Victor Horsley Kimdir?

0
Advertisement

Victor Horsley (Sir Victor Alexander Haden Horsley) kimdir? Victor Horsley hayatı, biyografisi, tıp alanındaki çalışmaları ve buluşları hakkında bilgi.

Victor HorsleyVictor Horsley; (d. 14 Nisan 1857, Londra – ö. 16 Temmuz 1916, el-Amare, İrak), İngiliz fizyolog ve beyin cerrahıdır. Omurilikteki urları ilk kez cerrahi girişimle çıkarmayı başarmış (1887), ayrıca tiroit bezinin işlevi, kuduz hastalığının önlenmesi ve beyindeki belirli bölgelerin işlevleri gibi konularda önemli araştırmalar yapmıştır.

Maymunlarda tiroit bezini çıkararak yaptığı deneylerle bu bezin büyümeyi, gelişmeyi ve metabolizma hızını belirleyen etkenlerden biri olduğunu, bezin işlevlerinin bozulmasının miksödem ve kretinizme neden olduğunu, buldu. 1886’da Pasteur‘ün geliştirdiği kuduz aşısının etkili olup olmadığını incelemekle görevli bir komisyonun sekreterliğine atandı. Pasteur‘ün elde ettiği sonuçları doğrulayarak İngiltere’de kuduz hastalığını ortadan kaldırmak için yürütülen kampanyaya öncülük etti. Beyinde cerrahi girişimde bulunma olanağını sağlayan ameliyat teknikleri geliştirdi; 1890’a değin 44 başarılı beyin ameliyatı yaptı. 1902’de “sir” unvanı aldı. I. Dünya Savaşı’nda Mezopotamya’da İngiliz Kara Kuvvetleri’nde cerrah olarak görev yaparken güneş çarpmasından öldü.


Leave A Reply