Napoli Hakkında Bilgi

0
Advertisement

İtalya’nın dünyaca meşhur şehirlerinden olan Napoli ile ilgili genel bilgiler ve tarihi hakkında da kısmi bilgilerin yer aldığı yazımız.

napoli

İtalya’nın en büyük şehirlerinden, en önemli limanlarından biridir. Napoli körfezinin kuzey kıyısında, tepelik bir yörenin denize doğru alçalan düzlüklerinde kurulmuştur.

Napoli, doğal güzelliği bakımından Avrupa’nın en ünlü şehirlerinden biridir, her yıl birçok yabancı ressam, eserlerine konu aramak üzere Napoli’ye gider. Vezüv Yanardağı, şehrin güney doğusundaki bir ovada yükselir. Napoli Körfezi’nde, şehrin güneyinde ünlü Capri Adası bulunur.

Napoli, Avrupa’daki en kalabalık şehirlerden biridir. Bu yüzden, şehirde doğal güzelliklerle, zenginliklerle, fakirlik, sefalet yan yana görülür. Şehrin eski bölümü olan doğu kesiminde, tarihi kiliselerin sivri damları, fabrika bacaları göze çarpar. Buradan daha sonra yapılmış olan batıdaki yeni bölümde, güzel binalar, temiz yollar, «Riviera di Chiaia» adlı geniş kıyı yolu bulunur.

Napoli’nin en önemli yapıları arasında, değerli tarihi eserlerin, Pompei kalıntılarının saklandığı Milli Müze, Avrupa’nın en büyük Opera binalarından biri olan San Carlo Operası, Ortaçağ’dan kalma eski şatolar ve bunların arasında en ilgi çekici olan, yumurta biçimindeki Castello dell’Ovo (Yumurta Saray) vardır. Napoli’de birçok önemli okul da bulunmaktadır. Napoli Üniversitesi, Müzik Konservatuvarı bunların arasında en başta gelir. Ayrıca, Napoli’deki Milli Park’ta, Akdeniz’de yaşayan bütün hayvanlardan birer örneğin bulunduğu büyük bir akvaryum yapılmıştır.

Advertisement

Napoli’yi Milat’tan çok önce Eski Yunanlılar kurmuşlardı. Ortaçağ’da, İki Sicilya Krallığı’nın başkenti oldu. Romalılar’ın ünlü şairi Vergilius‘un mezarı Napoli yakınlarındadır. Pompei, Herculaneum gibi tarihi şehirlerin kalıntıları da Napoli’ye yakın bir yerdedir.

Napoli, en çok gemi, lokomotif, dokuma, eldiven, cam, şarap, makina endüstrileri bakımından ileridir.

Napoli Krallığı

Avrupa tarihinde gelip geçmiş ünlü bir devlettir. Kökü Normanlar’a dayanır. «Demirkollu Guillaume» denilen bir Norman 1043’te Pulya ve Kalabriya Kontu olmuştu, oğlu I. Roger de, 1031 ‘de, «Napoli Dukası» sanını aldı. Napoli sonraları krallığa yükseldi. Çok kere Sicilya Krallığı ile bir tek devlet olarak birleşti; Sicilya-Napoli Krallığı’na «İki Sicilya Krallığı» denilirdi. 1759’da İspanya’dan ayrılarak bağımsız bir hale gelen Napoli Krallığı II. Ferdinando devrinde (1859) İtalyan Birliği’ne girdi, tarih sahnesinden çekildi.

1859’a kadar Napoli, Avrupa’da orta büyüklükte devletlerin en önemlilerinden biriydi. Nüfusu 9 milyonu geçiyordu. Napoli de Avrupa’nın en parlak başkentlerindendi; 1840’a kadar Napoli, 400.000 nüfusu ile Londra, İstanbul ve Paris’ten sonra Avrupa’nın 4. şehri durumunda bulunuyordu.

Advertisement


Leave A Reply