Akka Nerededir? Akka Tarihi

0
Advertisement

Akka hangi ülkededir? Akka şehrinin özellikleri, nerededir, tarihçesi, İsrail Akka hakkında bilgi.

Akka; İsrail’in kuzeybatısında liman kentidir. Aynı adı taşıyan yönetim biriminde, Hayfa (AJkkâ) Körfezi’nde, Karmel Dağı’nın 21 km kuzeyinde, dağlık bir burunda-yer alır. Endüstri (demir-çelik, kimya, plastik, dokuma, yapı gereçleri) etkinliklerinin yanı sıra, canlı bir balıkçılık limanıdır. Liman, günümüzde toprakla dolduğundan, ticaret işlevini, karşı kıyıdaki Hayfa Limanı’na kaptırmıştır.

Akka Limanı

Tarih. İS 638’de Arapların kurduğu kent, 1104’te Birinci Haçlı Seferi’nde Haçlıların eline geçti. 1187’de, Selahattin Eyyubi’nin geri aldığı, ancak 1191’de Üçüncü Haçlı Seferi’nde, Aslan Yürekli Richard ve II. Philip’in yeniden ele geçirdiği kent, yaklaşık bir yüzyıl Hristiyanlık merkezi olarak kaldı. 1291’de Sarasenler (Bedevi boyları) kenti alarak Kudüs Krallığı’na ve Haçlı egemenliğine son verdiler.

1799’da, Osmanlıların elinde olan kenti, 61 gün süreyle kuşatan Napolyon, Cezzar Ahmet Paşa’nın savunmasını kıramayarak geri çekildi. Kısa bir süre (1832-1840) Mısır yönetimine geçti. Osmanlı İmparatorluğu’nun Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkması sonucunda İngilizlere geçen ve 1948’de Filistin’in bölünmesiyle Araplarda kalan Akka, daha sonraki yıllarda İsrail topraklarına katıldı.

Tarihsel Eserler. Cezzar Ahmet Paşa Camisi ve Hamamı (günümüzde Belediye Binası), Haçlılar dönemi kiliseleri, Bahailiğin kurucusu Bahaullah’ın Türbesi (kentin kuzeyinde), ilgi çekici tarihsel eserlerdir.

Advertisement

Leave A Reply