Trazodone İlaç Nedir? Ne İçin ve Nasıl Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

0
Advertisement

Trazodone ilaç ne için kullanılır, ne işe yarar? Trazodonenun yan etkileri, bağımlılık yapması ve kullanım şekli nasıldır? Trazodone neyi tedavi eder?

Trazodone

Trazodone

Kullanımları

Bu ilaç depresyon tedavisinde kullanılır. Ruh halinizi, iştahınızı ve enerji seviyenizi iyileştirmenin yanı sıra depresyonla ilgili kaygı ve uykusuzluğu azaltmaya yardımcı olabilir. Trazodon, beyindeki belirli bir doğal kimyasalın (serotonin) dengesini geri kazanmaya yardımcı olarak çalışır.

Trazodone HCL nasıl kullanılır?

Trazodon kullanmaya başlamadan önce prospektüsü okuyun. Herhangi bir sorunuz varsa doktorunuza veya eczacınıza danışın.

Bu ilacı ağızdan, genellikle bir öğünden veya atıştırmalıktan sonra veya doktorunuzun yönlendirdiği şekilde günde bir veya iki kez alın. Uyuşukluk bir sorunsa ve günde 1 doz alıyorsanız, yatmadan önce alın. Her gün 2 doz alıyorsanız, yatmadan önce 1 doz almanız yardımcı olabilir. Doktorunuzun talimatlarına dikkatlice uyun.

Dozaj tıbbi durumunuza ve tedaviye cevabınıza bağlıdır. Yan etki riskinizi azaltmak için, doktorunuz sizi düşük bir dozda başlatabilir ve yavaş yavaş dozunuzu artırabilir.

Advertisement

Bu ilacı tam olarak reçete edildiği gibi alın. Dozunuzu artırmayın veya bu ilacı reçete edilenlerden daha sık almayın. Durumunuz daha hızlı iyileşmeyecek ve ciddi yan etki riski artabilir.

Kendinizi iyi hissetseniz bile bu ilacı reçete edildiği şekilde almaya devam etmek önemlidir. Hatırlamanıza yardımcı olması için her gün aynı saatlerde alın. Doktorunuza danışmadan bu ilacı almayı bırakmayın. İlaç aniden kesilirse anksiyete, ajitasyon ve uyku problemi ortaya çıkabilir.

Bu ilacın tam etkilerini fark etmeniz 2 ila 4 hafta sürebilir. Durumunuz devam ederse veya kötüleşirse doktorunuza bildirin.

Yan etkiler

Bulantı, kusma, ishal, uyuşukluk, baş dönmesi, yorgunluk, bulanık görme, kilo değişiklikleri, baş ağrısı, kas ağrısı / ağrı, ağız kuruluğu, ağızda kötü tat, burun tıkanıklığı, kabızlık veya cinsel ilgi / yetenekte değişiklik meydana gelebilir. Bu etkilerden herhangi biri devam ederse veya kötüleşirse, derhal doktorunuza veya eczacınıza bildirin.

Ağız kuruluğunu gidermek için (şekersiz) sert şeker veya buz parçalarını emin, (şekersiz) sakız çiğneyin, su için veya tükürük yerine kullanın.

Baş dönmesi riskini azaltmak için oturma veya yatma pozisyonundan yükselirken yavaşça kalkın.

Advertisement

Doktorunuzun bu ilacı reçete ettiğini unutmayın, çünkü size olan yararın yan etki riskinden daha büyük olduğuna karar vermiştir. Bu ilacı kullanan birçok insanın ciddi yan etkileri yoktur.

Sallama (titreme), kabuslar, kulak çınlaması, mide / karın ağrısı, idrar yapma sorunları, idrarda kan, enfeksiyon belirtileri (örn. Ateş, sürekli boğaz ağrısı), nefes darlığı dahil olmak üzere ciddi yan etkileriniz varsa hemen doktorunuza bildirin.

