Potsdam Nerededir? Almanya’nın Potsdam Kenti Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

Potsdam hangi ülkededir? Potsdam ilinin özellikleri, nerededir, tarihçesi ve İkinci Dünya Savaşı sonrası toplanan Potsdam konferansı.

Potsdam

Potsdam

Potsdam, Almanya’nın doğu kesiminde, Brandenburg eyaletinin (Land) merkezi kent. Berlin’in güneybatı sınırında, Nuthe Irmağının Havel Irmağıyla birleşerek bir dizi göle dönüştüğü noktada yer alır. 993’te Poztupimi adlı bir Slav yerleşmesi olan kent 1317’de tüzel kimlik kazandı. 1640’ta Brandenburg elektörü Friedrich Wilheim’in yönetiminde, elektörlük konutunu barındıran bir kent durumuna geldi.

II. Friedrich döneminde (1740-86) Prusya’nın entelektüel ve askeri merkezi, ayrıca fiili başkenti konumundaydı. 18. yüzyılda kente önemli sayıda Felemenkli göçmen yerleşti. Kent II. Dünya Savaşı sırasında ağır hasar gördüyse de birçok anıt sağlam kaldı, zarar görenler ise sonradan onarıldı. Müttefik önderlerin düzenlediği Potsdam Konferansı (17 Temmuz-2 Ağustos 1945) kentteki Cecilienhof adlı sarayda yapıldı. 1952-90 arasında ADC’nin Potsdam ilinin (Bezirk) merkezi oldu. Öbür önemli yapılar arasında, Alman rokoko mimarisinin başyapıtı olan Sans Souci Sarayı (1745-47), Resim Galerisi 1755-63), Orangerie (1851-60), Yeni Saray 1763-69), St. Nikolaus Kilisesi (1830-37), Brandenburg Kapısı (1770) ve Garnizon Kilisesi (1731-35) sayılabilir. Kentte bilim enstitüleri, bir meteoroloji istasyonu, siyaset bilimi ve hukuk akademisi, maliye yüksekokulu, eğitim fakültesi, tarım ve tıp enstitüleri, iki gözlemevi, bir konservatuvar ve Astrofizik Merkez Enstitüsü etkinlik göstermektedir.

Önemli sanayi kolları arasında lokomotif üretimi, gemi yapımı, makine, elektroteknik ve gıda sanayileriyle dokumacılık sayılabilir. Babelsbufg banliyösü Alman sinema sanayisinin bir merkezidir.

Potsdam Konferansı:

İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya’nın yenilgiye uğramasından sonra Müttefik devletlerin liderlerinin katılmasıyla yapılan konferans (17 Temmuz-2 Ağustos 1945). Toplantıya ABD Başkanı Truman, SSCB lideri Joseph Stalin, Büyük Britanya Başbakanı Winston Churchill katıldılar. Churchill Hükümeti’nin düşmesinden sonra Büyük Britanya’yı yeni Başbakan Atlee temsil etti. Toplantıda yenilgiye uğrayan başta Almanya ile Japonya olmak üzere öteki İtilaf Devletleri ile yapılacak barış görüşmelerinin taslaklarını hazırlamak üzere ABD, SSCB, Büyük Britanya, Fransa ve Çin dışişleri bakanları bir araya gelerek bir Dışişleri Bakanları Konseyi’nin kurulmasına karar verildi.

Bunun yanı sıra yenilgiye uğrayan Almanya’nın yeni bir savaş girişiminde bulunmaması için Almanya topraklarının dört işgal bölgesine ayrılmasına, savaş yeteneklerinin kısıtlanmasına, ülkenin tümüyle silahsızlandırılmasına, demokratik kurumların kurulması için Nazi yönetiminin iktidardan uzaklaştırılmasına ve Nazi yöneticilerinin savaş suçlusu olarak yargılanmaları karara bağlandı. Bu arada Oder ve Neiesse ırmaklarının oluşturduğu doğal sınırın doğusunda kalan Almanya’ya ait toprakların Polonya’ya bırakılması da kararlaştırıldı.

Advertisement

Leave A Reply