Piskopos kuşu nasıl bir kuştur? Piskopos kuşunun özellikleri, yaşam alanı, dağılımı, üreme ve beslenme davranışları hakkında bilgi.
Piskopos Kuşu Hakkında Bilgi
Piskoposkuşu, Passeriformes (ötücükuşlar) takımının Ploceidae familyasının Euplectes cinsini oluşturan küçük yapılı Afrika kuşlarının ortak adıdır.
Üreme mevsiminde erkeklerin karnı siyah, üst bölümleri kırmızı ya da sandır. Başındaki tüyler boyun çevresinde bir yaka oluştururken kuyruksokumu tüyleri küt kuyruğunu büyük ölçüde gizler. Erkek piskoposkuşu çayırlık ya da bataklıkta yer alan küre biçimli yuvasını türdeşlerine karşı bütün gücüyle savunur.
Yuvada sayıları bazen altıyı geçen soluk renkli dişi vardır. Yaygın bir tür olan kızıl piskoposkuşu (E. orix) 13 cm uzunluğundadır. Bu türe Avustralya’nın güney kesimlerinde de rastlanmıştır.
10-11 cm uzunluğundadır ve kalın konik bir gagası vardır. Damızlık erkekler kırmızı (ara sıra turuncu) ve siyah tüylerle parlak renklidir. Alın, yüz ve boğaz siyah ve başın geri kalanı kırmızıdır. Kahverengi kanat ve kuyruk dışında üst kısımlar kırmızıdır. Üst göğüs ve kuyruk altı kırmızı, alt göğüs ve karın siyahtır. Üremeyen erkek ve dişi, aşağıda daha soluk, çizgili kahverengi tüylere sahiptir. Dişiler erkeklerden daha küçüktür.
Kuzey kırmızı piskoposunun üreyen erkekleri kırmızı bir boğaza, taçta daha da geriye uzanan siyahlara ve neredeyse kuyruğu kaplayan uzun kuyruk örtülerine sahiptir. Dişiler ve üremeyen erkekler, güneydeki kırmızı piskoposunkilerle neredeyse aynıdır.
Dağılım ve yaşam alanı
Güney Afrika’nın kuzeyinden Angola’ya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin güney ve doğu kısımlarına, kuzey Zambiya’nın güney Uganda’nın kuzeydoğu Nijerya’ya ve güneybatı Kenya’ya kadar bulunur. Namib Çölü ve Kalahari’de büyük ölçüde yoktur.
Üreme mevsiminde çimen, sazlık, saz veya şeker kamışı gibi mahsuller arasında suyun yakınında bulunurlar. Üreme mevsimi dışında, daha kuru otlaklara ve savan habitatlarına girecektir.
Davranışları
Kolonilerde yuva yapan ve sürülerde yiyecek arayan oldukça kalabalık bir kuştur. Tohum ve bazı böceklerle beslenir. Genellikle dokumacı ailesinin diğer üyeleriyle karışık sürülerde tüner.
Üreme mevsiminin başlangıcında, erkekler dişileri çekmek için birkaç yuva yapar. Tüyleri kabarık bir gösteri uçuşu yaparlar. Çok eşlidirler ve birkaç dişiyle çiftleşirler. Yuva en çok sazlıklar arasında inşa edilir ve birlikte dokunmuş otlardan ve diğer bitki malzemelerinden yapılır. İki ila dört yumurta bırakılır.