Halifeliğin Kaldırılması İle İlgili Kısa Yazı

0
Advertisement

Halifeliğin neden, nasıl ve ne zaman kaldırıldığı ile ilgili kısa bir yazı

Son Halife Abdülmecit

Son Halife Abdülmecit

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1 Kasım 1922’de, sultanlıkla halifeliği birbirinden ayırmış, saltanatı kaldırarak, halifeliği son padişah VI. Mehmet’in amcaoğlu Abdülmecit’e vermişti. Ne var ki, Abdülmecit Cumhuriyet yönetimine karşı gizliden gizliye cephe almaktan geri durmuyordu. Softaların, din perdesi altında birtakım oyunlar oynamak amacını güdenlerin elinde alet oldu. Bunun üzerine, Atatürk kesin kararını verdi: Yurda zararlı olan bu kurum da kaldırılmalıydı. 3 mart 1924 günü, Meclis’e bu konuda bir önerge sunuldu. Görüşmeler sonunda, halifeliğin kaldırılması kabul edildi; son halifeyle birlikte, bütün Osmanlı hanedanının Türk topraklarından çıkarılmasına karar verildi.

4 mart gecesi, İstanbul Valisi, Dolmabahçe Sarayı’na giderek, Halife Abdülmecit’e Meclis’in kararını iletti; ertesi sabah, soyu sopuyla birlikte, yurttan çıkması gerektiğini bildirdi. 5 Mart sabahı, Abdülmecit, Osmanlı hanedanının öbür üyeleriyle birlikte, bir daha geri dönmemek üzere, istanbul’dan ayrıldı.

Böylece Cumhuriyet’in ve modern Türkiye’nin kurulmasının önüne geçebilecek bir kurum olan ve İslamiyetin ilk yıllarındaki ağırlık ve saygınlığı ile sadece isim benzerliği dışında bir ilgisi olmayan bu kurum tamamen kaldırılmış oldu.


Leave A Reply