Herbert George Wells Kimdir

0
Advertisement

Ünlü İngiliz sosyalist bilim kurgu yazarı Herbert George Wells’in hayatı ve eserleri hakkında bilgi.

Herbert George Wells

Herbert George Wells

Herbert George Wells İngiliz yazardır. 1866 ile 1946 yılları arasında yaşamıştır (Kent/Bromley 1866 – Londra 1946). Okumaya karşı dinmez bir tutkusu olmasına karşın 14 yaşında okulu bırakarak çıraklıklar yapmak zorunda kaldıysa da bilime duyduğu büyük ilgiyle kendisine uygun olanaklar aradı.

1884’te kazandığı bir bursla Fen Okulu’nda okudu. 1888’de fen öğretmeni oldu. Özellikle biyolojiye yakınlık duydu ve gazeteciliğe atıldı, yazmak için uygun fırsatlar bekledi. Çağının bilimsel gelişiminden doğacak teknolojik sakıncaların bilincine varan Wells, günümüzde bilim-kurgu dediğimiz öyküleri anlatırken eleştirilerine uygun durumları kullandı. Bu arada sosyalist dünya görüşüne bağlandı. Fabian Derneği’ne girdi, 25 yaşlarında başladığı edebiyat yaşamının ilk romanını otuzuna doğru yayımlatınca ilgiyle karşılandı: Zaman Makinesi (Time Machine) 1895, The island of Doctor Moreau (Doktor Moro’nun Adası) 1896, Görünmeyen Adam (The Invisible Man) 1987, The War of the Worlds (Dünyalar Savaşı) 1898, Ayda İlk İnsanlar (The First Men in the Moon) 1901.

Orta sınıfın alt katlarından kurtulup özlemlerinin düzeyine yükselmek isteyen insanların toplumsal yazgılarını işledi. Çalışkan ve verimli bir yazar olmanın çabasıyla 100 kadar eser vererek aşk, cinsellik, savaş, din, eğitim, gibi her konuyu işleyecek olan yazar, başarılı ve güvenli kaynak kitaplar da hazırladı: The Qutline of History (Tarihin Ana Çizgileri) 1920, A Short History of the World (Kısa Dünya Tarihi) 1922, Mind at its Tethen (Tükenen Zihin) 1945 vb.

Toplumun daha adaletli koşullarda gelişeceğini düşledi. Mankind in the Making (İnsanoğlu Oluşum Yolunda, 1903), A Modern Utopia (Çağdaş Ütopya) 1905.

Rusya’yı gezdi, Lenin ile tanıştı (Russia in the Shadows; Gölgeler İçindeki Rusya, 1920). Ticaret dünyasının reklama dayalı sahteciliklerini sergiledi (Tono-Bungay, 1909), savaşsız bir ortamı özledi (The War that Will End War. Savaşı Bitirecek Savaş) 1914 vb. Her zaman faşizme karşı durdu, eğitimden insanlığa iyilikler bekledi, uzun ömrünün son yılları ise karamsar bir bezginliğe doğru gitti. Avrupa Yazarlar Birliği başkanlığına seçildi (Pen, 1933).

Advertisement

Ölmeden önce programının hazırlanmasında en çok emeği geçtiği İngiliz İşçi Partisi’nin seçim zaferini gördü (13 Ağustos 1946). Kitaplarının özellikle birinci kümesinde bulunanlar (bilim-kurgu, bilimsel serüvenler) yinelemelerle sinemaya aktarıldı.


Leave A Reply