Antik Roma’nın Tanrı ve Tanrıçaları; Özellikleri Şenlikler ve Kutlamalar

0
Advertisement

Romalılar düzinelerce tanrı ile tanrıçaya dua eder ve her yıl 100’ün üzerinde şenlik kutlarlardı. Burada tanrılar ile tanrıçaların bir listesini ve belli başlı Roma şenliklerine dair kısa açıklamaları bulabilirsiniz.

Roma Tanrıları

TANRILAR VE TANRIÇALAR

Roma tanrılarının çoğu Yunanlardan gelmektedir. Belli başlı tanrılar ve tanrıçalardan oluşan bu listede, Yunanca
isimler de parantez içerisinde belirtilmektedir.

  • Apollo (Apollon) – Güneş, müzik iyileştirme ve kehanet tanrısı
  • Bacchus – Baküs (Dionysos) – şarap tanrısı
  • Ceres (Demeter) – ekin ve hasat tanrıçası
  • Cupid (Eros) – aşk tanrısı
  • Diana (Artemis) – ay ve avcılık tanrıçası
  • Dis (Plüton) – Yer Altı Dünyası tanrısı
  • Flora – Roma’nın bahar ve çiçek tanrısı
  • Fortuna (Tykhe) – iyi şans tanrısı
  • Ianus — Roma’nın kapı ve köprü
  • Iuno (Hera) – tanrılar kraliçesi, kadın ve doğum tanrıçası
  • Iuppiter – Jüpiter ya da Iove (Zeus) — tanrıların kralı, gökyüzü, yıldırım ve şimşek tanrısı
  • Mars (Ares) — savaş tanrısı
  • Mercurius – Merkür (Ilermes) -Jüpiter’in mesajlarının taşıyıcısı, ticaretin ve hırsızların tanrısı – . _
  • Minerva (Athena) — bilim ve bilgelik, zanaât ve savaş tanrıçası
  • Neptunius – Neptün (Poseidori) deniz tanrısı
  • Roma – Roma’nın tanrıçası
  • Saturnius – Satürn (Chronos) – çiftçilik tanrısı
  • Venüs (Aphroclite) – aşk ve güzellik tanrıçası
  • Vesta (Hestia) – ocak tanrıçası
  • Vulcan (Hephaistös) – demircilerin ve zanaatçıların tanrısı

ŞENLİKLER VE BAYRAMLAR

Bunlar, Roma’da yıl içinde kutlanan belli başlı şenliklerden bazıları. Adları ve tarihleri bilinenler belirtilmiştir.

1 Ocak

MS 153 yılından sonra, 1 Ocak Roma yılının başlangıcı kabul edildi. Bir önceki yılki koruyuculuğuna teşekkür olarak Jüpiter’e boğalar kurban ediliyor ve Senato’ya başkan olarak iki yeni consul göreve başlıyordu.

Ocak Ayının Başı – Compitalia

Kırsal bölgelerde, çiftliklerini yeni yıl için kötülüklerden arındırmak isteyen çiftçiler, bir hayvan kurban ediyorlardı. Şehirde ise insanlar yolların kesiştiği yerlerde adaklar sunuyor, ardından üç gün süren kutlamalar başlıyordu.

Advertisement
13-21 Şubat – Parentelia

Romalılar ölü akrabalarının mezarlarına çiçek, süt ve şarap koyuyorlardı. Bunun amacı ölülerin açlık çekmesini ve yaşayanlara dadanmasını engellemekti.

15 Şubat – Lupercalia

Kurban edilmiş keçilerin derilerini kuşanan gençlerden oluşan iki ekip, Roma’daki Palatinus Tepesi çevresinde koşuyorlardı. Koşarken, keçi derisinden kamçılarla, izleyicileri kamçılıyorlardı. Kamçıların dokunduğu kadınların yakın bir gelecekte çocuğu olacağına inanılıyordu.

22 Şubat- Caristia

Parantalia’nın bitiminde aileler bir yemekte toplanıyorlardı.

1 Mart

Roma yılı daha önceki dönemlerde bu tarihte başlıyordu. Roma’daki Vesta Tapınağı’nın ateşi Vesta Rahibelerince 1 Martta yeniden yakılıyordu. Rahiplerin yaptıkları dansların da ilk günüydü. Oniki genç rahip, ellerinde kutsal kalkanlarla Roma etrafında dans ediyorlardı. Dans 19 gün sürüyor ve dans edenler her gece başka bir evde
ağırlanıyorlardı.

