Kayın Ağacı Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Endüstriyel bir bitki olan Kayın ağacı ile ilgili olarak genel ve temel bilgilerin yer aldığı yazımız.

Kayın Ağacı

KAYIN, (Lat. Fagus). İkiçenekliler sınıfının, Kayıngiller familyasından bir ağaç. Kışın yapraklarını döken, orman ağaçlarını kapsar. Bu cinse ait ağaçların yaprakları uzun saplı, telek damarlı, almaşık dizilişlidir.

Yapraklarda kulakçıklar bulunur. Bunlar zamanla dökülür. Erkek çiçekler sarkık toparlak bir küme halindedir. Dişi çiçek topluluğunun ortasındaki çiçek körelmiş, yandakiler gelişmiştir. Meyveleri tamamen örten kupula dört lopludur. Her kupula içinde 1-2 meyve bulunur. Meyve yağlı, üç köşeli nuks tipidir. Meyvesinden yenilebilir yağ elde edilir. Marangozluk, mobilyacılık işlerinde kullanılır.

Dalları kömür yapımında ve yakacak olarak da değerlendirilir. 15 kadar türü vardır. Avrupa kayını, orman kayını ve doğu kayını en bilinen orman ağaçlarıdır.

Kayıngiller, (Lat. Fagaceae). İkiçenekliler Fagales takımından bir familya, kuzey yarı kürenin ılıman ve subtropikal bölgelerinde yetişir. Bir evcikli, bodur ağaçları kapsar. Yaprakları almaşık, basit çiçekleri tek eşeylidir. Erkek çiçekler sarkık amentumlar halinde bulunur. Dişi çiçekler ise tek ya da 2-3 çiçekli gruplar halindedir. Meyve nuks tipidir. Bir ya da iki tohumlu olabilir. Yumurtalık alt durumludur. Tozlaşma rüzgârla sağlanır.

Advertisement

Leave A Reply