Balıkesir Edremit Konumu, Özellikleri, Belde ve Köyleri Hakkında Bilgi

0

Balıkesir iline bağlı Edremit ilçesinin konumu, özellikleri, geçim kaynakları. Balıkesir Edremit ilçesi belde ve köyleri nelerdir, hakkında bilgi.

Edremit Hakkında Bilgi

Edremit; Balıkesir İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir. 1 bucağı (Altınoluk), 22 köyü vardır. İlin güneybatısında; batıdan Edremit Körfezi, kuzeyden Çanakkale’nin Bayramiç, doğudan Havran, güneyden Burhaniye ve Gömeç ilçeleriyle çevrilidir.

İlçe toprakları, Edremit Körfezi‘nin doğusundaki kıyı ovasıyla bu ovayı kuzey ve kuzeydoğudan sınırlayan Kazdağları’nın bir bölümünü içerir. Doğuya doğru gidildikçe daralarak bir üçgen görünümü alan, kalın alüvyon dolgularla kaplı Edremit Ovası, körfezin kuzeyinde çok dar bir kıyı şeridiyle sürer. İklim, Akdeniz iklimi özelliklerini gösterir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır.

Yıllık ortalama sıcaklık 14°-16°C,yağış tutarı 680-700 mm’dir. Genellikle kış aylarında düşen yağışlar, özellikle Kazdağları’nda yüksektir. Dağlar, aynı zamanda kuzeyden gelen soğuk rüzgârları da keser. Yoğun bir orman örtüsüyle kaplı olan dağlar, bitki örtüsü (çam, gürgen, meşe, kestane) açısından da zengindir. Zeytincilik, ilçe ekonomisinde ön sırayı alır. 500 m yüksekliğe kadar olan topraklarda yılda 8.000 tona yakın ürün elde edilir. İlçenin bir başka zenginliği ise Eymir ve Çakmır köylerinde çıkarılan demir filizidir. Demir filizi, Akçay Limanı’ndan dış ülkelere gönderilir.

Zeytinyağı, sabun fabrikaları, deri ve kösele yapımevleri öteki başlıca ekonomik etkinliklerdir. İlçenin 3 km doğusunda Ören, 9 km kuzeybatısında Akçay ve Altınoluktaki plajlar, oteller, moteller, kampingler, körfezin iki kıyısını kuşatmış durumdadır. Turizm, zeytin ve demirden sonra üçüncü önemli gelir kaynağını oluşturur. Kenti kuzey-güney doğrultusunda kesen iki dere, kentin içinde birleşir Geniş, bakımlı caddeleri, 45. 000 m2’lik bir alam kaplayan kent parkı; ilçeye, ayrı bir güzellik katar. Edremit Körfezi’nin kuzeydoğu kıyısında, Çanakkale-İzmir Karayolu üzerinde, deniz düzeyinden 25 m yükseltide kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 85 km uzaklıktadır.

Balıkesir Edremit Belde ve Köyleri

EDREMİT BELDELERİ

Akçay – Altınoluk – Güre – Kadıköy – Zeytinli

EDREMİT KÖYLERİ

  1. Arıtaşı
  2. Avcılar
  3. Beyoba
  4. Bostancı
  5. Çamcı
  6. Çamlıbel
  7. Çıkrıkçı
  8. Dereli
  9. Doyuran
  10. Hacıarslanlar
  11. Kavlaklar
  12. Kızılkeçili
  13. Mehmetalanı
  14. Narlı
  15. Ortaoba
  16. Pınarbaşı
  17. Tahtakuşlar
  18. Yaşyer
  19. Yaylaönü
  20. Yolören

Edremit Hakkında Bilgi

Balıkesir ilinin, Ege Bölgesi sınırları içinde kalan ilçelerinden biridir. Topraklarını doğuda aynı ilin Havran, güneyde Burhaniye, batıda Edremit Körfezi ile Çanakkale ilinin Ayvacık ilçesi, kuzeyde aynı ilin Bayramiç ilçeleri çevirir.

Edremit ilçesi, Edremit Körfezi’nin doğusundaki ovayı, bunu kuzeyden ve kuzeydoğudan sınırlayan dağların bir kısmını içine alır. Alüvyonlarla meydana gelen bu ova doğuya doğru gidildikçe darlaşan bir üçgen biçimindedir. Edremit Ovası, Edremit Körfezi’nin kuzeyinde, çok dar bir kıyı şeridiyle devam eder.

Edremit’te iklim Akdeniz iklimi karakteri gösterir. Kışlar ılık, yazlar sıcaktır. Yağışlar kış aylarındadır. Kazdağı kuzeyden esen soğuk rüzgârları keser. Ovayı çeviren dağlar ormanlıktır. İlçenin başlıca geliri zeytindendir. 500 metre yüksekliklere kadar olan topraklarda zeytîn ağaçları geniş yer tutar. İlçenin bir başka zenginliği de Eymir ve Cakmır köylerinde çıkan demir cevheridir. Bunlar Akçay iskelesinden dışarıya sevk edilir. Ancak turzim gelirleride artık yadsınamayacak kadar çok artış göstermiştir. Edremit bölgesi özellikle yazlıkçılar sayesinde turizm açısından oldukça canlı bir bölgedir.

Şehir.

İlçenin merkezi olan Edremit şehri, körfezin kuzeydoğu kıyısındaki Akçay iskelesine 9 km. uzaklıkta, ovayı kuzeyden kuşatan tepelerin eteğinde kurulmuştur. Denizden yüksekliği 25 m. dir. Balıkesir – İzmir şosesi buradan geçer. Şehrin bir mahallesi sayılan Akçay iskelesi modern köşklerle dolu bir plâj şehri görünüşündedir.

Edremit şehrini kuzey – güney doğrultulu iki akarsu keser, bunlar gene şehrin içinde birleşir. Her ikisinin de şehir içinde üstü kapalıdır.

Tarih.

Eski çağların Adramyttion şehri bugünkü Burhaniye yakınında, deniz kıyısında, bir tepe üzerinde bulunuyordu. 1081′ den sonra İzmir’de yerleşmiş bir Türk beyi (Çaka Bey) Edremit’i aldı. Şehir 1100 tarihine doğru deniz kıyısından içerilere götürüldü. XIV. yüzyıl başında, Edremit, Bergama’da hüküm süren Karesioğulları’nın eline, 1345’te, Orhan Gazi zamanında da Osmanlılar’a geçti. Osmanlı teşkilâtında Edremit, önce Anadolu Eyaletine, daha sonra da Hudâvendigâr (Bursa) Vilâyetine bağlı Karasi (Balıkesir) livası içinde bir kaza meydana getiriyordu. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra, 1920 – 1922 arasında, Yunanlılar tarafından işgal edildi. Kurtuluştan sonra Edremit’in Rum nüfusu, Yunanistan’dan gelen Türk göçmenlerle değiştirildi.


Leave A Reply