Kroket Nedir?

0
Advertisement

Kroket oyunu ya da kroket nedir ne demektir? Kroket oyunu ile ilgili olarak temel, genel bilgilerin kısaca verildiği yazımız.

kroket

Uzun tokmaklarla iki, ya da dört kişi arasında oynanan bir top oyunudur. Dik dörtgen biçiminde, 36 X 27 metre boyutunda bir alanda oynanır.

Her oyuncunun iki topu vardır, toplar sarı-kırmızı, siyah-mavi renktedir. Kroket alanının dört köşesiyle onların ortasına gelecek şekilde, nal biçimi (ya da ters U harfi gibi) yerden 10-12 santim yüksekliğinde altı kale vardır. Renkli toplar tokmaklarla muayyen bir tarafa sürülerek kalelerin altından geçirilir.

Oyuna topların birini alanın sol alt köşedeki kaleden geçirmekle başlayan oyuncu, topu tokmaklarla sürerek sol üst, sağ üst, sağ alttaki köşelerden geçirir. Sonra, ortadaki iki kaleden geçirip, yeniden sağ üst, sol alt, sağ alt, sağ üst köşelerdeki kalelerle ortadaki iki kaleden geçirir, ortadaki alt kalenin etrafında topa bir dönüş yaptırıp iki kalenin ortasına getirir. Top bu yolları geçtikten sonra oyundan çıkarılır, ikinci top oyuna alınır. Kim daha önce toplarını alandan çıkarabilirse oyunu kazanmış sayılır.

Advertisement

Leave A Reply