Göğüs / çene / sol kol ağrısı, bayılma, hızlı / düzensiz kalp atışı, nöbetler, göz ağrısı / şişme / kızarıklık, büyümüş gözbebekleri, görme değişiklikleri (gökkuşağı görme gibi) dahil olmak üzere çok ciddi yan etkileriniz varsa hemen tıbbi yardım alın.

Bu ilaç serotonini artırabilir ve nadiren serotonin sendromu / toksisitesi adı verilen çok ciddi bir duruma neden olabilir. Serotonini artıran başka ilaçlar da kullanıyorsanız risk artar, bu nedenle aldığınız tüm ilaçları doktorunuza veya eczacınıza bildirin. Aşağıdaki belirtilerden bazılarını geliştirirseniz hemen tıbbi yardım alın: hızlı kalp atışı, halüsinasyonlar, koordinasyon kaybı, şiddetli baş dönmesi, şiddetli bulantı / kusma / ishal, kas seğirmesi, açıklanamayan ateş, olağandışı ajitasyon / huzursuzluk.

Erkekler için, beklenmedik bir durumda, 4 veya daha fazla saat süren ağrılı veya uzun süreli bir ereksiyon (priapizm) vardır, bu ilacı kullanmayı bırakın ve derhal tıbbi yardım isteyin veya kalıcı problemler ortaya çıkabilir.

Bu ilaca çok ciddi bir alerjik reaksiyon nadirdir. Bununla birlikte, aşağıdakiler de dahil olmak üzere ciddi bir alerjik reaksiyon belirtisi fark ederseniz derhal tıbbi yardım alın: döküntü, kaşıntı / şişme (özellikle yüz / dil / boğaz), şiddetli baş dönmesi, nefes darlığı.

Bu olası yan etkilerin tam bir listesi değildir. Yukarıda listelenmeyen diğer etkileri fark ederseniz, doktorunuza veya eczacınıza başvurun.

Önlemler

Trazodon almadan önce, alerjiniz varsa doktorunuza veya eczacınıza söyleyin; veya nefazodona; veya başka alerjiniz varsa. Bu ürün, alerjik reaksiyonlara veya diğer sorunlara neden olabilecek aktif olmayan bileşenler içerebilir. Daha fazla bilgi için eczacınızla konuşun.

Bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza tıbbi geçmişinizi, özellikle de bipolar bozukluk kişisel veya aile öyküsü, kişisel veya aile intihar girişimleri öyküsü, kalp hastalığı (örn. Düzensiz kalp atışı, kalp krizi), karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı , tansiyon problemleri, kişisel veya aile öyküsü olan glokom öyküsü (açı kapanma tipi) söyleyin.

Bu ilaç baş dönmesi veya uykulu yapabilir veya görüşünüzü bulanıklaştırabilir. Güvenli bir şekilde yapana kadar araba kullanmayın, makine kullanmayın veya uyanıklık veya net görüş gerektiren herhangi bir şey yapmayın. Alkollü içecekleri sınırlayın.

Trazodon, kalp ritmini (QT uzaması) etkileyen bir duruma neden olabilir. QT uzaması nadiren ciddi (nadiren ölümcül) hızlı / düzensiz kalp atışına ve hemen tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan diğer semptomlara (şiddetli baş dönmesi, bayılma gibi) neden olabilir.

Advertisement

Belirli tıbbi durumlarınız varsa veya QT uzamasına neden olabilecek başka ilaçlar alıyorsanız QT uzaması riski artabilir. Trazodon kullanmadan önce, aldığınız tüm ilaçları ve aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz doktorunuza veya eczacınıza söyleyin: belirli kalp problemleri (kalp yetmezliği, yavaş kalp atışı, EKG’de QT uzaması), bazı kalp problemlerinin aile öyküsü (QT) EKG’de uzama, ani kardiyak ölüm).

Kandaki düşük potasyum veya magnezyum seviyeleri de QT uzaması riskinizi artırabilir. Bazı ilaçlar (diüretikler / idrar söktürücüler gibi) kullanıyorsanız veya ciddi terleme, ishal veya kusma gibi durumlarınız varsa bu risk artabilir. Trazodonu güvenle kullanma hakkında doktorunuzla konuşun.

