Robert Ezra Park Kimdir?

0
Advertisement

Robert Ezra Park kimdir?Dünyaca ünlü Amerika’lı sosyolog Robert Ezra Park’ı hayatı, çalışmaları ve eserleri ile ilgili bilgiler.

Robert Ezra Park Kimdir?

Robert Ezra ParkRobert Ezra Park (d. 14 Şubat 1864, Harveyville, Pennsylvania – ö. 7 Şubat 1944, Nashville, Tennessee, ABD), etnik azınlıklar (özellikle ABD’deki Siyahlar) ve insan ekolojisi üzerindeki çalışmalarıyla tanınan ABD’li sosyolog. Bazılarınca insan ekolojisi teriminin yaratıcısı olarak kabul edilir. “Chicago okulu”nun önde gelen adlarındandır.

Michigan Üniversitesi’nde felsefeci John Dewey, Harvard Üniversitesi’nde gene felsefeci William James ve Josiah Royce, Almanya’da da sosyolog Georg Simmel’den ders aldı. Lisansüstü çalışması için çeşitli büyük kentlerde 11 yıl gazete muhabirliği yaptı. Harvard’da (1904-05), Chicago Üniversitesi’nde (1914-33) ve Nashville’deki Fisk Üniversitesi’nde (1936-43) ders verdi.

Belçikalı sömürge yöneticilerinin Kongolulara uyguladığı baskıları ele alan iki makalesinin yayımlanmasından (1906) sonra ABD’deki Siyahlarla ilgilenmeye başladı. Bir süre Siyah haklarının savunucusu Boo-ker T. Washington’ın sekreterliğini yaptı.

Keskin etnik farklılıklara dayalı kast sistemlerinin, kastlar arasındaki işbölümünün sonucu olarak, genellikle ekonomik temelde bir sınıflaşmaya dönüştüğü görüşünü ortaya attı. Ernest W. Burgess ile birlikte Introduction to the Science of Sociology (1921, yb 1929; Sosyoloji Bilimine Giriş) adlı ders kitabını yazdı. The Immigrant Press and its Control (1922; Göçmen Basını ve Denetimi) adlı kitabında, yabancı dillerde yayımlanan gazetelerin uzun vadede göçmenlerin özümlenmesini hızlandıracağını öne sürdü. Ölümünden sonra yayımlanan Collected Papers’ın(1950-55, 3 cilt; Toplu Yazılar) ikinci cildi, 1926’da Chicago Üniversitesi’n de verdiği kent ve insan ekolojisi dersinin konusuyla ilgilidir.

Advertisement

Leave A Reply