Egzama Neden Olur? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Egzama nedir, neden olur? Egzama belirtileri, tedavisi, özellikleri, hakkında bilgi.

EGZAMA

egzamaBir deri hastalığıdır. Deride kaşınma, sulanma, kabuk bağlama gibi birtakım belirtilerle başlar. «Mayasıl» da denir. «Egzama» kelimesi Eski Yunancada «kaynama» anlamını veren «ekzema» dan gelir.

Çok eski çağlarda, insanlar vücudun içinde birtakım zehirlerin bulunduğuna, bu zehirlerin zaman zaman dışarı çıkmak istediğine inanırlardı. Eski insanların inanışlarına göre, zehir dışarı akmak istediği zaman cilt kaşınır, sulanır, yara olurdu. Zehirin dışarı çıkmasını sağlamak için bu kaşıntıları geçirmeye çalışmanın doğru olmadığı ileri sürülürdü.

Bugün egzamanın bir nevi deri iltihaplanması olduğu biliniyor. Ciltte küçük kırmızı kabarcıkların görünmesi, devamlı kaşıntılar egzamaya işarettir. Yalnız, bu hastalığın çeşitleri pek fazla olduğu için çoğu kere doktorlar hastalığın cinsine göre bir ilâç verebilmekte güçlük çekerler.

Egzama Neden İlerigelir

Advertisement

Gıdasızlık, vitamin azlığı derinin çeşitli hastalıklara karşıkoyma gücünü azaltır. En basit dış etkiler cildi bozar, hasta eder. Ayrıca, mide, karaciğer, tiroit bezi, böbrekler gibi bazı iç organların da normal faaliyetlerinin aksaması cilde etki yapar, böylece, çoğu kere egzamanın başlamasına yol açar. Devamlı öfke, üzüntü, heyecan gibi ruh hallerinden dolayı da egzama ortaya çıkabilir.

Egzamaya, daha çok, küçük çocuklarda rastlanır. Doğduğu zaman iyi beslenmeyen, yapısına uygun besinler alamayan çocuklarda egzama başlar. Yaralar en çok başta, yüzde, ellerde olur.

Bazı saç boyaları, losyonlar, madeni, plâstik giyim eşyaları da deriyi örseler, kolayca mikrop kapacak hale getirir. Diş, bademcik ve çeşitli iltihaplar da egzamaya yol açabilir.

Egzamanın Tedavisi

Egzamanın tedavisi zordur. Kolay teşhis edilemediği için verilen ilâç ve perhiz bazı hallerde tamamen aksi sonuç doğurabilir. Vücuttaki yaraları dıştan tedavi edip içeriden hiçbir ilâç vermemek yanlış bir hareket olur. Vücutta kalan egzama mikroplan iç organlarda tahribat yapıp daha başka hastalıklara yol açabilir. Küçük çocuklarda ek-zama mikrobu çoğunlukla bronşlara el atar, müzmin bronşite sebep olur.

Bazı egzamalara su hiç yaramaz, hasta yaralı kısımlarına su değdirmemelidir. Bazılarında ise, tersine hastaya bol bol banyo yapmak faydalıdır. Genel olarak, beslenmeye çok dikkat etmelidir. Kana fazla kuvvet verici yiyeceklerden kaçınmalı, mideyi, bağırsakları yormayacak besinler seçmelidir. Son yıllarda bazı doktorlar egzamanın vücutta H vitamininin eksikliğinden ileri geldiği kanaatine varmışlardır. Buna göre, egzamalı kimselere H vitamini bol besinler yedirmek faydalıdır.

Advertisement


Leave A Reply