21 Eylül Uluslararası Barış Günü Nedir? Amacı Tarihçesi ve Kutlanması

0
Advertisement

Dünya Barış Günü ne amaçla ve ne zaman kutlanır? Uluslararası Barış Günü’nün önemi, kutlanması ve tarihçesi hakkında bilgi.

Uluslararası Barış Günü

Uluslararası Barış Günü

Her yıl Dünya Barış Günü 21 Eylül’de tüm dünyada kutlanmaktadır. BM Genel Kurulu, 24 saat şiddetsizlik ve ateşkesi gözlemleyerek barış ideallerini güçlendirmeye adanmış bir gün olması için bu günü ilan etti.

Her yıl 21 Eylül’de kutlanan Uluslararası Barış Günü (veya Dünya Barış Günü), hem tüm uluslar hem de halklar için barış ideallerini güçlendirmeye adanmıştır. Savaş ve şiddetin haber döngülerimizi sıklıkla tekeline aldığı bir zamanda, Uluslararası Barış Günü, birlikte neler yaratabileceğimizin ilham veren bir hatırlatıcısıdır.

Barış Çanı

Günün açılışını yapmak için Birleşmiş Milletler Barış Çanı, BM Genel Merkezinde (New York’ta) çalınır. Çan, Afrika hariç tüm kıtalardan çocuklar tarafından bağışlanan madeni paralardan dökülmüştür ve “savaşın insani maliyetinin bir hatırlatıcısı” olarak Birleşmiş Milletler Japonya Birliği tarafından bir armağandır; yan tarafındaki yazıtta “Yaşasın, mutlak dünya barışı” yazıyor.

Barış Çanı

Barış Çanı

Uluslararası Barış Gününün Tarihçesi

1981’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Eylül’ün üçüncü Salı gününü Uluslararası Barış Günü olarak ilan etti. Bu gün, Genel Kurul’un yıllık oturumlarının açılış gününe denk geldi. Günün amacı, dünya çapında barış ideallerini güçlendirmekti ve hala da öyledir.

Advertisement

Bu saygı gününü kurduktan yirmi yıl sonra, 2001 yılında, meclis, her yıl 21 Eylül’de gözlemlenecek şekilde tarihi değiştirdi. Yani, 2002’den başlayarak, 21 Eylül, tüm halklar arasında barışın nasıl geliştirilip sürdürüleceğini tartışmak için sadece bir zaman değil, aynı zamanda aktif çatışmadaki gruplar için 24 saatlik küresel ateşkes ve şiddetsizlik dönemi.

Barış mümkün. Tarih boyunca çoğu toplum çoğu zaman barış içinde yaşamıştır. Bugün, savaşta ölme olasılığımız ebeveynlerimizden veya büyükbabalarımızdan çok daha az. Birleşmiş Milletler’in kuruluşundan ve Birleşmiş Milletler Şartının oluşturulmasından bu yana, hükümetler, meşru müdafaa içinde hareket etmedikleri veya BM Güvenlik Konseyi tarafından devam etme yetkisi verilmedikçe başkalarına karşı güç kullanmamakla yükümlüdürler.

Hayat, barışın var olduğu bir dünyada daha iyidir. Bugün, dünyayı daha barışçıl bir yer haline getirmek için her birimiz bireysel olarak neler yapabileceğimizi öğrenerek barışı sağlayan ve barışı koruyan görevliler olmalıyız.


Leave A Reply