15 Mart – Anna Perenna

Yıl tanrıçası Anna Perenna’ya adanan bayramı kutlamak için insanlar Tiber Nehri kıyısında piknik yapıyorlardı. Bazı Romalılar, içtikleri şarap kadehi sayısı kadar yıl yaşayacaklarına inanıyorlardı.

23 Mart – Tubilustrium

Savaş tanrısı Mars adına düzenlenen dinsel törende, kutsal savaş trompetleri takdis ediliyordu. Bununla, savaşta başarı kazanılması amaçlanıyordu.

Advertisement
4-10 Nisan – Ludi Megalenses

Anadolu’daki Büyük Ana Tanrıça Kybele’yi yüceltmek ve ona şükretmek için oyunlar düzenleniyordu.

12 – 19 Nisan – Ludi Ceriales

Ekin ve hasat tanrısı Ceres için oyunlar düzenleniyordu.

21 Nisan — Parilia

Başlangıçta Parilia, koyunların tümü yıkandığında kutlanan ve kırsal bölgede yapılan bir şenlikti ama sonraları Roma’da, şehrin kuruluşu olarak kutlanılmaya başladı. Roma’da insanlar şenlik ateşine adaklar atıyor ve sonra da alevlerin etrafında dans ediyorlardı. Şenlik, açık alanda büyük bir ziyafetle sona eriyordu.

28 Nisan – 3 Mayıs – Floralia

Bahar tanrıçası Flora’yı yüceltmek ve ona şükretmek için yapılan bu kutlama, Ludi Florales olarak da bilinirdi. Masalara çiçekler yığılıyor, insanlar çelenkler giyiyor ve dans ediyorlardı.

9 Haziran – Vestalia

Evli kadınlar Roma’daki Vesta Tapınağı’nı ziyaret ederek, tanrıçaya yemeklerden oluşan hediyeler sunuyorlardı. Vestalia, fırıncıların tatil günüydü, çünkü Vesta Bakireleri tuzlu undan özel bir ekmek pişiriyorlardı.

24 Haziran – Fors Fortuna

Bu gün Roma’da büyük halk tatiliydi. İnsanlar sabahleyin Tiber Nehri’nde kürekli teknelerle Roma’nın hemen dışında, tanrıça Fortuna’ya sunulan adakları izlemeye gidiyorlardı.
Günün kalanı piknik yaparak ve içki içerek geçiriliyordu.

6-13 Temmuz – Ludi Apollinares

Bu şenlik, Cumhuriyet döneminde tanrı Apollo adına düzenlenen kutlamalarla ilişkiliydi. İmparatorluk dönemindeyse yalnızca, tiyatro gösterileri, oyunlar ve yarışlara bir bahane oldu.

13 Ağustos

Av tanrıçası Diana adına düzenlenen ziyafet günüydü. Köleler o gün izinli oluyorlardı ve kadınların, saçlarını yıkaması bir görenekti.

5-19 Eylül – Ludi Romani

Jüpiter’i yüceltmek ve ona şükretmek için düzenlenen oyunlar, yarışlar ve tiyatro oyunlarının olduğu, 15 gün süren bir şenlikti. 13 Eylül’de Jüpiter Tapınağı’nda bir inek kurban ediliyor ve burada büyük bir ziyafet düzenleniyordu. Jüpiter, Juno ve Minerva heykelleri giydirilerek divanlara yerleştiriliyor, böylece onların da ziyafete katılması sağlanıyordu.

4-17 Kasım – Ludi Plebeii

On üç gün süren ve Jüpiter’i yüceltmek ve ona şükretmek için düzenlenen bu kutlamalarda, insanlar tiyatro oyunlarını, arena oyunlarını ve yarışları izliyorlardı. On üç Kasım’da senatörler ve yargıçlar için bir ziyafet düzenleniyordu.

Aralık Başı – Bona Dea Ayinleri

“İyi tanrıça” ve kadınların koruyucusu Bona Dea’yı yüceltmek ve ona şükretmek için düzenlenen, sadece kadınların katıldığı bir şenlikti. Dans, alkollü içkiler ve kutsal nesnelere tapınmanın yer aldığı bu gizli törenlere, erkeklerin katılması yasaktı.

Advertisement
17 Aralık – Saturnalia

Başlangıçta Saturrıalia yalnızca bir gün sürüyordu ama sonradan neredeyse bir haftaya uzatıldı. Şenlik, çiftçilik tanrısı Satürn’ün tapınağında, bir kurban töreniyle başlıyordu. İnsanlar oyunlar oynuyor, birbirlerine hediyeler veriyor ve efendiler bir günlüğüne köleleriyle yer değiştiriyorlardı.


Leave A Reply