Gobi Çölü Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Gobi çölü nerededir? Dünyanın en büyük çöllerinden birisi olan Gobi Çölü ile ilgili bilgiler.

Gobi Çölü - Sıcak Kumullardan bir görüntü (Moğolistan)

Gobi Çölü – Sıcak Kumullardan bir görüntü (Moğolistan)

Dünyanın en büyük çöllerinden biridir. Asya’nın doğusunda, Çin’in İç Moğolistan kesimiyle, Moğolistan Cumhuriyeti’nin güneyini kaplar. Denizden yüksekliği 900 – 1.500 metredir, yüzölçümü 700.000 kilometrekareyi aşar.

Çinliler’in «kum çölü» anlamına gelen «Şa-mo» adı ile andıkları bu çöl, adının aksine, daha çok çıplak kayalıklarla kaplıdır, ancak pek az bir kısmı kumludur. Gobi çölünde az sayıda insan yaşar; o da, bazı kesimlerde sulama imkanlarının sağlanması sayesinde mümkün olmuştur. Bunların dışında bazı göçebe kabileler vardır. Göçebeler, çölün yağmur gören kesimlerinde konup göçmek suretiyle dolaşır, hayvanlarını otlatırlar.

Çölün uzun süren, soğuk geçen kış aylarında bu göçebeler kamp yerlerine çekilirler. Bunlar koyun, keçi, sığır beslerler. Gobi çölünde yaşayan yabani hayvanların başında antilopla ceylan gelir. Gobi Çölü, insanlar için asla bir yerleşme yeri olmamakla beraber, binlerce yıldan beri bir geçit yeri olmuştur.

Kubilây ve Cengiz Han ordularının buradan geçtiği bilinmektedir. Çölde bazı keşif seyahatleri yapılmıştır. Gobi Çölü ancak yazın geçişe elverişlidir.

Bilim insanları, Gobi Çölü’nün çok eskiden bir deniz olduğunu düşünmektedirler. Bugün o kadar kurak bir bölgedir ki, ancak çok az bir noktada açılan kuyulardan faydalanılarak deve sırtında geçilebilir.

Advertisement

Leave A Reply