Böcekyiyen Bitki ve Hayvanlar Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Böcekyiyenler grubuna giren bitki ve hayvanlar ile ilgili genel bilgilerin yer aldığı yazımız.

Böcekyiyen bir bataklık bitkisi

Böcekyiyen bir bataklık bitkisi

BÖCEKYİYENLER (Bitkiler), azotça yoksul topraklarda yetişen ve kendilerine gerekli azotlu maddeyi böcekleri yakalayıp sindirerek sağlayan etçil bitkiler. Borularıyla yaprak ayalarıyla, salgı bezleriyle böcek tutan 5.000 kadar türden oluşur.

Böcekyiyenler sıcak ve ılıman bölgelerin bataklık yerlerinde yetişir. Kök sistemi iyi gelişmiştir. Avrupa’da en yaygın olanı beyaz çiçekli, bataklık böcekyiyenidir. Böcekleri tutan organları olan yaprakları canlı kırmızımsı, yaprak sapı uzun, yaprak ayası değirmidir. Yaprağın üst yüzü, dibinde uyarılabilir Bezler bulunan tüycüklerle kaplıdır. Böcek dokunduğunda tüycükler birden bire kıvrılır. Yaprak ayası büzülür, böcek ölür ve sindirilir.

BOCEKYİYENLER (Hayvanlar), başka böcekleri yiyen ya da kurtçukları genellikle başka böceklerin içinde asalak olarak yaşayan böcekler grubu. Yumurtlama dikeni çok uzun olan İchneumonidae, Chalcididae, Tachirıidae vb familyalarına giren böcekler en tanınmışlarıdır. familyasına giren böcekler, yumurtalarını öteki böceklerin kurtçuk, pupa ya da yumurtaları içine bırakırlar.

Çoğu küçük ve yeşilmadeni renkli olan Chalcididae familyası böceklerden Chalcis clavipes genellikle sazlar üzerinde uçar. Peeromalus Puparum’ un kurtçukları gündüz kelebeklerinin pupalarında asalak olarak yaşar. Erkekleri kanatsız ve uzunluğu 2 mm olan incir vespası, erkek incirin içinde gelişir. Kanatlı dişileri, erkek incirden aldıkları polenleri, yalnız dişi çiçekleri bulunan lop incirlere taşıyarak onların döllenmesini olanaklı kılar.

Trichogramma minutum, zararlı böcekleri yok etmek için özel olarak üretilir. Tachirıidae familyasından Lucillia caesar m kurtçukları kimi insanların ve evcil hayvanların yaraları üzerinde asalak olarak bulunur. L. macellria, yumurtalarım çoğunlukla insanların kulak, burun ya da yaralarına bırakır 7-13 mm uzunluğundaki mavi etsineği, yumurtalarını etlere ve bozulmuş peynirlere bırakır.

Advertisement

Leave A Reply