Ameliyattan önce doktorunuza veya diş hekiminize kullandığınız tüm ürünler (reçeteli ilaçlar, reçetesiz ilaçlar ve bitkisel ürünler dahil) hakkında bilgi verin.

Yaşlı yetişkinler bu ilacın yan etkilerine, özellikle uyuşukluk, baş dönmesi ve QT uzamasına daha duyarlı olabilir.

Hamilelik sırasında, bu ilaç sadece açıkça ihtiyaç duyulduğunda kullanılmalıdır. Riskleri ve faydaları doktorunuzla tartışın.

Tedavi edilmemiş zihinsel / ruh hali sorunları (depresyon gibi) ciddi bir durum olabileceğinden, doktorunuz tarafından yönlendirilmedikçe bu ilacı almayı bırakmayın. Hamileliği planlıyorsanız, hamile kalıyorsanız veya hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız, derhal doktorunuzla bu ilacı hamilelik sırasında kullanmanın yararları ve risklerini tartışın.

Bu ilaç anne sütüne geçer. Emzirmeden önce doktorunuza danışın.

Etkileşimler

İlaç etkileşimleri ilaçlarınızın çalışma şeklini değiştirebilir veya ciddi yan etki riskinizi artırabilir. Bu belge olası tüm ilaç etkileşimlerini içermemektedir. Kullandığınız tüm ürünlerin bir listesini tutun (reçeteli / reçetesiz ilaçlar ve bitkisel ürünler dahil) ve doktorunuzla ve eczacınızla paylaşın. Doktorunuzun onayı olmadan herhangi bir ilacın dozunu başlatmayın, durdurmayın veya değiştirmeyin.

Bu ilaçla etkileşime girebilecek bir ürün: digoksin.

Bu ilaçla MAO inhibitörleri almak ciddi (muhtemelen ölümcül) bir ilaç etkileşimine neden olabilir. Bu ilaçla tedavi sırasında MAO inhibitörleri (izokarboksazid, linezolid, metilen mavisi, moklobemid, fenelzin, prokarbazin, rasagilin, safinamid, selegilin, tranilsipromin) almaktan kaçının. Çoğu MAO inhibitörü, bu ilaçla tedaviden önce ve sonra iki hafta boyunca alınmamalıdır. Bu ilacı ne zaman başlatacağınızı veya durduracağınızı doktorunuza sorun.

Diğer ilaçlar trazodonun vücudunuzdan çıkarılmasını etkileyebilir, bu da trazodonun nasıl çalıştığını etkileyebilir. Örnekler arasında azol antifungalleri (itrakonazol, ketokonazol gibi), HIV proteaz inhibitörleri (ritonavir, indinavir gibi), makrolid antibiyotikleri (eritromisin gibi), rifamisinler (rifampin gibi), arasında nöbetleri tedavi etmek için kullanılan ilaçlar (fenitoin gibi) bulunur. diğerleri.

Advertisement

Serotonini artıran başka ilaçlar da kullanıyorsanız, serotonin sendromu / toksisite riski artar. Örnekler arasında MDMA / “ecstasy”, St.John’s wort, bazı antidepresanlar (fluoksetin / paroksetin gibi SSRI’lar, duloksetin / venlafaksin gibi SNRI’lar dahil) yer alır. Bu ilaçların dozunu başlattığınızda veya artırdığınızda serotonin sendromu / toksisite riski daha olası olabilir.

Alkol, antihistaminikler (setirizin, difenhidramin gibi), uyku veya anksiyete ilaçları (alprazolam, diazepam, zolpidem gibi), kas gevşeticiler ve opioid ağrı kesiciler (kodein gibi) diğer ürünleri alıyorsanız doktorunuza veya eczacınıza söyleyin.

Uyuşukluğa neden olan bileşenler içerebileceğinden tüm ilaçlarınızdaki etiketleri (alerji veya öksürük ve soğuk algınlığı ürünleri gibi) kontrol edin. Eczacınıza bu ürünlerin güvenli kullanımını sorun.


Leave A Reply