Molekül Ne Demek?

0
Advertisement

Molekül nedir ne anlama gelir? Molekülün tanımı ve kısaca açıklaması hakkında bilgi.

Molekül

Çeşitli maddeler arasındaki farkı meydana getiren şey, atomların elektron sayısı, çeşitli atomların birleşerek meydana getirdiği moleküllerdir. Aslında bir elemanın atomları da genellikle tek tek değil, molekül denen topluluklar halinde bulunurlar. Bir örnek: Oksijen molekülü 2 oksijen atomundan meydana gelir. Oksijen atomları ikili topluluklar halinde bulunurlar. İki oksijen atomunu birbirinden ayırsak mutlaka gene birbiriyle ya da başka bir tek oksijen atomuyla birleşirler.

Öte yandan, kimi atomlar da topluluk meydana getirmezler, tek tek dururlar. Bu tek tek atomlar, aynı zamanda o elemanın molekülüdür. Kimyada He ile gösterilen helyum bunun örneğidir. Helyum molekülleri tek atomludur. Bunca sayısız maddeyi meydana getiren şey çeşitli atomların birleşerek oluşturdukları moleküllerdir. Çeşitli maddelerin atomları birbirleriyle çeşitli şekillerde birleşerek sayıları inanılmaz derecede kabarık olan maddeleri meydana getirirler.

İçtiğimiz suyu düşünelim. Bir su molekülü 3 tane atomdan meydana gelir. Bunlardan 2’si hidrojen, l’i de oksijen atomudur. Çeşitli şeylerin molekülünü meydana getiren atomların sayısı çok büyük değişiklik gösterir. Bir su molekülünde 3 atom olduğunu gördük. Öldürücü bir gaz olan karbon monoksit (CO) 1 karbon atomu ile 1 oksijen atomundan meydana gelir; yâni, 2 atomludur. Bildiğimiz ispirtonun bir molekülünde 9, her gün kullandığımız şekerin bir molekülünde 45 atom vardır. Nişastanın bir molekülünde ise 4.000 atom bulunur. En önemli besin maddemiz olan proteinlerin 1 molekülünde bulunan atomların sayısı ise, proteinin cinsine göre 100.000-200.000 arasındadır.

Advertisement

Leave A Reply