeklindedir) olarak tanımlanabilen zührevi hastalıklar; vajina sıvısı, erkek spermi, vücut sıvıları ya da kan gibi etkenlerle bulaşarak ortaya çıkmaktadır.

Son yıllarda tüm dünyada ciddi bir problem haline gelen zührevi hastalıklar, genel anlamda ciddi olarak tehlikeli hastalıklar olmalarına rağmen bireylerin bilinçsizlikleri ve umursamazlıkları yüzünden bir çığ gibi yayılmaktadır. Tam olarak bu yüzden de bu tip hastalıklar sadece tıp dünyasını ilgilendiren durumlar olmaktan çıkmış; aynı zamanda sosyal olarak da ciddi bir problem haline gelmiştir.

Bu tip problemlerin önüne geçilmesi adına atılması gereken ilk adım, yaş ve cinsiyet fark etmeksizin konuyla alakalı tüm bildirimlere kulak asmak, çocuklara okullarda bu hastalıkların eğitimlerini vermek; yetişkinlerin mümkün olduğunca cinsel konularda bilinçli hissetmesini sağlamak ve alınan tedbirlerin ışığında zührevi hastalıklar hastanesinde görülen tedavilerin sürecinde kişinin tek başına değil aynı zamanda cinsel partnerinin de aynı tedavi süreçlerinden geçirilmesinin ihmal edilmemesi gerekmektedir.

Zührevi hastalıklar nasıl bulaşır?

Zührevi hastalıkların hemen hemen hepsine sebep olan durumlar, cinsel yolla bulaşabilen virüsler ve bakterilerdir. Bahsedilen mikroorganizmalar vücuda yerleştiğinde hem nemli hem de sıcak ortamlarda gelişip büyük bir hızla çoğalmaktadırlar. Hem erkeğin cinsel organı hem de kadının cinsel organı ihtiyaç duyulan şartları sağladığı için bu hastalıklar çok hızlı yayılarak hastalığa sahip olan kişinin partnerine de hızla bulaşmaktadır.

Advertisement

Zührevi hastalık belirtileri

  • Çok sık idrara çıkma isteği
  • Penisten sık sık gelen koyu kıvamlı sarı renkli akıntı
  • Vajinadan sürekli gelen koyu kıvamlı kötü kokulu sarı akıntı
  • Cinsel ilişki esnasında ağrı yaşama
  • Küçük tuvaleti yapma esnasında idrar yollarında yanma ve acı hissedilmesi
  • Kadınlarda adet zamanları olmamasına rağmen kanamaların görülmesi
  • Kadınların ve erkeklerin cinsel organlarında siğil, su toplayan şişlikler ve vıcık yaraların oluşması
  • Kadınların ya da erkeklerin cinsel organlarında sürekli bir kaşıntı durumunun yaşanması
  • Büyük tuvalet yapılırken yanma ve ağrı hissedilmesi

Zührevi hastalıklar nelerdir?

Bel soğukluğu : Bir diğer adı “gonore” olan bu hastalığa gonore isimli virüs neden olmaktadır. Kişinin vücuduna yerleşen bu mikrop, en geç 1 hafta içerisinde kendini göstermeye başlar. Bazen cinsel ilişki dışında bu tip mikropların bulunduğu havlu vb. eşyaların kullanılmasıyla da bulaştığı görülmüştür. Bel soğukluğu yaşayan kişilerin cinsel orgamlarından yeşile yakın bir akıntı gelmektedir. İdrar yapamama, idrar deliklerinde ağrı ve acı gibi şikayetlere de sık sık rastlanır. Teşhisi zührevi hastalıklar testi ile yapılmaktadır.

AIDS : HIV ismi verilen virüsün neden olduğu bu hastalık; sıklıkla cinsel ilişki oyluyla geçse de bazı durumlarda kan nakli ve mikroplu enjektörlerin bir çok kişide kullanılmasıyla birlikte de ortaya çıkabilmektedir. Erkekten erkeğe, erkekten kadına ve kadından da bebeğine geçebilmektedir. AIDS hastalığına yakalanan kişilerin ilk olarak bağışıklık sistemleri çöker. Ardından vücut zayıflamaya ve bölgesel olarak morarmaya başlar. Teşhisi için ELISA denilen cinsel hastalık testi uygulanır.

Yumuşak şankır hastalığı : Genel yapısı itibariyle bir deri hastalığı olan bu hastalık, erkeklerin penis uçlarında da ortaya çıkabilmektedir. Vücuda giren mikrop bir hafta içerisinde kendini belli ettikten sonra penis başının kızarması, kabarmaya başlaması ve bir gün sonra akıntı yapması şeklinde hastalığın seyri devam eder. Hastalık bitene kadar penis ucunda derin bir yara oluşmaktadır. Hastalığın teşhisinden itibaren mutlaka antibiyotik kullanımın başlanmasına ve kişisel temizliğe önem verilmelidir.

Genital bölge siğilleri : Tıp dilindeki adı “kondiloma akuminata” olan cinsel organ siğillerinin oluşumu, yalnızca cinsel ilişki sonrası bulaşıcı bir şekilde meydana gelebilmektedir. Bu hastalığın oluşum süreci 6 ay gibi bir zamanı kapsadığından kolay kolay anlaşılmazlar. Bir anda ortaya çıktıklarında da herhangi bir ağrı yaratmadan sadece pütürlü bir siğil oluşumu şeklinde cinsel organlarda ya da anüs bölgesinde görülmektedirler. Bu hastalık için herhangi bir tıbbi ilaç üretilmemiş, tedavi aşamasında cerrahi müdahale ile bu siğillerin alınması öngörülmüştür.

Sağlık Uyarı

Advertisement


Leave A Reply