Yağlı Tohumlar Nelerdir?

0
Advertisement

Yağlı tohumlar nelerdir? Yağlı tohumların isimleri, beslenmedeki önemi, yararları, özellikleri hakkında bilgi.

yagli-tohumlar Yağlı Tohumlar;

Ceviz, fındık, yer fıstığı, Antep fıstığı, badem, çam fıstığı, susam vb. yiyecekler bıı gruba girer. Bunlar yağ ve protein yönünden çok zengindir. Ayrıca genel olarak bol miktarda B grubu vitamini ve kalsiyum içerirler.

Ceviz, kabuklu olarak serin yerlerde uzun süre saklanabilir. Kabuğu çıkarıldıktan sonra buzdolabı ısısında kuru ve karanlık yerlerde iyi ambalajlanmış şekilde saklanmalıdır. Süre uzatılmamalıdır. Tatlıdan salataya kadar çok geniş kullanım alanı vardır. Yağca zengindir, ısıtıldığı zaman yağını çıkarır, bu özelliği çeşitli şekillerde kullanılır.

Fındık, cevize nazaran daha az yağlıdır. Kabuklu olarak uzun süre serin yerlerde saklanabilir. Kabukları çıkarılmış olarak daha kısa sürede bozulur. Buzdolabı ısısında saklanmalıdır. Kullanım alanı çok geniştir.

Yer fıstığı, aslında sebze gibi muamele gören bitkilerdendir. Daha çok ezme, kuru yemiş vb. şekillerde kullanılır. Yağı çıkarılır.

Advertisement

Antep fıstığı, yeşil ve sarı renginden dolayı mutfaklarımızda çok kullanılır. Kuru yemişlerin de önemli üyesi olan bir çeşittir. Kabuklarıyla uzun süre saklanabilir. Kabuklu ve kabuksuz tuzlanarak kavrulur. Bu işlem özel makinalarda veya fırınlarda yapılır.

Çiğ olarak içleri iç kabuklarından da ayrılır. Kaynar suda kısa bir süre tutulup soğuk sudan geçirilince kabukları kolaylıkla çıkar ve pastacılıkta, tatlılarda vb. yerlerde çok önemli görevleri vardır. Ayrıca yemeklerde de kullanılır.

Badem, kabuklu olarak çok uzun süre saklanabilir. Çok ince kabuklu ve yumuşak tipleri uzun süre saklanamaz.

Kabuksuz olarak kuru yemiş görevi yapar. Tuzlu veya tuzsuz kavrulur, fırınlanır.

Çiğ olarak kaynar su içinde tutulup soğuk sudan geçirilip kabuklarından kolayca ayrılır. Çeşitli yemeklerle pudinglerde, bisküvi ve pastalarda kullanılır.

Yağı, kozmetik sanayiinde çok kıymetlidir.

Advertisement

Çam fıstığı, fıstık çamının kozalaklarından ayıklanır. Yemeklerde, dolmalarda, helvalarda, aşurede vb. pek çok yerde kullanılır. Serin yerlerde, buzdolabı ısısında saklanmalıdır.

Susam, tahin, helva vb. ürünlerin yapımında çok kullanılır. Çörek, bisküvi vb. yerlerde kullanım alanı vardır. Yağı ayrıca değerlendirilir.

Hindistan cevizi, bu gruptakilerin en büyüğüdür. Sütü çeşitli sos ve kremalarda kullanılır. Etli kısımları rendelenerek kurutulur ve yemeklerden tatlı ve şekerlemelere kadar çeşitli yerlerde kullanılır.


Leave A Reply