Yön Bulma Yöntemleri Nelerdir? Hangi Yöntemler İle Yön Bulunur?

0
Advertisement

Yön bulmada hangi yöntemler kullanılabilir? Hangi yöntemler yön bulmakta kullanılır? Yön bulma yöntemleri, gösterdikleri yönler, açıklamaları, hakkında bilgi.

Yön Bulma Yöntemleri Nelerdir?

Yön, bir yer Dört tane ana, dört tane ara yön olmak üzere 8 adet yön bulunmaktadır. Ana yönler; kuzey, güney, doğu ve batıdır. Ara yönler ise kuzeybatı, kuzeydoğu, güneybatı, güneydoğudur. Şimdi aşağıdaki yazımızda yön bulma yöntemlerine kısaca göz atacağız umarız siz nkfu.com ziyaretçileri için yararlı olacaktır.

PUSULA İLE YÖN BULMA

En güvenilir yön bulma aracı pusuladır. Pusula gemilerde, uçaklarda, bazen de kara yolculuğunda yön bulmaya yarayan bir araçtır. Bir eksen çevresinde dönecek şekilde yerleştirilmiş küçük bir mıknatıs çubuğundan ibarettir. Dünyanın manyetik etkisi altında kalan çubuk daima kuzey güney doğrultusunu alır. Çok eski çağlardan beri bilinirdi. Müslümanlar tarafından Çinlilerden öğrenilerek 14. yüzyılda Avrupalılara tanıtıldı. Pusulanın ibresinin koyu renkli ucu daima kuzeyi gösterir. PUSULA HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ


GÜNEŞ İLE YÖN BULMA

Yön bulma yöntemlerinden bir de Güneşi kullanarak yön bulmaktır. Güneşin doğduğu yön doğudur. Güneşin battığı yön ise batıdır. Güneş doğarken yüzümüzü güneşe dönersek, önümüz doğuyu, arkamız batıyı, sağımız güneyi ve solumuz ise kuzeyi gösterir.

Advertisement

Güneş aynı zamanda çubuk ile yön bulma yönteminde de kullanılır. Güneşli bir günde yere bir çubuk dikilir ve çubuğun gölgesi ölçülür. Bulunan en kısa gölge uzunluğu kuzey yönünü gösterir.


ÇUBUK İLE YÖN BULMA

Güneşli bir havada yere 1 metre uzunluğunda bir çubuk dikeriz. Çubuğun en kısa gölge boyuna sahip olduğu vakit çubuğun gölgesi daime kuzeyi gösterir. En kısa gölge boyunu yakalamak için güneşin en yüksek noktada olduğu tam öğle vaktini beklemek gerekir. Kuzey yöne tespit edildiği zaman diğer yönler de rahatlıkla tespit edilir.


yosunlu ağaç

YOSUNLARDAN YARARLANARAK YÖN BULMA

Ülkemizdeki ağaçların ve taşların kuzey tarafı nemli olur. Ağaçların ve taşların yosunlu tarafı kuzey yönünü gösterir.

Güneşin güney yönünde bulunması nedeniyle ağaçların ve taşların kuzey tarafları daha fazla nemli olur.Bunun sebebi, nemin yosunların büyümesine yardım eden şartları sağlamasıdır. Yani ağaçların ve taşların yosunlu tarafları kuzeyi gösterir. Ağaç gövdelerinin güneş gören kısımları çalı yada otlarla kaplıdır. Ağaç etrafındaki bu bitkilerin yoğun olduğu kısımlar güneyi gösterir.

Advertisement

KARINCA YUVALARI İLE YÖN BULMA

Karınca yuvalarının ağzı hep güney yönüne bakar. Karıncalar yuvalarının çıkışındaki toprakları da hep kuzey yönüne yığarlar.

Bir yön kesin olarak bilinince diğer yönler kolayca bulunur. Güney yönünü biliyorsak yüzümüzü güneye döndüğümüzde sol kolumuz doğuyu, sağ kolumuz batıyı ve arkamız kuzeyi gösterir.


GPS- NAVİGASYON

Günümüzde araçlarda ve cep telefonlarında kullanılan navigasyon cihazı sayesinde insanlar yönlerini rahatlıkla bulabilirler. Navigasyonun kelime anlamı yolbulmadır. Navigasyonun yer belirleyebilmesi için en az 3 uyduyla bağlantı kurması gerekir.


kutup yıldızı

KUTUP YILDIZINA GÖRE YÖN BULMA

Yıldızların rahat göründüğü bir gecede yedi yıldızdan oluşan Büyük ayı takım yıldızını buluruz. Büyük ayı takım yıldızı kabaca cezveye benzer. Bu takım yıldızının son iki yıldızı arasındaki mesafenin yaklaşık 5 katı uzağında parlayan yıldız kutup yıldızıdır. Kutup yıldızı her zaman kuzey yönünü gösterir.


Cami minare

DİĞER YÖNTEMLER – MİNARE İLE

Türkiye’de minarelerin şerefeye açılan kapıları güney yönündedir.


Leave A Reply