Gal Futbolu Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Gal (Gaelic) futbolu nedir? Gal Futbolu kaç kişiyle oynanır, kuralları neelrdir? Gal futbolu özellikleri, hakkında genel bilgi.

GAL FUTBOLU

On beş kişiden oluşan takımlar arasında oynanan bir futbol oyunudur. Gal futbolunun Orta Çağ İngilteresinde yaygın bir oyun olan “me’lee”den türediği sanılmaktadır. Günümüzde en çok İrlanda’da ilgi görmekte, ABD’de de oynanmaktadır. Her yıl İrlanda’da şampiyon olan takım ABD’deki takımlarla karşılaşmalar yapmaktadır.

Oldukça sert bir oyun olan Gal futbolunun kuralları, 1885 yılında “Gal Spor Birliği” (Gaelic Athletic Association)’nin kurulmasıyla yeniden düzenlenmiş ve yumuşatılmıştır. Oyun alanı çimle kaplı olup 90×140 m boyutlarındadır. Sahanın iki ucunda, 6,4 m genişliğinde kaleler bulunur. Kalelerin önlerinde, bir kenarı 7,32 m olan kare biçiminde kale alanları vardır. Kale çizgilerinden yaklaşık 45 m uzaklıkta serbest vuruş çizgileri, birer tane de 19,2 m çizgileri vardır. Gal futbolu topu, futbol topu gibi yuvarlak ve deriden olup; çevresi 68,5-73,6 cm arasında, ağırlığıysa 368-425 gr arasında değişir. Oyuncular, futboldaki gibi numaralı bir forma giyerler. Gal futbolu 30’ar dakikalık iki devre hâlinde oynanır. Oyuncular topu el ya da ayaklarıyla sektirerek sürerler ve havadayken yumruk ya da ayak vuruşuyla rakip kaleye gönderirler. Topu yerden almak, kendi kale alanı içinde olmak şartıyla yalnız kaleciye tanınan bir haktır. Oyuncular topu tutup fırlatamazlar; elden ele geçirirler, topu yere çarptırarak birbirlerine pas verirler. Top eldeyken, atış yapılmadan ya da yere vurulmadan en fazla 3 adım atılabilir. Ele geçirilen top ancak bir kez yere vurulabilir ve yandaki oyuncuya verilir. Hücum oyuncuları toptan önce rakip kale alanına giremezler. Topu kaledeki iki yan direğin arasından ve yatay direğin altından geçirerek ağlara ulaştırmak “gol” olarak nitelendirilir ve takıma üç puan kazandırır.

iki yan direğin arasından, ama yatay üst direğin üzerinden geçirmek ise takıma bir puan kazandırır. Gol yiyen takım kendi 19,2 m çizgisinden oyunu tekrar başlatır. Puanlardaysa bir savunma oyuncusunun kendi kale alanı içinden yapacağı bir vuruşla oyun başlamış olur.

Oyun sırasında rakip oyunculara çelme atma, itme, tekmeleme yasaktır. Sadece omuzla şarj yapmaya izin verilir. Faul olduğunda, yapıldığı yerden serbest vuruş kullanılır. Kale alanı içinde yapılan fauldeyse 12,8 m’den ayakla penaltı atılır.

Advertisement

Karşılaşmaların yönetiminde bir orta hakem, iki yan hakem ve kalelerin arasında da ikişer hakem olmak üzere toplam yedi hakem görev alır.


Leave A Reply