4. Murat Revan Seferi Sebepler ve Sonuçları, Ne Zaman Yapılmıştır?

0

Revan seferi ne zaman meydana gelmiştir? Revan Seferi sebepleri, sonuçları nelerdir, tarihi hakkında bilgilerin yer aldığı sayfamız.

4. Murat

4. Murat

Revan Seferi

IV. Murat‘ın Revan’ı (Erivan) Safevilerin elinden almak için 1635’te düzenlediği sefer. Safevilerin 1633’te Van’ı kuşatmaları üzerine sefere karar verildi. 28 Mart 1635’te ordu yürüyüşe geçti. İzmit ve Eskişehir üzerinden Ilgın’a geldi. IV. Murat yol boyunca ele geçirilen birçok zorbayı öldürterek güvenliği sağlamaya çalıştı. Konya’ya gelindi, buradan Sivas’a yürüyüşe geçildi.

Daha önce Bağdat üzerine yürümek amacıyla hazırlıklarını yapıp kışı Diyarbakır’da geçiren Sadrazam Tabanıyassı Mehmet Paşa’ya seferin Revan üzerine yapılacağını, bu nedenle Erzurum’a gelmesi buyuruldu. Haziran 1635 ortalarında önce Bayburt’a oradan da Erzurum’a gelen IV. Murat, burada sadrazamın ordusuyla birleşti. IV. Murat olası bir saldırıya karşı Erzurum’da 50 bin kişilik bir kuvvet bırakarak 200 bin kişilik bir orduyla önlerine geldi (26 Temmuz 1635). Osmanlı Ordusu 29 Temmuz 1635 sabahı top ateşiyle saldırıya geçti.

On gün kadar süren şiddetli top atışları sonunda kaleyi savunamayacağını anlayan kale komutanı Emirgüneoğlu Tahmasb Kulu Han, kaleyi IV. Murat‘a teslim etti (8 Ağustos 1635). IV. Murat kale komutanına Yusuf adıyla birlikte vezirlik de vererek Halep valisi yaptı. 10 Ağustos 1635’te IV. Murat kaleye girdi. Onarımının tamamlanmasından sonra içine 12 bin asker yerleştirildi. Dönüş sırasında Halep Valisi Emirgüneoğlu Yusuf Paşa’dan yakınmalar ortaya çıkınca IV. Murat Yusuf Paşa’nın İzmit’e gelerek kendisini beklemesini buyurdu. Yürüyüş sırasında kardeşleri Bayezit ile Süleyman’ın öldürülmelerini buyurdu ve buyruk 26/27 Ağustos gecesi yerine getirildi. 10 Eylülde Tebriz yıkıma uğratıldı.

Revan Seferi

Ancak bu arada IV. Murat‘ın hastalanması ve yürüyüşü tahtırevan üstünde yapması Erdebil ve Kazvin üzerine yapmak istediği saldırıyı engelledi ve 1 Ekimde Van’a, buradan da Diyarbakır’a gelindi. IV. Murat 13 süreyle dinlendikten sonra İzmit’e yürüyüşe geçildi. IV. Murat devlet ileri gelenleri ve Emirgüneoğlu Yusuf Paşa tarafından İzmit’te karşılandı ve bir kadırgayla İstanbul’a geçildi. Yusuf Paşa’ya bugünkü Emirgân semtinde bir köşk verildi ve burada oturulması buyuruldu. Revan Seferi dokuz ay kadar sürdükten sonra Safeviler yeniden Revan Kalesi’ne saldırdılar ve 1 Nisan 1936’da kaleyi ele geçirdiler. Bunun üzerine IV. Murat Bağdat üzerine düzenleyeceği sefer için hazırlıklar yapılmasını buyurdu.


Yorum yapılmamış

Leave A Reply