Orhan Peker Kimdir? Ressam Orhan Peker’in Hayatı ve Eserleri

0
Advertisement

Orhan Peker Kimdir? Ünlü Türk ressam Orhan Peker’in hayat hikayesi, biyografisi, resimleri ve tabloları nelerdir, Orhan Peker ile ilgili bilgi.

Orhan Peker

Orhan Peker; ressamdır (Trabzon 1927-İstanbul 1978).

Güzel Sanatlar Akademisi’nde Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrencisi oldu (1946-1951). 1951’de ilk kez Devlet Resim ve Heykel Sergisi’ne katıldı. 1953’te ilk kişisel sergisini açtı. 1956’da Salzburg’da Oskar Kokoschka’nın düzenlediği “Yaz Akademisi”ne katıldı. Almanya’ da taşbaskısı resimlerini sergiledi. 1957’de İstanbul’a döndü ve iki yıl sonra Ankara’ya yerleşti. 1965’te Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde birincilik ödülünü kazandı, ertesi yıl “Yılın Ressamı” seçildi. Türkiye’de açtığı sergilerden başka Viyana, Budapeşte, Bükreş, Tunus ve Cezayir’de karma sergilere katıldı. Kitap resimlemeleri de yaptı. (Ağaca Takılan Uçurtma, 1974; Rüzgâr Ekmek, 1978, Gülibik). Ölümünden bir süre önce yerleştiği İstanbul’da düzenlediği son sergisinde “güvercinler” konulu resimler yer aldı. Çalışmalarında yağlıboyadan başka baskı, yazı gibi tekniklerden de yararlanan Peker, soyutlamaya yönelik lekeci bir anlayışı yoğun anlatım içerikleriyle kaynaştırarak özgün bir üslup oluşturdu.

Başlıca resimleri: Kırmızı Evli Peyzaj, Çayır, Atlar ve Arabalar, Kendinin Rüyası, Kıyıda, Kedili Özden, At Başı Güvercinler.

Kaynak – 2

Orhan Peker Hayatı

Orhan Peker; (d. Mayıs 1926, Trabzon -ö. 28 Mayıs 1978, İstanbul), lekeci anlayışta yaptığı figüratif resimleriyle tanınan ressamdır.

Advertisement

Sanat eğitimini Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde Bedri Rahmi Eyuboğlu’nun atölyesinde yaptı. 1950’lerin başında Oscar Kokoschka’nın Salzburg Yaz Akademisi’ne devam etti, bir süre de Paris’te yaşadı. 1953’te Türkiye’ye döndükten sonra 1959’da Turizm ve Tanıtma Bakanlığı Yayınlar Dairesi’nde grafik işleri sorumluluğuna getirildi. Bu görevi sırasında gerçekleştirdiği turizmle ilgili bir afişiyle Tokyo’da düzenlenen uluslararası bir yarışmada onur ödülü kazandı. “Beyaz Atlar” adlı resmiyle 1965’teki 26. Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde birincilik ödülü aldı, 1966’da yılın ressamı seçildi. Osaka 1970 Dünya Fuarı’ndaki (Expo 70) Türk Pavyonu’nun iç düzenlemesi ile ilgili yarışmaya, mimar Ragıp Buluç’la hazırladığı projeyle katıldı. Birincilik ödülü kazanan bu proje uygulandı.

Orhan Peker resimlerinde biçimleri çeşitli tonlarla ve rengi ön planda tutarak, lekeci bir yaklaşımla oluşturmuştur. Kuş, kedi, balık, at, manda gibi hayvanlarla çeşitli insan tiplerini, soyutla somutun iç içe girdiği bir anlatımla yorumlamıştır. Simgesel ve zengin renk kullanımı, Ankara ve çevresinden bozkır manzaralarıyla Ayvalık kıyılarını betimlediği resimlerine şiirsel bir anlam katmıştır.


Leave A Reply